Kujawiak - Inowrocław

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
jumbopapaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2016 20:46
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 7

Re: Kujawiak - Inowrocław

Post autor: jumbopapaja »

Dziękuję AgaC za obszerną odpowiedź. Mam nadzieję, że będzie tak, jak piszesz. Życzę dużo zdrowia i miłego wypoczynku.
Awatar użytkownika
jumbopapaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Czy jest ktoś obecnie w Kujawiaku? Pogoda co prawda nie zachęca do spacerów, ale do wieczora nie będzie padać (taką mamy nadzieję).
Awatar użytkownika
jumbopapaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Propozycje na dziś czyli 14 lipca 2016, to:
- wieczorek zapoznawczy w kawiarni „Dolce Vita” w Medical Spa
- w Zakładzie Przyrodoleczniczym w Parku Solankowym, w cyklu koncertowe „Czwartkowe Wieczory z Muzyką Kameralną" - „Festiwalowe randez-vous. BRUKSELA INOWROCŁAW”
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Jumbo- i jak wrażenia? :)
Ja wróciłam w czwartek w nocy i próbuję przyzwyczajać się do codzienności ;)
I powiem tak- Inowrocław super, tężnie piękne szczególnie wieczorami, tereny sprzyjające spacerom.
Rehabilitanci mili, panie pokojowe również. Moja pani doktor ...hmmm.... Po tekście na dzień dobry " A co pani tak kwitnąco wygląda??? I z Zusu pani przyjechała???" wiedziałam,ze raczej się nie dogadamy ;)
Wyjazdu nie żałuję, jednak do Kujawiaka jednak raczej juz nie pojadę. Organizacja dnia mnie tam osłabiała. Zabiegi od 8,30 do 21,30 to porażka. W trzecim tygodniu pobytu naprawdę już nie ma się na nie siły.
Tańczyć najbardziej lubiłam w Solnym Domku, więc pozdrawiam ciepło Karola, który umilał nam wieczory.
PS
Nie byłabym sobą gdybym nie wspomniała- w Romie przy Królówce pyszne żeberka dają ;) A w "32" można zjeść dobre krewetki, policzki wołowe i napić się niezłego drinka :)
Awatar użytkownika
jumbopapaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

No cóż. Ja mam inne wrażenia dotyczące pobytu w Kujawiaku. Co prawda przyjechałem do Inowrocławia ze skierowaniem NFZ. trafiliśmy na miłą lekarkę, która zabiegi zaaplikowała takie, jakie sobie życzyliśmy, a które były wskazane przez nasze choroby. Mieliśmy szczęście, że zabiegi kończą się przed obiadem. W dwóch przypadkach dopiero o 15:00. Dla mnie trochę przykre, iż dziś miałem masaż o 7:00. Trochę wcześnie. Musiałem nastawić budzik :-)
Posiłki nie są rewelacyjne, ale można się najeść.
Natomiast życie kulturalne i imprezowe jest do wyboru. Od wieczorków codziennych w wielu miejscach, poprzez koncerty czwartkowe, sobotnio - niedzielne.
Jestem co prawda pierwszy tydzień, ale na razie nie mogę narzekać.
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: AgaC »

Jumbo, no ale przecież ja nie narzekam.... Powiedziałam jedynie, że więcej nie chcę jechać do takiego molocha. Tylko tyle.
Poza tym podkreślałam,że jadę z Zusu. My mamy duuuuzo więcej zabiegów. Juz wcześniej pisałam Ci, ze kuracjusze Nfz wyrabiają się ze wszystkim do obiadu.
Awatar użytkownika
jumbopapaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

:-) No tak. Byłem sześć lat temu z ZUS, ale trafiłem do Energetyka. Tam faktycznie zabiegi wykonywane były tylko na jedną zmianę.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

