Horyniec - Zdrój "Bajka" 08.10.2022 do 29.10.2022

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Gość

Re: Horyniec - Zdrój "Bajka" 08.10.2022 do 29.10.2022

Post autor: Gość »

W międzyczasie można poczytać standardowy regulamin sanatorium, dość lakoniczny i nie odbiegający od innych, obowiązujących w innych obiektach (może niektórzy jadą pierwszy raz 🤔).

Regulamin zabiegowy

1. W trakcie trwania kuracji należy unikać większych wysiłków, długich spacerów i dalszych wycieczek (bez zezwolenia lekarza)

2. Picie alkoholu niweczy wyniki kuracji

3. Nie nalezy brak Kąpieli na czczo, jak również przy zbyt przepełnionym żołądku.

4. Należy ściśle przestrzegać wypoczynku po zabiegach.

5. Spanie w czasie zabiegu jest niedozwolone.

6. W razie osłabienia, zawrotów głowy, bicia sera lub przy tym podobnych objawach należy przerwać zabieg przed stosowaniem następnych zwrócić się do lekarza.

7. Samowolna zmiana zaleceń lekarskich przedłużenie czasu zabiegów jest szkodliwe dla zdrowia.
Gość

Ci którzy przyjadą na następny turnus już pewnie są po wstępnych rozmowach z Paniami z recepcji więc dostali stosowane wskazówki. Dodam od siebie że ręcznik kąpielowy radzę zabrać swój, bo tutejszy nie jest jakiś przesadnie duży a poza tym nie wolno go zabierać na zabiegi.
Przyda się szlafrok. Na bazę zabiegową przechodzi się z budynku głównego podziemnym korytarzem (może być chłodno), a z oficyny trzeba wręcz po wolnym powietrzu pokonać kilkanaście metrów. No i niektórzy niestety będą dreptać do łazienki w korytarzu 😟.
Jest dużo suszarek na korytarzach i tarasach, nie ma problemu by wysuszyć ręcznik lub drobne pranko. Proszą by nie suszyć niczego w pokojach ze względu na możliwość zawilgocenia pomieszczeń.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Kaziu, poważnie? Są pokoje z łazienką na korytarzu? Załamka. Jak na koloniach mojego dzieciństwa. ☹️
Gość

No niestety🤔🙁.
To główna wada tego obiektu...
Natalia-C
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2022 14:55
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: Natalia-C »

Czy udało Ci się dostać pokój z łazienką, czy musiałeś korzystać z tejna korytarzu? Czy dużo jest jeszcze pokoi beż łazienek Czy tylko kilka, które czekają na remont?
Gość

Trudno mi będzie precyzyjnie odpowiedzieć.
Znając opinie o Bajce natychmiast po przydziale zadzwoniłem żeby potwierdzić wiadomości o standardzie pokojów. Pani bardzo ogólnie wyjaśniła mi, że są z pełnym węzłem, tylko z umywalką (łazienka jak na koloniach) oraz łączone typu studio. Bez określenia ile jest jakich. Żeby mieć szansę dostać ten najlepszy trzeba być odpowiednio wcześnie. My się zdecydowaliśmy na przyjazd poprzedniego dnia (jestem z żoną). Ponieważ sporo ludzi wyjeżdża wcześniej, mieliśmy szczęście i od razu zakwaterowano nas w pokoju docelowym, naturalnie za dodatkową opłatą.
Głupio mi jest tak wprost podejść i spytać w recepcji o strukturę pokojów, wyczuwam że oni tu zdają sobie sprawę co ludzie sądzą i nie są w tym temacie zbyt rozmowni🤔.
Pałac był adaptowany na sanatorium (Metalowiec) już kilkadziesiąt lat temu i wtedy taki standard zakwaterowania był akceptowalny. Potem była prywatyzacja, zmiana nazwy ale reszta została po staremu 🤔.
W obliczu nadchodzących zmian pewnie jednak właściciele będą się musieli zdecydować na grubszy remont, bo inaczej przyjedzie tu 30 osób, a z tego się nie utrzymają...
Gość

Właśnie się dowiedziałem nieoficjalnie - choć od osoby raczej dobrze poinformowanej - że na piętrze jest kilka pokojów bez łazienki.
Czyli w sumie pewnie kilkanaście 🤔.
Na każdym piętrze jest z tego co widzę jedna łazienka męska, jedna damska o jedna dla osób niepełnosprawnych.
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 71 razy
Podziękowano: 77 razy

Post autor: Bibi2 »

Kazimierzu jak to wszystko połączysz , to ocena będzie perfect :)
Gość

Póki co to tylko kilka uwag podanych może dość chaotycznie, ale może komuś się przydadzą. Choć nie są w odpowiednim dziale 🤔.
Natalia-C
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2022 14:55
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: Natalia-C »

Kazimierzu, dziękuję za rzetelną informację o jakości pokojów.

Z ciekawości zapytam - widziałam Twoją listę zabiegów. Czy jesteś zadowolony z ich jakości/wykonania? Bo to w sumie w sanatorium najważniejsze :)

Po dacie w tytule wątku widzę, że jeszcze został Wam ponad tydzień, więc życzę ciągle ładnej pogody i udanej kuracji.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