Mniejsze kolejki do sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Mniejsze kolejki do sanatorium

Post autor: medi »

No to masz pomysły :o :shock: :shock: Ty nie wiesz czym by taki eksperyment się skończył :?: :evil: :evil: Podwyższeniem cen w prywatnych kwaterach i "głodową" stawką z NFZ-tu :P A Ci określeni przez Ciebie jako najubożsi nie korzystaliby wcale z "dobrodziejstwa"tego typu rehabilitacji :evil: :evil: A pomyślałeś o tych którzy nie potrafią korzystać z komputera i samodzielnie wyszukać sobie prywatną tanią kwaterę :?: Nooo wtedy kolejki do sanatoriów pewnie byłyby mniejsze bo już teraz nie każdego stać na dopłacenie do pokoju i na podróż .
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

medi pisze: Ty nie wiesz czym by taki eksperyment się skończył ? Podwyższeniem cen w prywatnych kwaterach i "głodową" stawką z NFZ-tu
Walka na rynku a jest nadpodaż kwater powoduje obniżkę cen.
Zjawisko znane w całej turystyce.
Przećwiczone jak napisałem na rynku farmaceutycznym - apteka za każdym rogiem i bez kolejek.
Głodowa stawka jest poziomem minimum i wcale nie musi być tak ustawiona.

medi pisze:
A Ci określeni przez Ciebie jako najubożsi nie korzystaliby wcale z "dobrodziejstwa"tego typu rehabilitacji... A pomyślałeś o tych którzy nie potrafią korzystać z komputera i samodzielnie wyszukać sobie prywatną tanią kwaterę ...
Niby dlaczego ?
Do wyszukania kwater nie jest potrzebny komputer.
A jeśli już, to wnuczek zamiast zabrać babci dowód poszuka jej kwatery.
Albo babcia sama sobie znajdzie.

medi pisze: Nooo wtedy kolejki do sanatoriów pewnie byłyby mniejsze bo już teraz nie każdego stać na dopłacenie do pokoju i na podróż .
Tak, kolejki do sanatoriów uzdrowiskowych zdecydowanie by się zmniejszyły.
Mało tego, te same obiekty obniżyłyby ceny.
Rozwój pensjonatów i tego typu obiektów zapełniłby w uzdrowiskach pełne wykorzystanie bazy zabiegowej.
Praktycznie bez czekania.
Dopłata do pokoju jest dotkliwa ale za wyższy standard.
Podróż & inne wydatki nie są tematem rozważań.

PS - ponad 30 lat temu jechało się na skromne warunki - 4 osoby w pokoju z umywalką - prawie bezkosztowo - raz na rok można się było wyrwać.
Teraz te "skromne warunki" - dam jako 2 przykłady - budynek Metalowca w Muszynie i pensjonaty zarządzane przez FWP w Lądku - straszą ruiną.

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jesteś niereformowalny ,przeczytaj uważnie to co napisałam i nie wyrywaj z kontekstu jednego zdania :evil: :evil: :evil: Mogę Cię zapewnić że już teraz wiele osób z niskimi dochodami nie jeździ do sanatorium bo ich na to po prostu nie stać ,a Ty chciałbyś jeszcze bardziej utrudnić im wyjazd :shock: :shock: :shock: To co opisujesz to UTOPIA i nie ma nic wspólnego z realiami jakie może nam zafundować NFZ ,popatrz człowieku co się dzieje z kontraktami z NFZ a później snuj swoje bajki :(
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mniejsze kolejki do sanatorium

