SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
artur30
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 cze 2013 17:00
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: artur30 »

Witam :) Sabe u mnie już będzie mijał 4 miesiąc jak czekam na przydział w uzdrowisku,mimo że dostałem decyzje z NFZ i to numerkiem,ale w przegladarce i tak numerki wrastają a mój status to skierowanie oczekujące na wyznaczenie miejsca i terminu ;) Dzwoniłem do funduszu i sie dowiedziałem ze teraz nawet do 10 miesięcy czeka sie na przydział,wiem ze warto :) napewno pojedziemy nawet i( może na koniec roku) -tak tez mi pani NFZ powiedziała ostatnio ze wtedy sie wieksze szanse na wyjazd :) pozdrawiam i zycze miłego dnia :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

anusia153 pisze:Sabe wydaje mi się że twoje skierowanie zostało potraktowane jak zwykłą leczenie sanatoryjne , tzw "poszpitalne" skierowanie wystawia lekarz prowadzący ostatniego dnia pobytu w szpitalu ( to jest bardzo ważne ) i na skierowaniu zaznacza albo uzdrowiskowe leczenie szpitalne , albo uzdrowiskowa rehabilitacja w szpitalu uzdrowiskowym . Po złożeniu do NFZ wniosku albo przez Ciebie , albo przez szpital czekasz na odpowiedź do miesiąca .
A jak dostałeś skierowanie od lekarza z przychodni to najprawdopodobniej potraktowane jest jak zwykłe skierowanie i możesz czekać długo na ocenę lekarza balneologa .
Anusiu,ta forma,którą zastosował Sabe jest też brana pod uwagę (dołącza się tylko wypis ze szpitala). To u nas w Mazowieckiem niestety takie są terminy oczekiwania na ocenę lekarza.Kto pisał skierowanie nie wpływa na przyspieszenie rozpatrzenia.Ja mam ze szpitala i dziś rozmawiałam z NFZ,usłyszałam,że około 8-10 miesięcy mogę czekać.Nie usiłuję przyspieszać,bo mam rehabilitację,a i pora jesienna mnie nie popędza.
artur30
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Witaj Alice :) masz racje ze czeka sie sie na przydział od 6 do 10 miesiecy bo dzwoniłem równiez do mojego NFZ i tez mi takie informacje przekazali :( zalezy chyba tez od funduszu...
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2014 05:07

Post autor: sabe50 »

Dzięki wszystkim za nowe informacje. Ogólnie to nie są one zbyt dobre dla mnie bo zaczynam się bać że mój wyjazd zahaczy o święta i nowy rok - pewnie wtedy będą wolne miejsca.
artur30
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Sabe tez tak może byc ale niekoniecznie ;) ja tez juz sie przygotowałem ze to może byc koniec roku ;) chociaż zawsze mozna podobno przełożyc wyjazd.
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

artur, to może będziemy w tym samym miejscu - na moim skierowaniu są zaznaczone góry
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Mimo że przepisy są takie same w całym kraju , to widać że NFZ w każdym regionie ma inne procedury . W moim przypadku wszystkie poszpitalne skierowanie na leczenie uzdrowiskowe ( wystawiane z oddziału szpitalnego w ostatnim dniu pobytu ) rozpatrywane były w ciągu 30 dni od daty złożenia do NFZ , i właśnie w ciągu 30 dni otrzymywałam decyzję z wyznaczonym terminem i miejscem rehabilitacji . Ostatnio w moim NFZ zaszły niekorzystne zmiany , prawdopodobnie będzie jak u Was w mazowieckim, na ocenę lekarza trzeba będzie poczekać parę miesięcy :shock:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Anusia,dotychczas w Lubelskim oddziale tempo było iście ekspresowe i nie było jakichś szczególnych problemów.Szpital Uzdrowiskowy 2 miesiące po złożeniu wniosku :D
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

No może nie dwa Alicjo ale powiedzmy do 3 miesięcy :) mam nadzieję tak zostanie , a opóźnienia w rozpatrywaniu skierowań poszpitalnych obecnie to wina okresu wakacyjnego .
Awatar użytkownika
sabe50
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Anusia i Alice - w moim przypadku na pytanie /nie prośbę/ o skierowanie do sanatorium, lekarz prowadzący,pod koniec pobytu w szpitalu, odpowiedział że skierowanie dostanę od lekarza w przychodni ale zanim je wyślę/czy też je wyślą/muszę odwiedzić neurologa i przejść rehabilitację - i wyjadę w ciągu 2,3 miesięcy od zgłoszenia - może dlatego mi nie dali w szpitalu -w sumie nie zabiegałem o nie wiedząc że dostanę w przychodni.
ODPOWIEDZ