To i ja napiszę. Niedawno wróciłam. Mieszkałam na drugim piętrz w budynku A3. W pokoju mały korytarzyk z wiekową szafą wnękową, ale pojemną. Bez problemu można schować rzeczy. Szafy w pokojach są też wolnostojące. Można zabrać parę wieszaków. U mnie było mało. Łazienka niewielka, drzwi suwane - wc, umywalka, prysznic. W moim przypadku bez kabiny i brodzika - spadek w podłodze i zasłona. Trochę się chlapie po kąpieli, ale można wytrzeć. Jedyna półka w łazience to ta pod lustrem. Widziałam gdzieś szafkę pod umywalką, ale nie u mnie :) Drogie panie warto mieć jakąś większą kosmetyczkę, bo kosmetyków nie ma gdzie wypakować. Na wyposażeniu łazienki miska do ewentualnych przepierek. W większości pokojów są balkony ( z wyjątkiem tych na parterze). W pokoju dwa tapczany, dwie szafki nocne, dwie lampki, stolik, dwa krzesła i telewizor. Jest czajnik, talerzyki, filiżanki. Jak ktoś lubi dużą herbatę, niech weźmie kubek. Dwa ręczniki - duży i mały. Można wymienić raz na jakiś czas, ale trzeba się upomnieć. Warunki mieszkaniowe nie są jakieś super, ale nie można narzekać. Na korytarzu jest lodówka, niestety jedna na tyle pokojów (szczególnie latem, gdy dużo osób chłodzi napoje) to zdecydowanie za mało. Na korytarzu jest też deska do prasowania. Żelazko do wypożyczenia w recepcji.Na stronie Kujawiaka w galerii są zdjęcia pokojów. Te początkowe to nie wiem, które piętro, a takie z tapetą w kwiaty to piętro trzecie, ale tam mieszkają kuracjusze z NFZ.
cdn.
Awatar użytkownika
jumbopapaja
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Odniosę się do wpisu od "EMIK", jako nikt z obecnie mieszkających w Kujawiaku się nie odzywa.
Obecnie przebywam w Kujawiaku od 13 lipca ze skierowania NFZ. Mieszkam na III piętrze budynku A3. Łazienka trochę inna niż opisuje EMIK. Jest kabina, chociaż jednak bez brodzika. Ale szczelne drzwi zasuwane zdają egzamin. Woda spod prysznica nie wycieka na łazienkę. Lodówka w pokoju. Balkon jest z widokiem na wschód. Zdjęci na stronie Solanki to faktycznie z II piętra.
Reszta według opisu "EMIKA".
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Może o wyżywieniu. Posiłki na dwie tury. Wyżywienie dla mnie wystarczające, choć wiele osób było delikatnie mówiąc zaskoczonych ilością lub jakością. według mnie raz lepiej raz gorzej. Śniadania i kolacje podobne. 2
Od 2 do 4 plasterków wędliny, 3 plasterki pomidora, kawałek masła, pieczywo bez ograniczeń. Czasami jakiś plasterek sera żółtego, białego albo topiony trójkącik. Na śniadaniach co drugi dzień zupa mleczna w postaci płatków owsianych. Jeśli w menu napisane jest: sałata, to jest to jeden mały listek lub pół dużego. Jeśli ktoś lubi warzywa do śniadania i kolacji może być zawiedziony, ale bardzo dużo osób przynosiło warzywa ze sobą. Kilka razy było coś ciepłego na kolację - jakiś makaron albo pulpet z ryby (moim zdaniem niejadalny). Obiady zupełnie przyzwoite, ale jak ktoś lubi duuuużo mięsa, to może się rozczarować.
Smakowała mi większość zup.
Jumbopapaja, jesteś na miejscu, czy miałeś już "pastę z wędliny"? HIT :)). Zastanawiam się czasami nad fenomenem i sposobem produkcji tego dania.

Baza zabiegowa dość bogata. Wszystko jest na stronie. Ja byłam raczej zadowolona z zaaplikowanych zabiegów. O planowaniu już pisała AgaC i mogę tylko potwierdzić jej słowa. Wieczorne zabiegi też są. Personel zabiegowy w większości przypadków uprzejmy i pomocny , choć zdarzają się wyjątki.
O bazie rozrywkowej pisać nie będę, bo to temat szeroko opisywany. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Na tyłach Kujawiaka jest mały sklep spożywczy, ale dobrze zaopatrzony, w niedalekiej odległości Żabka, Biedronka i Mila oraz apteka.
Z pobytu w Kujawiaku jestem zadowolona, choć jak czytałam wpisy przed wyjazdem, to trochę się obawiałam. Niepotrzebnie.
A, dla lubiących czytać. W części A5 jest biblioteka. Byłam mile zaskoczona. Nawet mają trochę nowości. Myślę, że każdy, kto lubi czytać , znajdzie coś dla siebie z ulubionego gatunku.

Mam jeszcze pytanie do AgiC. Na którym piętrze są jedynki? . Nie udało mi się tego ustalić.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich z turnusu z przełomu czerwca i sierpnia. Szczególnie tych z drugiego piętra, z którymi wielokrotnie mijałam się na korytarzu. :))
ODPOWIEDZ