medi pisze:Jesteś niereformowalny ,przeczytaj uważnie to co napisałam i nie wyrywaj z kontekstu jednego zdania :evil: :evil: :evil: Mogę Cię zapewnić że już teraz wiele osób z niskimi dochodami nie jeździ do sanatorium bo ich na to po prostu nie stać ,a Ty chciałbyś jeszcze bardziej utrudnić im wyjazd :shock: :shock: :shock: To co opisujesz to UTOPIA i nie ma nic wspólnego z realiami jakie może nam zafundować NFZ ,popatrz człowieku co się dzieje z kontraktami z NFZ a później snuj swoje bajki :(
dyskutujmy siłą argumentów a nie inwektywami zwanymi argumentem sily...
w niniejszym wątku jest mowa o metodach pozwalających zmniejszyć kolejki i umożliwić wyjazdy w krótszych odstępach czasu...
nie dyskutujemy o ubożeniu społeczeństwa - jako zjawisku samym w sobie...
bo wtedy wejdziemy w tematykę polityczną tak bardzo ( z akcentami i aspektami medialnymi ) nie lubianą ( na forach nie mających charakteru politycznego ) ...
zagwarantowanie przez sponsorów co drugi rok wyjazdu w postaci bonu na wybraną przez siebie kwaterę i pakietu zabiegów wystarczy...
uwolnienie rynku zakwaterowań zlikwiduje dystrybucję skierowań...
tak po prostu działa rynek...
i wystarczy zakontraktowanie przez NFZ samych zabiegów....

z szaconkiem ...

Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Inwektywy :?: :o :o no widzę że nie mamy o czym dyskutować ,widzisz coś czego nie ma i bez sensu jest z Tobą dyskutować nie słuchasz niczyich argumentów
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jacky,a wyobrażasz sobie te kolejki w NFZ ludzi stojących po ten nazwany przez Ciebie bon?
Chyba nigdy nie stałeś po potwierdzenie dopłat do pieluch czy tym podobnych akcesoriów refundowanych....ja stałam i kolejki w latach 80 tych to pesteczka przy tym horrorze.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alice pisze:Jacky,a wyobrażasz sobie te kolejki w NFZ ludzi stojących po ten nazwany przez Ciebie bon?
Chyba nigdy nie stałeś po potwierdzenie dopłat do pieluch czy tym podobnych akcesoriów refundowanych....ja stałam i kolejki w latach 80 tych to pesteczka przy tym horrorze.

sorry - czy po skierowania obecnie wystawiane udajemy się osobiście do NFZ i innych sponsorów i tworzymy tam monstrualne kolejki ?
wystarczy, że do koperty pani z NFZ włoży zamiast imiennego skierowania - imienny bon na zakwaterowanie i pakiet zabiegowy...
proste jak drut...

Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No i fajnie "paniska"pojadą do np.Kołobrzegu (bo ich na to stać)a ... "dziadostwo" niech jedzie do Pcimia Dolnego ( nie obrażając Pcimia :oops: ) bo tam taniej .Równie dobrze możesz sobie wykupić pobyt sanatoryjny sam kochany panie a nam zostaw warunki "loteryjne" jakie są obecnie :D Mnie osobiście nie przeszkadza wyjazd z NFZ-tu raz na 3 lata bo częściej mnie nie stać na takie luksusy :evil: :evil:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mniejsze kolejki do sanatorium....

... to się staną - jeśli nie zostanie przeprowadzona sensowna reforma - dopiero wtedy, gdy wszystkie regiony pójdą do jednego wora...
...
i mniejsze się staną w tych obecnie największych regionach ( śląskie i mazowieckie )...
ale kosztem tych obecnie najmniejszych - tu już palcem wskazywać nie będę ...
...
dopiero wtedy będzie raban - jak to ?

forumowicz

Post autor: forumowicz »

A ja myślę,że powinno funkcjonować podobne rozwiązanie jak w turnusach PFRON. Sami wybieramy miejscowość, ośrodek i jego standard, dopłacając różnicę pomiędzy cena turnusu a dofinansowaniem NFZ. Może wtedy zniknie podział na kuracjuszy z zesłania i na kuracjuszy pełnopłatnych. Bo nie oszukujmy się- każdy te różnice widzi- i w zakwaterowaniu i w wyżywieniu i w traktowaniu.
ODPOWIEDZ