Idą zmiany. Czy na lepsze?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Idą zmiany. Czy na lepsze?

Post autor: margot »

Medi zmień na ZUS i nie będzie wymagane ;)
NFZ jest jeden i nie ma znaczenia region a tu rownież nie wymagają
Jak widzisz same plusy ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bez rtg klatki?ładne klocki :evil: będą innni mieszkać z prątkującym grużlikiem w pokoju 2-osobowym? :shock: znając niechęć Polaków do badań profilaktycznych. :(
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Zarządzenie ministra nie określa jakie badania,tylko jest zwrot aktualne badania,ale wzór skierowania jednoznacznie określa,które są wymagane,rtg w nich jest.
III. AKTUALNE WYNIKI BADAŃ laboratoryjnych, diagnostycznych, konsultacji specjalistycznych
(W przypadku leczenia poszpitalnego dołączyć kopię karty informacyjnej ze szpitala).
OB ................................. morfologia krwi ......................................................................................................................
badanie ogólne moczu ...........................................................................................................................................................
RTG klatki piersiowej ......................................................................................................................................................……
EKG .........................................................................................................................................................................
forumowicz

Lubelski NFZ wymaga nic sie nie zmieniło ufffff ulga. :?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak widać w druku skierowania każdy wymaga.Wzór skierowania jest w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA ZDROWIA
z dnia 7 lipca 2011 r.w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową.Nie sadzę,by jakiś lekarz wpisał ot tak sobie badania wyssane z palca.Mój na pewno by tego nie zrobił.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Mój lekarz palców nie ssie a wniosek wypisał bez rtg i oddział rozpatrzył pozytywnie .
W tej chwili dzwoniłam do NFZ w Lublinie ul. Koryznowej tel. 81 53-10-555 i w dalszym ciągu nie jest wymagane .
Oczekuję sobie spokojnie na wyjazd w 2016 roku w dogodnym dla mnie terminie :D
forumowicz

To podają rózne informacje, też dzwoniłam ,bo mnie ten temat interesuje :? :shock: :roll: Kto mówi prawdę? lepiej by jednak wymagali ,a właściwie kazdy powinien dbać o takie badanie ,tylko jak wrzucą na "luz" to będa mieli powtórkę gruzlicową na bank :evil:
W pododdziałach mówia tak : tylko w przypadku pulmonologii i laryngologii jest wymagane do wniosku w innych skierowaniach nie .
Cóz polski kabareton :? :evil: :lol:
To teraz argument uważam zasadny do przyznania pokoju jednoosobowego po prostu ! :)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015 11:32 przez forumowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Gdyby było wymagane to wniosek zostałby odrzucony , a nie został .
Taką informację otrzymałam od lekarza przed wypisaniem w kwietniu , zadzwoniłam do NFZ i potwierdzono mi , że nie trzeba tak jak dzisiaj .
Nie sądzę , że tylko w Lublinie jest taka swoboda , ale zaczekamy może inni zabiorą głos w tym temacie ...ja już zakończyłam polemikę , telefon podałam do osoby weryfikującej składane dokumenty .
Miłego Dnia :D
forumowicz

Jest chaos i tyle :evil:
na Szkolnej powiedziano to co napisałam :lol: :lol: :shock:
Ostatnio zmieniony 13 lis 2015 11:34 przez forumowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mnie tam wszystko jedno,kto jakie badania robi i w jakim terminie jeździ,a o swoje badania sama dbam i cieszę się,że mój lekarz uznał RTG za niezbędny.
Zablokowany