Zabiegi czy pseudozabiegi?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Zabiegi czy pseudozabiegi?

Post autor: AgaC »

Wyspiarko, nie mówię,ze chodzenie z kijami jest wyczerpujące i forsujące. Nieprawidłowo dobrane kije i zła technika mogą przyczynić się do bólu kręgosłupa, barków, bioder.
Pomijam,ze mnóstwo osób chodzi z kijami trekkingowymi :shock:
No ale co kto lubi :)
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

AgaC pisze:Wiem, Zbyszku wiem,ze nie myślałeś o odchudzaniu :) Tak jakoś przy okazji powiedziałam.
Bogutko, ja myślę,że jeżeli ktoś nie wie jak chudzić prawidłowo, to niech zwyczajnie idzie na spacer. Podziwia przyrodę, słucha śpiewu ptaków, zrelaksuje się. To świetnie wpływa i na zdrowie i na kondycję ;)
AgaC, może się mylę ale z Twoich wpisów wynika że jesteś jeszcze osobą przed pięćdziesiątką.Jak to mówi powiedzenie -Punkt widzenia jest zależny od punktu siedzenia.Szacun dla Tych co to z kijkami nawet jeżeli nie fachowo.Wiek dzielimy na dwa .Ten metrykalny i ten duchowy.Pogody ducha życzę :kwiat: :)
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Akurat moje sąsiadki są młodsze ode mnie :) Metrykalnie ;)
Ale już nic nie piszę, bo off top się zrobił ;)
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Ja nie chodzę jeszcze z kijkami,ale za niedługi czas...kto wie.Teraz w jednej ręce zamiast" kijaszka"-smyczka. ;)
Też dobre dla zdrowotności.Każdy rodzaj ruchu to zdrowie. :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Suzen pisze:(...)Teraz w jednej ręce zamiast" kijaszka"-smyczka. ;)(...) :)
Suzen, a na końcu "smyczki" - pieseł 8-) czy telefon :?: :lol:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Dziadek Zbyszek pisze: Suzen, a na końcu "smyczki" - pieseł 8-) czy telefon :?: :lol:
Kochany stworek-pieseł. :serce: ;)
Dagna
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 sie 2013 14:37
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Dagna »

Do pseudozabiegów dorzucam hydromasaż w basenie.
Pomijając fakt, że dysze włączane były na różny czas od 10 minut do półgodziny (zależy czy "opiekun" się śpieszył czy z kimś zagadał) to jeszcze umieszczone w głębokiej wodzie i niektórzy rezygnowali.

Nie ma porównania do hydromasażu w wannie gdzie strumienie wody ustawione są w strategicznych miejscach.

Z obserwacji: panie raczej masowały brzuchy hihi zamiast kręgosłupów. Po zakończeniu gimnastyki wyczytywano kto zostaje na ten "masaż" i jedna babeczka nie z naszej grupy ciągle miała w plecy co najmniej 5 minut bo musiała czekać aż towarzystwo wyjdzie z wody bo nikt jej nie przepuścił na drabince.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Jestesmy w trakcie turnusu Duszniki Zdrój Zimowit. Zabiegi dobierała p.doktor po badaniu i rozmowie. Nigdy wczesniej nie spotkalam lekarza sanatoryjnego , ktory rozmawiał badał sluchał. Zabiegi to: aquavibron hydromasaze lasery prady kapiele różne, borowiny i oczywiscie gimnastyka. To na dwie osoby. Jest ok. W zasadzie niczego wiecej nam nie potrzeba.
Bogutka
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Każdy zabieg jest dobrym zabiegiem, gdy jest skuteczny i nie czyni szkody :)

A formalnie, przy wyjazdach z NFZ, lekarze przydzielają zabiegi wybrane z listy przez NFZ i dopiero w drugiej kolejności mogą dokoptować coś ekstra.

Śmiesznym "extra" zabiegiem jest np. masaż na fotelu wibrującym, czasami niemiłosiernie rozklekotanym, jak ten w ciechocińskim Kolejarzu. Więcej dyskomfortu, niż korzyści czyniącym.
ODPOWIEDZ