Max-R pisze: 07 wrz 2020 16:58
Darek,jakbyś mógł wyjaśnić o co chodzi z tym wydłużaniem ? ale na poważnie chodzi mi o emerytury,dlaczego mniejsze? nie znam sie wiec nie rozumiem,napisz bo to ciekawy temat.
Max
Temat wyjaśnił Ysy1
Dotychczas od poprzedniej reformy emerytalnej czyli od roku 1990 ustalony a i wcześniej poprzednia ustawa emerytalna zakładała że
EMERYT ma Żyć -200 miesięcy jako średni wiek
Kapitał początkowy i inne składowe były obliczone w ten sposób ,że Ta kasa wirtualna była dzielona na 200 .
Natomiast na początku Pandemii w jednej z Tarcz zaproponowano ,aby wydłużyć CZAS POBIERANIA EMERYTUR do 240 miesięcy
I automatycznie ten wirtualny Kapitał dzielony jest nie na 200 tylko na 240
Co automatycznie daje mniejszą emeryturę do Przyszłych czyli tych ,którzy przechodzą od Czerwca 2020 emeryturę
To tak w skrócie
A co do Mojej skromnej Osoby Nie mam przepracowane 15 lat które Gwarantowałyby przejście na wcześniejszą emeryturę bo Pracowałem 14 lat i 4 miesiące -Firma została Zlikwidowana Tylko dzięki oświadczeniom i wpisom w książece zdrowia mogłem złożyć wniosek o kapitał początkowy .
Najlepsze jest że z prawie 20 000 pracowników jeden drugiemu potwierdzał staż Pracy akurat nikt nie ma świadetw Pracy Ewenement.
Jedna z Bogatszych firm zniknęła w ciągu miesiąca .
Nikt nie miał czasu na uzupełnianie dokumentów
A co do emerytury gdy rozpoczynałem Pracę Pamiętam jak dziś Dyrektor powiedział mi że będę Pracował do 55 roku życia bo będę pracować w Warunkach Szkodliwych.
Ok
Później przez lata była informacja w ZUS że Osoby zakwalifikowane do starych grup niepełnosprawności 1 czy 2 w wieku 60 lat z automatu przechodzą na emeryturę
Ok
Andrzeju Ja podobnie jak i Ty byliśmy na tzw starym portfelu rentowym przechodziliśmy w latach 90 tych na rentę .
Faktem jest ,że te są wprost śmieszne ,ale mam Atut
ów kapitał początkowy plus to ,że cały czas gdy jestem na Rencie Pracuję i Sprawdzam aby pracodawcy odprowadzali składki na ZUS
I dzięki temu perspektywiczna Emerytura wcale na dziś nie była by aż taka Zła
Chętnie bym ją przygarnął a i Wiele Osób też