Lubelski NFZ

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
forumowicz

Re: Lubelski NFZ

Post autor: forumowicz »

http://www.nfz.gov.pl/gfx/nfz/userfiles ... owiska.pdf

Zobacz Anusiu błąd popełnił lekarz wystawiający tzw skierowanie powinien zaznaczyć Szpital Uzdrowiskowy w kratce ,tu jest cały problem :o
Czyli trzeba pilnować co pisze lekarz i co zaznacza ,czyli przeczytać po wypełnieniu i jak się nie zgadza poprosić o poprawienie ,ja tego nigdy nie sprawdzam i to błąd :!:
A ponieważ pobyt w Szpitalu Uzdrowiskowym jest niepłatny to bardzo możliwe ,że lekarze mają taki prykaz nie zaznaczać ich. :evil:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Tak Kruszynko wszystko by się zgadzało , tylko ja nie byłam do tej pory "na leczeniu uzdrowiskowym dla dorosłych " tylko cytuję ze starego skierowania "Rodzaj leczenia : w szpitalu uzdrowiskowym ( w ramach zwolnienia lekarskiego) " Teraz to już nie wiem czy to jest to samo co leczenie uzdrowiskowe dla dorosłych .
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

Asiu z tego co ja wiem ( nie z przepisów prawnych ale od kompetentnego lekarza) to jeżeli np. byłaś w sanatorium to do szpitala uzdrowiskowego ( cvzyli poszpitalne ) możesz pojechac nie czekajac 18 miesięcy, ale ale jeżeli byłas na poszpitalnym to do sanatorium możesz pojechac dopiero po upływie 18 miesięcy.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dzięki Anka za odpowiedź , skoro tak ten przepis jest interpretowany , to nie mam wyjścia muszę się dostosować .
Piszesz, że mogę pojechać pojechać dopiero po upływie 18 miesięcy. Tylko u mnie już minęło te 18 miesięcy a ja nie mam jeszcze skierowania i problem polega na tym ,ze jak go nie dostane w przeciągu paru dni to wniosek straci ważność , bowiem minie 180 dni od daty jego wystawienia .
A daje sobie chyba spokój z tym skierowaniem , dziękuję Wam za wyjaśnienia . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

o jej, ta 18 mnie chyba prześladuje , prostuje swoja poprzednia wypowiedź. Powinno być oczywiście,że jak nie dostane skierowania w przeciągu paru dni to wniosek straci ważność , bowiem minie 18 miesięcy od daty jego wystawienia .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Aniu wyślą go do weryfikacji,a ważności nie straci.Możesz poprosić swojego lekarza żeby weryfikując wpisał konieczność pobytu szpitalnego z odpowiednią oczywiście jednostką chorobową,która do tego kwalifikuje.
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03

Post autor: maria123 »

anusia153! Myślę, że lada dzień otrzymasz przydział. :D A to, że mija 18 miesięcy od złożenia skierowania to się nie przejmuj. NFZ sam odsyła wniosek do przychodni i to załatwia. Pozdrawiam i życzę pomyślnego przydziału i rehabilitacji. :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Chmurka07
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sty 2015 21:43
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: Chmurka07 »

Anusia, spokojnie..... zobaczysz zaraz dostaniesz przydział..... klep tylko paciorki by był tam gdzie Ci się marzy wyjazd.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Anka_K pisze:Anusia, spokojnie..... zobaczysz zaraz dostaniesz przydział..... klep tylko paciorki by był tam gdzie Ci się marzy wyjazd.
:lol: :lol: Anka paciorki już nie poradzą . Mój wniosek został przez lekarza oceniony i wyznaczone miejsca pobytu .Dowiedziałam się wczoraj co to za miejsca :evil: :shock: :shock: Lekarz zweryfikował mój wniosek w ciągu 30 dni od daty złożenia . Ponownie nie będzie rozpatrywany . Gdybym starała się o zwroty to tylko w tych "uzdrowiskach" gdzie wyznaczył lekarz . Nie wiem dlaczego tak jest , ale jest i już . Nie mogę liczyć ma wymarzony wyjazd przynajmniej na podstawie tego wniosku . A jak nawet dostanę w końcu to skierowanie np grudzień do tych "atrakcyjnych" miejscowości i go zwrócę z uzasadnieniem, a fundusz nie uzna mojego uzasadnienia i potraktuje zwrot jako bezzasadny , to nie mogę ponownie złożyć wniosku przez okres dwóch lat licząc od terminu wyznaczonego w zwróconym wniosku . Taki rodzaj kary .
Jak się sprawa zakończy zobaczymy . Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

W ciągu 30 dni od daty złożenia weryfikował lekarz balneolog czy wniosek jest zasadny i kwalifikujesz się do sanatorium .
Weryfikacja po 18 miesiącach polega na odesłaniu wniosku do lekarza kierującego na leczenie czyli Twojego lekarza i On ma potwierdzić czy Twój stan zdrowia w dalszym ciągu pozwala i wymaga leczenia sanatoryjnego ...
To są dwie różne weryfikacje .
ODPOWIEDZ