Szalona Paczka

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Szalona Paczka

Post autor: dani888 »

Ewanko , prawdziwki , czerwonogłówce , podbrzeźniaki , maślaki , kanie , kołpaki , kurki u nas zbiera się . Zdaję sprawę z tego , że niektóre grzyby w różnych regionach kraju ludzie nazywają inaczej .
Kanie są najlepsze do smażenia na świeżo , jak schabowe :) . Były troszkę rydzy ale niestety , większość robaczywa :roll: . Ale troszkę już masz , powinne być też już opieńki , u nas pojawiają się ale zanim co to mało .
I tak mamy temat grzybowy :lol: . Sama obecnie nie zbieram choć lubię , kiedyś mój ojciec uczył mnie znajomości grzybów , pamiętam... wspomnienia 8-) .
Gość

Post autor: Gość »

Witajcie kochani :serce: Dziś temat grzybowy. Ja grzybów nie zbieram bo ich nie widzę i się na nich nie znam, Ale za to syn zbiera bo na skraju lasu mieszkam. Już 2 razy, w tym dziś, robiłem naleśniki ze smażonymi na maśle grzybami z cebulką. Pyszne były i będę je robił do póki będą świeże grzyby. :D
Awatar użytkownika
alutka 114
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2018 19:01
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: alutka 114 »

Dzięki dziewczyny :serce: Biorę co tylko mam w domu, żeby tylko nie rozwinęło się nic więcej, niestety córkę też rozłożyło, do tego kaszle mocno i mąż pojechał do wnuków, bo ja nie mam siły :roll:
U nas od wczoraj deszcz padał ale grzyby na razie przystosowały, mąż oczywiście rano musiał zrobić rekonesans :D
Miłego wieczoru i spokojnej nocy :serce:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Wieczór deszczowy ,jesiennie :roll:
Grzybki ,grzybkami wszyscy lubimy ,mam w ogrodzie :)
Wieczór kibicowanie, mecz siatkówki ,przegrany :(
Dobranoc ,szalona paczuszko :kwiat:
Awatar użytkownika
ewana
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2020 07:23
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękowano: 6 razy

Post autor: ewana »

Ysy sosik z grzybków dobry jako przystawka do drugiego dania jest super.A do naleśników robiłam farsz z grzybków i kapusty -pychota.Dani ja też przyrządzam kanię jak kotleta schabowego w panierce z jaja i bułeczki tartej koniecznie na masełko .U nas wcześniej moczy się się kanię w mleko ,a po osączeniu ,panieruje i na końcu smaży .Dani mnie również tata nauczył rozpoznawać grzyby,zawsze z nim chodziłam do lasu,oj wspomnienia..spokojnej nocy
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Hejka szalone, jestem, dostałam cynk, że się za mną stęskniliście 😀 no i o mnie pamiętacie, to miłe 🤗
Dziękuję za życzenia urodzinowe 😘
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 74 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Witam
W Świnoujściu 15 stopni i już dzisiaj bez opadów i silnego wiatru, bo wczoraj na plaży duża fala i piasek, który dostawał się do oczu i ust.
Teraz wreszcie zapełniły się lokale z tańcami i wszędzie brak miejsc dla spóźnialskich.
U nas w Sobótce jest 75 miejsc i niestety było to za mało, bo szalał turnus NFZ, który mamy w naszym hotelu.
Dzisiaj panie wybierają się na "Bermudy", bo tam jeszcze tylko grają pod namiotami codziennie i z tego co wiem będą grali jeszcze długo mimo niższej temperatury.
Grają jeszcze w IRYSIE, ale tam mniejsza sala, bez klimatyzacji i gra Rysiu ten z Szaszłykarni.
Pozdrawiam i zapraszam na kawę w ten niedzielny poranek. :kwiat:
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

ysy1 pisze: 18 wrz 2021 19:53 Witajcie kochani :serce: Dziś temat grzybowy. Ja grzybów nie zbieram bo ich nie widzę i się na nich nie znam, Ale za to syn zbiera bo na skraju lasu mieszkam. Już 2 razy, w tym dziś, robiłem naleśniki ze smażonymi na maśle grzybami z cebulką. Pyszne były i będę je robił do póki będą świeże grzyby. :D
A kuku 👻 :mrgreen: Witajcie 💗
Pozwólcie. że i ja tu zabiorę swój głos w kwestii kulinarnej
przetwarzania grzybów. Polecam kotlety grzybowe.Odgotowane grzyby (te gąbczaste) posiekać i odparować na patelni.Potem je podsmażyć aż do zarumienienia wraz cebulką.(można też dodatkowo z czosnkiem) i wystudzić.Ten specyfik traktować jako baza ....Przyprawiamy. dalej jak mielone.Jajko.bułka tarta.sól.pieprz .formujemy i na patelnię.Idealne do wszystkiego.Są przepyszne.Ja zawsze mam w lodówce takie grzyby odgotowane w zamrażarce gotowe do lotu na patelnię.Polecam.pychotka i super w przypadku kiedy nie wiemy co znowu zrobić na obiad.
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Dzień dobry :kwiat:
Wypogadza się ,deszcz nie pada ,słoneczko za chmurką :)
Kulinarne grzybki ,różne przepisy zawsze wskazane ,jeszcze wypróbowane :o
Ewaszku ,ostatnio mniej zagląda na forum ,tylko nie zastawiać się czasem :o
Zbyszek ,to ma dobrze ,praca z atrakcjami Świnoujścia ,nie mamy tak dobrze :o
Obiadek niedzielny gotowany ,głodomory oczekują :o
Miłej spędzonej niedzieli ,pozdrawiam :kwiat:
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Mazrena »

Witam i ja , kawkę łyknę i do roboty :roll: tydzień na zastępstwie dojazdy do pracy :shock: , mało czasu :lol:
Grzyby, grzyby a ja nie mam czasu :roll: :roll: Moja córka też wysłała zdjęcie z grzybobrania, a tu człowiek może pocieszyć się tylko opisami :shock:
Zadowoliłabym sie chociaż suszonymi, a tu nic ..... :(
Miłej niedzieli :)
Zmykam do roboty :roll:
ODPOWIEDZ