Sanatoria ZUS 2018
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Sanatoria ZUS 2018
-
montenegro
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 04 sty 2018 19:49
Dzień dobry,
w nawiązaniu do przedstawionej sytuacji informuję, że lekarz orzecznik decyduje o ośrodku do jakiego kieruje osobę na rehabilitację z uwzględnieniem schorzeń i przyczyn niezdolności do pracy.
Wykaz dostępnych ośrodków rehabilitacyjnych, z którymi ZUS podpisał umowy jest dostępny na stronie www.zus.pl. Jednocześnie informuję, jeżeli wyznaczony termin nie byłby dla Pani odpowiedni, to w takiej sytuacji zapraszam do kontaktu telefonicznego w celu wnioskowania o inny termin, bądź złożenie wniosku osobiście w oddziale ZUS z podaniem uzasadnienia zmiany.
W zakresie uzyskania szczegółowych informacji i warunków zakwaterowania w ośrodkach, zalecam kontakt z wydziałem prewencji i orzecznictwa lekarskiego.
-
montenegro
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 04 sty 2018 19:49
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Fionka
- Przyjaciel forum

Ta informacja się kupy nie trzyma . Ni jak się nie ma do sytuacji jaką opisywałaś .montenegro pisze: 05 sty 2018 21:30 No własnie. Czy jest ktoś odpowiedzialny za te informacje czy trzeba dzwonić albo pisac do "Uwagi" albo innej "Interwencji"? Dalej nie wiem o co chodzi?
-
Tojka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 29 mar 2012 19:13
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 14
hm... ja własnie ten szczególny przypadek i może dlatego napisałam "jak po staremu "wiesniaczkaela pisze: 05 sty 2018 22:29 .Lekarz jedynie w szczególnych przypadkach zaznaczał region kraju ze względu na schorzenia.
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Ten szczególny przypadek to często dobra wola orzecznika i nic więcej. Czasami urok osobisty.
- Fionka
- Przyjaciel forum

-
forumowicz
Już wcześniej były takie głosy , że po badaniu przez orzecznika zainteresowany nie wiedział czy otrzyma turnus , czy nie - kazano mu czekać na pisemną decyzję . Teraz mamy otrzymywać decyzję od ręki tylko czekać na miejsce i termin . Czas pokaże jak to będzie w praktyce wyglądało. Myślę , że wg nowych zasad również jeśli orzecznik napisze konkretny ośrodek , to tak będzie , może napisać zmiana klimatu i to święte dla urzędnika . Orzecznicy to tacy urzędnicy ze specjalizacją i stoją na straży finansów, ich nie interesuje czy odprowadzaliśmy składkę od wysokich poborów czy od minimalnego wynagrodzenia , oni maja za zadanie pilnować kasy (leczyć na pewno nie). To , że część z nich jest chamska i prostacka nikogo nie interesuje , a czasem po cichu akceptuje .
Moim skromnym zdaniem każdy z nas ma oczekiwania składając wniosek na tzw sanatorium , ale czy ono będzie spełnione? , a gdyby nie było takiej formy rehabilitacji to co? , zlikwidowane i koniec , na barykady pójdziecie?
zdrowia wszystkim życzę