Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 2

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: Rachel »

DSC06993.JPG
Największe i najpiękniejsze inhalatorium w Europie jest w Inowrocławiu.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Tężnie w Inowrocławiu – zespół tężni solankowych, usytuowanych w Parku Solankowym w Inowrocławiu, w województwie kujawsko-pomorskim, otwartych w 2 połowie XX wieku. Jest to druga co do wielkości tężnia w Polsce.AAAA w wikipedi pisze że większe w Ciechocinku :?:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

norb pisze:Tężnie w Inowrocławiu – zespół tężni solankowych, usytuowanych w Parku Solankowym w Inowrocławiu, w województwie kujawsko-pomorskim, otwartych w 2 połowie XX wieku. Jest to druga co do wielkości tężnia w Polsce.AAAA w wikipedi pisze że większe w Ciechocinku :?:
Tych w Ciechocinku nie biorę w ogóle pod uwagę (brud, smród i ... więcej nie napiszę). Inowrocławskie tężnie są czyste, zadbane i w dodatku każdego wieczora odbywają się iluminacje świetlne i nikt nie prosi przy wejściu o "złotówkę" ;)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dawniej Gołdap to mówiąc kolokwialnie "Wrony mówią dobranoc". Dzisiejsze miasto Gołdap to uzdrowisko jakich mało w Polsce.

http://uzdrowiskogoldap.pl/pijalnia-wod-oraz-teznie/
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2011 08:25
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: Ewusia »

W świętokrzyskim - sanktuarium w Kałkowie - 32 km od Kielc, ok. 17 km od Starachowic, gdzie oprócz świątyni pod wezwaniem Bolesnej Królowej Polski jest wiele ciekawych obiektów, np. Dom Jana Pawła II, Grota Lourdzka, Droga krzyżowa, Dęby Pamięci, Pomnik katastrofy smoleńskiej oraz wspaniałe mini zoo. Bardzo blisko od sanktuarium znajduje się nowoczesna zapora wodna oraz wielki i przepiękny zbiornik wodny, gdzie podobno ryby kilkumetrowe :) Cała okolica jest warta zwiedzenia, polecam gorąco:)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Chcę się wybrać któregoś, pięknego jesiennego weekendu wraz z mężem na Kielecczyznę. Nie byłam jeszcze w jaskini Raj. Czy to co opisałaś "Ewusia" jest niedaleko?
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Rachel, 32km to niewiele dla auta jednak to dwie różne strony Kielc i g. świętokrzyskich. Ja bym odbił w Radomiu na Ostrowiec Świętokrzyski i po drodze odwiedził Kałków. Jaskinia Raj jest zaś niedaleko Chęcin (fajne ruiny zamku tam są), a może jadąc w stronę Kielc, warto z Kałkowa pojechać do Nowej Słupi, która jest bazą wypadową na Święty Krzyż na Łysej. Ambitni przechodzą całe pasmo schodząc dopiero w Świętej Katarzynie po drodze zaliczając Łysicę. Jadąc mniejszymi drogami możesz w dalszej drodze odnaleźć Dąb Bartek (okolice Zagnańska). Polubiłem te tereny już w latach szkolnych łażąc wokół gór na jakimś obozie wędrownym. Potem wracałem w niektóre miejsca zawsze miło wspominając Kielce i okolice :)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No pięknie mi to wszystko opisałeś. Podobną trasę sobie zaplanowałam, ale Ty mi to profesjonalnie i szczegółowo opisałeś. Dzięki :) W Chęcinach byłam, Bartka też widziałam ale samej jaskini Raj nie. Mam też ochotę na jaskinię Piekło, a chyba do tej drugiej to mi bliżej z racji mojego nieposkromionego charakteru :)
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2011 08:25
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: Ewusia »

Rachel, jeżeli zamierzasz zwiedzić świętokrzyskie polecam zastosować się do rad administratora - W Radomiu na Ostrowiec, potem Kałków. Po Kałkowie proponuję pojechać do Bielin - stolica truskawki - tam watro zobaczyć osadę średniowieczną w Hucie Szklanej, u podnóża Św. Krzyża - tam zobaczyć klasztor oraz kaplicę Oleśnickich. Możesz potem pieszo zejść (ok. 30 min.) do Nowej Słupi (Św. Emeryk) lub również pieszo do Św. Katarzyny, ale to wycieczka całodniowa (moja ulubiona, ja tą trasę pokonuję w jakieś 9 godzin). Ewentualnie samochodem do Św. Kaśki, tam jest co zobaczyć - magiczne źródełko, muzeum minerałów, ewentualnie wejście na Łysicę (45 min), ale uwaga, dość strome jak dla mnie. Po drodze wyciąg narciarski w Krajnie, latem wiele atrakcji. Potem proponuję Kielce i dalej, jaskinia Raj, Chęciny zamek (ale podobno nieczynny w tym sezonie - remont). A na koniec Skansen w Tokarni. A dalej to już Jędrzejów i np. Muzeum Zegarów. Jak masz pytania chętnie odpowiem. Miłego zwiedzania!
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Ewusia zapomniałaś jeszcze powiedzieć, że na teranie miasta Kielce położone są 3 pomniki przyrody nieożywionej: Wietrznia, Kadzielnia i kamieniołomy Ślichowice . Na Wietrzni zlokalizowane jest Centrum Geoedukacji, najważniejsza atrakcja geoturystyczna na trasie „Świętokrzyskiego Szlaku Archeo-Geologicznego. Tutaj można zwiedzić wnętrze ziemi :D - tzw. podróż kapsułą 5D.Polecam
ODPOWIEDZ