Dolnośląski Oddział NFZ

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Dolnośląski Oddział NFZ

Post autor: serendipity »

Dzięki Alicji przejrzałam sobie odpowiedzi nfz w faq i okazało się, że zwroty w dolnośląskim jednak też są, bo do tej pory było info, że trafiają do następnego z kolejki. I ciekawostka: ze zwrotów można skorzystać po 18 miesiącach oczekiwania na leczenie, a nie tak jak wszędzie: po 18 miesiącach od ostatniego wyjazdu.
Tu cyt.:
zadane dnia 2016-07-27
odpowiedź dnia 2016-08-01
PYTANIE:
Dzień dobry .Co się dzieje ze skierowaniami zwróconymi przez Świadczeniobiorcę do NFZ , których termin rozpoczęcia kuracji jest krótszy niż 14 dni ?
ODPOWIEDŹ:
Witam.
Skorzystanie trafia do puli tzw. zwrotów. Z wyjazdu na leczenie uzdrowiskowe z tej puli, czyli wcześniej niż warunkuje to kolejka oczekujących zależne jest od ilości wpływających zwrotów w danym dniu i złożoną pisemną (podpisaną) wolą świadczeniobiorcy. Jako, że wyjazd może się zdarzyć dzień-dwa przed rozpoczęciem turnusu, wymagane jest podanie na paśmie numeru telefonu. Na ilość dostępnych miejsc z puli zwrotów NFZ nie ma wpływu.
Jednocześnie informujemy, że o wyjazd z puli zwrotów mogą się ubiegać osoby oczekujące w kolejce, których skierowanie ma status po weryfikacji, czyli po 18 miesiącach oczekiwania na leczenie.
Z poważaniem
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12

Post autor: Alicja1691 »

Wiem , wiem Serendipity bo .... to odpowiedź na moje pytanie :D . Zadałam je tak konkretnie , bo wcześniej uparcie odpowiadali , że zwracane skierowania przydzielane są kolejnym oczekującym w kolejce , nie wspominając , że te z krótkim terminem trafiają na giełdę zwrotów :!: , o które można dzwonić. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45

Post autor: serendipity »

To w końcu wiemy, że u nas też są zwroty:) Hurra! Aż pokuszę się o zamieszczenie odpowiedzi w tym temacie z dnia 5 lipca br., które obowiązywało przez ostatnie X lat: zadane dnia 2016-07-05
odpowiedź dnia 2016-07-06
PYTANIE:
Czy są jakieś zwroty skierowań sanatoryjnych?Jeżeli tak to proszę o informację.Wysyłam pytanie w ten sposób, bo nie ma możliwości dodzwonienia się na podane mi numery telefonów, a nie jestem w stanie codziennie jeździć osobiście i dowiadywać się.Pozdrawiam.A.W.
ODPOWIEDŹ:
Witam.
W przypadku rezygnacji na leczenie uzdrowiskowe miejsca udostępniane są kolejnym osobom oczekującym w kolejce.
Z poważaniem.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak , wreszcie konkretnie musieli odpowiedzieć, bo nie pasował żaden "gotowiec" podawany notorycznie i pasujący do wielu pytań. . Dlatego w pytaniu podałam , ze chodzi mi o skierowania z terminem wyjazdu krótszym niż ustawowe 14 dni . Ale niestety nie jesteśmy w stanie sprawdzić czy zwrot jest , czy też nas zbywają pracownicy NFZ mówiąc, że żadnych zwrotów aktualnie nie ma :(
Awatar użytkownika
wrocek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 mar 2014 19:46
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wrocek »

Witam, właśnie wróciłam z sanatorium KUJAWIAK w Inowrocławiu. Pojechałam ze zwrotów. Po tygodniu od złożenia podania do NFZ zadzwoniła Pani z informacją, że za dwa dni rozpoczyna się turnus. Zgodziłam się i jestem już po leczeniu sanatoryjnym. Wyjazd był możliwy po weryfikacji skierowania. Pojechałam po 22 miesiącach od złożenia wniosku. Fajna sprawa, tylko trzeba w bardzo krótkim czasie przygotować się do wyjazdu. Pozdrawiam oczekujących na skierowanie. :D
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wrocek nie wiem czy dobrze rozumiem ,że w naszym NFZ nas składa się pisemnie taka jakby chęć/zgodę na wyjazd "last minute" i jak coś np. dla mnie jest w zwrotach , to dzwonią do mnie z NFZ i ja decyduję się lub nie , a kolejka biegnie swoim tokiem ? Czy można też się dopytywać ?
Awatar użytkownika
wrocek
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 mar 2014 19:46
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wrocek »

Alicja1691 pisze:Wrocek nie wiem czy dobrze rozumiem ,że w naszym NFZ nas składa się pisemnie taka jakby chęć/zgodę na wyjazd "last minute" i jak coś np. dla mnie jest w zwrotach , to dzwonią do mnie z NFZ i ja decyduję się lub nie , a kolejka biegnie swoim tokiem ? Czy można też się dopytywać ?
Napisałam krótkie podanie o treści: proszę o przydzielenie sanatorium ze zwrotów z informacją, że wniosek jest po weryfikacji. W podaniu podałam swój numer telefonu. Po kilku dniach Pani z NFZ oddzwoniła z informacją o wyjeździe do Inowrocławia. Od złożenia podania nie upłynął chyba tydzień. Gdybym czekała na moją kolejkę to pojechałabym pod koniec roku a zależało mi na wykorzystaniu zaległego urlopu. Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki Wrocek ,
informacja przydatna , bo widać ,że u nas jest inaczej niż w pozostałych oddziałach .
Ja w tym roku jadę ze standardowej kolejki , po 26 miesiącach od wystawienia skierowania , ale na przyszłość dobrze wiedzieć :idea:
Choć w przyszłość to różnie może być :?: Pozdrawiam :kwiat:
rena112
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 sie 2016 11:24

Post autor: rena112 »

Witam ponownie. :D :D Przepraszam, że długo nie odzywałam się, ale problemy techniczne, których sama nie umiałam rozwiązać.Teraz od nowa będę próbowała.
rena112
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 sie 2016 11:24

Post autor: rena112 »

Dnia 6 czerwca br. otrzymałam skierowanie na leczenie sanatoryjne w uzdrowisku Dąbki -Bobolin w Bursztynie od dnia 18.09.2016-09.10.2016 (21 dni) :D :D :D .. Czytałam opinie, które są bardzo różne (dobre, przeciętne, złe) :?: Wydaje mi się, że serendipity tam była w 2012 roku. Proszę o informacje bieżące :D Proszę o dużo informacji. :kwiat:
ODPOWIEDZ