Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...
-
forumowicz
Re: Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...
Policjanci przymykaja oko na zatrzymywanie się kierowców przed przejsciem bez widocznej potrzeby , w razie wypadku , w grę wchodzi monitoring , który wskaże kto co , jak i gdzie ..
-
forumowicz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Jednak w POLSCE
zaraz zacznie się LARUM
że to, i owo
Znam zasady ruchu drogowego -TE które obowiązywały lata wstecz
Umie tzn wydaje mi się że Umie poruszać się -Ale szalenie IRYTUJĄ mnie przypadki kiedy Pieszy wtargnie na drogę
-
forumowicz
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Re: Kierowcy na ścieżce rowerowej
Natomiast zauważam znaczną poprawę przy przejeżdżaniu przez jezdnie po wyznaczonych ścieżkach, mogę spokojnie bez stresu pokonać jezdnię gdyż większość kierowców zatrzymuje się,respektując moje pierwszeństwo.
-
forumowicz
Bowiem , art.27 ust.1 , stanowi , że - jeśli kierujący pojazdem nie ustąpi pierwszeństwa rowerowi , znajdującemu się na przejeździe dla rowerzystów , zagrożony jest karą 350 zł
Zgodnie z art. 49 ust. 1 pkt 11 ww. ustawy zabrania się zatrzymania pojazdu na ścieżce rowerowej. Za takie wykroczenie grozi mandat w wysokości 100 złotych i 1 punkt karny .
Jest województwo , które kieruje się zasadą rodem z Karguli , czyli - prawo prawem a sprawiedliwość musi być po naszej stronie - mówiącej , że rowerzysta nie może wjechać pod nadjeżdżający pojazd, co jest , nie oszukujmy się , zachętą do łamania praw rowerzystów przez kierowców na przejazdach rowerowych .
Takie sytuacje rozstrzyga tylko sąd - ale jak znam życie , bodaj takie sprawy załatwiać polubownie
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Pieszy na przejściu ( na pasach ) ...
A pro po znanego wypadku na przejściu.
Jeżeli w wypadku jest zabity lub ranny, kierujący pojazdem jest obowiązany:
...wezwać zespół ratownictwa medycznego i Policję... pozostać na miejscu wypadku... (art. 44 ust. 2 pkt 1 i 3 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym, Dz. U. nr 98, poz. 602 z późn. zm.).
A znalazł się taki acik co czmychnął do chałupy ...
I jeszcze do brukselki chce się delegować ...
-
forumowicz
a propos brukselki , polecam , znalazłem to gdzies w necie , ale wypraktykowane
ok 200 g brukselki
ok 3 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
sól, pieprz do smaku
6-7 łyżek oliwy
ok 50 g sera parmezan
ok 100 orzechów włoskich
ok łyżka oliwy
i co sie nawinie
wymieszac , wymieszac i smacznego
Na ucieczkę z miejsca wypadku są oczywiście paragrafy , tyle , że kary są ( o ile są ) mniejsze za oddalenie się z miejsca wypadku , tłumaczone szokiem , niż za wypadek spowodowany pod wpływem alkoholu
Kalkulacja zatem prosta - szok mija (alkohol we krwi nie jest wykazywany) , winowajca zgłasza się dobrowolnie na policję . Polak potrafi . Zazwyczaj nic Mu się nie udowodni , bo niby jak
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 259 razy
- Podziękowano: 138 razy
Po kilku godzinach zgłosił się na policję
Świadkowie zeznali prawdę .... wpadł gościu roztrzesiony do sklepu , kupił wódkę którą wypił , mówił , a raczej bełkotał ze stresu , że kogoś potrącił i musi się napić
Rowerzysta na szczęście miał niegroźne obrażenia ..
A przepisu na sałatkę z brukselki , to się w tym temacie nie spodziewałam