Recykling po polsku
-
Airam1
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 18 mar 2021 23:26
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Podziękowano: 1 raz
Re: Recykling po Polsku
Kilka lat temu odwiedziłam rodzinne strony mojej mamy, wieś mazowiecka , mała społeczność i przepiękne okolice. Ktoś rzucił hasło .....idziemy na grzyby. Oky dobry pomysł ,chodziłam po lesie zbierałam grzybki ale niestety więcej nazbierałam puszek , butelek i worków foliowych . Do tej pory mieszkańcy wsi, żartują sobie....No nie wiesz która ? to ta paniusia co poszła na grzyby a wróciła ze śmieciami. Przykre to ,że nasze społeczeństwo jest tak próżne i nieodpowiedzialne. Pozdrawiam
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
W wielu miejscach zakładane są fotopułapki na takich śmieciarzy i pokazywane i nagłaśniane w mediach. Jeszcze jakby można było twarze takich osób pokazywać , a niestety nie można, to wstyd byłby dodatkowym powodem do zastanowienia się przed śmieceniem.
Wiele lat temu czytałem w prasie , że jednym z najczyściejszych miast na świecie jest Singapur, bo tam gdy była np. plaga wypluwania gumy do żucia nakładano bardzo wysokie kary (500 $ singapurskich, dla turystów też), ale większe znaczenie miało to, że sami mieszkańcy pilnowali tego. W Szwajcarii też jest podobnie, że mieszkańcy bacznie patrzą na niewłaściwe zachowanie i babcia patrząca przez okno nie zawaha się na powiadomienie policji o nawet małych wykroczeniach. Tylko tam policja szybko działa, a jak słyszę, że naszej nawet po zgłoszeniu nie chce się czy nie mają czasu na reakcję, to wygląda na to, że są stworzeni do wyższych celów
Nie tak dawno temu sami naocznie mogliśmy się o tym przekonać
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 26 razy
- Podziękowano: 73 razy
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- andrzej1955
- Przyjaciel forum

Następny Skandal to trujące odpady z państwowej fabryki dynamitu-ujawniony przez dziennikarzy po 2 letnim śledztwie
Tykająca BOMBA pod Bełchatowem gdzie składowane są nie wiadomo jakie odpady
Najgorsze w tym wszystkim jest to że na wizji widzimy przepychanki polityczne a nie plany przeciwdziałania- a mnie jako obywatela Gó,,no interesuje kto rządzi ale jak dba o Polaków :
Gdzie jest komisja powołana do zwalczania i monitorowania nielegalnych odpadów i różnego rodzaju trujących substancji
Jeszcze trochę i sami się unicestwimy bo państwo nie może poradzić sobie z mafiami śmieciowymi i bandytami zatruwającymi nam życie
Co jeszcze musi się w Polsce wydarzyć żeby zrobić z tymi bandziorami porządek mającymi większe zyski z handlu śmieciami niż narkotykami-za narkotyki idą siedzieć a za śmieci żyją jak pączki w maśle
Jak długo jeszcze pozostaniemy śmietnikiem Europy a nawet świata
- ANDY12345
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
- Podziękował: 4 razy
No i widzimy jaki jest skutekandrzej1955 pisze: 01 gru 2019 19:18 Witam,z informacji w TV dowiedziałem się że przy prokuraturach okręgowych wyznaczono prokuratorów do zwalczania nielegalnych składowisk i wyjaśnienia pożarów które zdarzyły się na wysypiskach-ciekaw jestem efektów takich działań w obecnej sytuacji jaką mamy w tej instytucji![]()
Nie tylko Polska jest wielkim śmietnikiem. W Azji w wielu biednych krajach są składowiska sprasowanych odpadów do "recyklingu" z m.in. Niemiec, W. Brytanii i innych europejskich krajów, tylko w większości te śmieci nie nadają się do recyklingu. W Afryce pewnie też.
W jednym z reportaży w niezależnej stacji pokazano jak płyną rzeki śmieci i wygląda jak rzęsa wodna, tylko to jest plastikowa rzęsa.
Na pustyni Atakama wysypywane są rocznie dziesiątki tysięcy ton nowej odzieży i butów nawet jeszcze nie rozfoliowanch.
"INTERIA ZIELONA" czwartek 10.02.2022 " Pustynia Atakama w Chile stała się gigantycznym wysypiskiem ubrań"