Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam Sabe u mnie już będzie mijał 4 miesiąc jak czekam na przydział w uzdrowisku,mimo że dostałem decyzje z NFZ i to numerkiem,ale w przegladarce i tak numerki wrastają a mój status to skierowanie oczekujące na wyznaczenie miejsca i terminu Dzwoniłem do funduszu i sie dowiedziałem ze teraz nawet do 10 miesięcy czeka sie na przydział,wiem ze warto napewno pojedziemy nawet i( może na koniec roku) -tak tez mi pani NFZ powiedziała ostatnio ze wtedy sie wieksze szanse na wyjazd pozdrawiam i zycze miłego dnia
anusia153 pisze:Sabe wydaje mi się że twoje skierowanie zostało potraktowane jak zwykłą leczenie sanatoryjne , tzw "poszpitalne" skierowanie wystawia lekarz prowadzący ostatniego dnia pobytu w szpitalu ( to jest bardzo ważne ) i na skierowaniu zaznacza albo uzdrowiskowe leczenie szpitalne , albo uzdrowiskowa rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym . Po złożeniu do NFZ wniosku albo przez Ciebie , albo przez szpital czekasz na odpowiedź do miesiąca .
A jak dostałeś skierowanie od lekarza z przychodni to najprawdopodobniej potraktowane jest jak zwykłe skierowanie i możesz czekać długo na ocenę lekarza balneologa .
Anusiu,ta forma,którą zastosował Sabe jest też brana pod uwagę (dołącza się tylko wypis ze szpitala). To u nas w Mazowieckiem niestety takie są terminy oczekiwania na ocenę lekarza.Kto pisał skierowanie nie wpływa na przyspieszenie rozpatrzenia.Ja mam ze szpitala i dziś rozmawiałam z NFZ,usłyszałam,że około 8-10 miesięcy mogę czekać.Nie usiłuję przyspieszać,bo mam rehabilitację,a i pora jesienna mnie nie popędza.
Witaj Alice masz racje ze czeka sie sie na przydział od 6 do 10 miesiecy bo dzwoniłem równiez do mojego NFZ i tez mi takie informacje przekazali zalezy chyba tez od funduszu...
Dzięki wszystkim za nowe informacje. Ogólnie to nie są one zbyt dobre dla mnie bo zaczynam się bać że mój wyjazd zahaczy o święta i nowy rok - pewnie wtedy będą wolne miejsca.
Mimo że przepisy są takie same w całym kraju , to widać że NFZ w każdym regionie ma inne procedury . W moim przypadku wszystkie poszpitalne skierowanie na leczenie uzdrowiskowe ( wystawiane z oddziału szpitalnego w ostatnim dniu pobytu ) rozpatrywane były w ciągu 30 dni od daty złożenia do NFZ , i właśnie w ciągu 30 dni otrzymywałam decyzję z wyznaczonym terminem i miejscem rehabilitacji . Ostatnio w moim NFZ zaszły niekorzystne zmiany , prawdopodobnie będzie jak u Was w mazowieckim, na ocenę lekarza trzeba będzie poczekać parę miesięcy
Anusia,dotychczas w Lubelskim oddziale tempo było iście ekspresowe i nie było jakichś szczególnych problemów.Szpital Uzdrowiskowy 2 miesiące po złożeniu wniosku
No może nie dwa Alicjo ale powiedzmy do 3 miesięcy mam nadzieję tak zostanie , a opóźnienia w rozpatrywaniu skierowań poszpitalnych obecnie to wina okresu wakacyjnego .
Anusia i Alice - w moim przypadku na pytanie /nie prośbę/ o skierowanie do sanatorium, lekarz prowadzący,pod koniec pobytu w szpitalu, odpowiedział że skierowanie dostanę od lekarza w przychodni ale zanim je wyślę/czy też je wyślą/muszę odwiedzić neurologa i przejść rehabilitację - i wyjadę w ciągu 2,3 miesięcy od zgłoszenia - może dlatego mi nie dali w szpitalu -w sumie nie zabiegałem o nie wiedząc że dostanę w przychodni.