Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?

Post autor: Rachel »

To samo przeczytałam wczoraj późnym wieczorem. Wiem już od wczoraj, że takiej karty nie otrzymam. To nie jest najmilsza wiadomość na Nowy Rok, ale też jakoś to przeżyję :) Nigdy jej nie miałam i mieć nie muszę, a dla tych którzy mają większe dolegliwości od moich karta parkingowa jak najbardziej się należy, zatem Pani Sekretarka miała rację wydając mi orzeczenie w sierpniu tego roku. Powiedziała ona do mnie: "U Pani nie ma widocznego kalectwa, Pani może się jednak (mimo wszystko) poruszać, zatem karta parkingowa Pani nie przysługuje). Wczoraj chociaż przez chwilę miałam uśmiech na twarzy, ale dziś też go mam. W końcu zbliżamy się do Nowego Roku, a znając życie zmian zapewne będzie w nim sporo, niekoniecznie nas satysfakcjonujących. Od Nowego Roku podwyżki, podwyżki i podwyżki. Trzymajmy się zatem dzielnie, nie pozwólmy aby ktoś wprawił nas w zły nastrój. Już dziś sprzątajmy domy, prasujmy wszystko co jest do prasowania, gotujmy bigosy, flaczki i pieczmy ciasta, aby kończąc Stary Rok nic nie robić, a wchodząc w Nowy mieć zapas jedzenia. Podobno chociaż to dobrze wróży na przyszłość. Uciekam do prasowania bo mam tego tyle, że... że ho, ho :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Rachel :) ciesz się ,że nie musisz stawiać auta na kopertce i że nie musiano tworzyć dodatkowego miejsca pod blokiem np dla Ciebie .
Taki przywilej lepiej by nikomu nie musiał być nadawany ,tego życzę wszystkim , a władzom miast by każdego roku zmniejszali ilość takich miejsc a nie zwiększali. :) :kwiat:
Pozdrawiam :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Masz rację Kruszynko. Ja życzę wszystkim potrzebującym aby w Nowym Roku życie stało dla nich bez barier, aby wszyscy, którzy pomocy potrzebują taką znaleźli :)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Do Darka..
Zdziwiły mnie nieco Twoje słowa o pełnopłatnych biletach komunikacji miejskiej w Kołobrzegu,więc poszukałąm u żródła.I
Emeryci i renciści spoza Kołobrzegu -Wymagana jest legitymacje emeryta, rencisty lub orzeczenie ZUS wraz z dokumentem stwierdzającym tożsamość
Tak jest napisane na stronie miasta,więc jeśli pojadę do Kołobrzegu,na pewno kupię bilet ulgowy.
;)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Dodam jeszcze ,że jest to ulga tylko 30%,wtedy bilet kosztuje 2 zł,a normalny 2,80.zł.
Dobre i to. ;)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Zgadza się wprawdzie NIE korzystałem z komunikacji Miejskiej - Bo w całym Mieście jest TYLKO JEDEN punkt sprzedazy biletow ..ulgowych na placu przed dworcem PKP czynny 7-15 !!
W Kołobrzegu popularne sa KARTY KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ wprawdzie bilety sprzedaje kierowca ,ale TYLKO .. Normalne .za odliczona gotowkę .a na przystanku NIKT niewie ile co kosztuje a pan kierowca NIE JEST punktem INFORMACYJNYM .

I informacji ,ktore były NEWSAMI sanatoryjnymi wiadomym było ,że np na trasie Arka- dworzec PKP( 15-20 minut przejazd ) były i nawet 2 kontrole sa tam bardzo rozwinięte i wielu Kuracjuszy nieświadomych Placi Twierdząc ,że np z I grupa mozna za Darmoche a wcale tak nie jest :evil:
A najsmieszniejsze w tym jest ,że pewien jegomośc prac komunikacji miejskiej z Miasta X twierdzil ze w jego miescie obowiazuja standartowe znizki 2 i 3 grupa 50% znizki jak i Emeryci i smial sie ze wprowadzi dla mieszkancow miejscowosci uzdrowiskowych tylko 10% znizke.. :D
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Bardzo interesujący temat. Ja trochę zlekceważyłam staranie się o orzeczenie bo uznałam że jest to mi niepotrzebne. Natomiast czytając wypowiedzi zrozumiałam że wiele straciłam. Czy mogę starać się o orzeczenie będąc trzy lata po operacji kręgosłupa, czy jest to już musztarda po obiedzie?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

ewiko pisze:Bardzo interesujący temat. Ja trochę zlekceważyłam staranie się o orzeczenie bo uznałam że jest to mi niepotrzebne. Natomiast czytając wypowiedzi zrozumiałam że wiele straciłam. Czy mogę starać się o orzeczenie będąc trzy lata po operacji kręgosłupa, czy jest to już musztarda po obiedzie?
Niestety jak Sama napisałaś Stracilaś .
Wświetle przepisow orzeczenie WYDAJE sie gdy osoba ubiegającac Spelnia warunek do przyznania orzeczenia.
"ewiko"-wierz Mi pomimo posiadania dość dlugiego stazu z Niepelnosprawnościa -ja nazywamy to dzis juz NIEPEŁNOSPRYTNOŚCIA - bardzo chetnie oddałbym te przywileje ,aby Moc Cieszyc się jak inni zdrowiem.
Fakt jestem juz zaparty w nojach z kolejnymi raczej powiklaniami - dolegliwościach przeszedłem kilka eliminujacych siebie przypadkow i umię z Nimi ŻYĆ ,ale wielokrotnie zazdroszczę TYM Zdrowym , Tym ktorzy nie maja tej BEZTROSKI Zycia.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Witaj Ewiko :kwiat: Przecież wiesz, że prawie każdy po operacji kręgosłupa nie jest niestety już tak sprawny jak przed. Czy składać dokumenty , oczywiście że tak , nie ma tym zakresie ograniczeń czasowych. A czy otrzymasz , będzie zależało od zespołu do spraw orzekania a przede wszystkim od tego jaką masz dysfunkcję na tą chwilę.
Radzę ci pochodzić koło tematu. Zapewne chodzisz na rehabilitację , do neurologa czy reumatologa poproś od specjalistów u których się leczysz zaświadczeń o stanie zdrowia ( może byc na drukach N- 9) im więcej takich zaświadczeń nazbierasz tym lepiej. Z tymi zaświadczeniami udaj się do jednego wybranego przez Ciebie lekarza ( neurolog , reumatolog ) i poproś o wystawienia "Zaświadczenia o stanie zdrowia wydanego dla potrzeb Powiatowego Zespołu do Spraw orzekania o Niepełnosprawności" potem wypełniasz wniosek w sprawie wydania orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, dołączasz zaświadczenia i wypisy ze szpitali , składasz i czekasz .Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Darku nie zgadzam się z Tobą , że Ewiko już straciła. Wszystko zależy od stanu zdrowia na tą chwilę . Po operacji kręgosłupa często , ( nie zawsze) nawet po kilku latach "efektem domina" lecą następne poziomy. Sprawności już nigdy nie będzie.
ODPOWIEDZ