KOŁOBRZEG Perła Bałtyku

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: KOŁOBRZEG Perła Bałtyku

Post autor: Felice »

Nie wszędzie jest to możliwe. Windy zewnętrzne też mają swoje wymagania. Moja wspólnota interesowała się tym i ekspertyzy wykazały , że temat nieosiągalny.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 252 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Może i tak być Felice . Perła i MEWY , to ten sam Zarządca .... ale żeby w takim molochu , który na dodatek ma rehabilitację poszpitalna , były 2 windy , to źle świadczy o ośrodku :?
Każdy ma swoje odczucia i potrzeby , ale gdyby mnie trafił się zwrot do Perły , podziękowałabym , właśnie ze względu na te windy :?
Dla jednych bieganie po schodach jest atrakcją , dla innych złem koniecznym , jeszcze dla innych , przeszkodą nie do pokonania :?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Perła Bałtyku dawny Kombatant

Gdy go projektowano było to dla 250 osób.
Były i są 3 szyby windowe

Jednak dziś gdy 70% pokoi to pokoje 3 osobowe oraz gdy jest KOMERCYJNA KAWIARNIA -WIDOKOWA
Na dziś Właścicielowi nie zależy na windzie zewnętrznej ze względu na KOSZT

FAKT w Mewach są zewnętrzne ,ale w 90 % sfinansowanych z PFRON

a w Perle Najemcy Kawiarni nie stać na wzięcie KREDYTU na ową windę -Plus Czas najmu kawiarni

Poprzedni ajent wyliczył ,że gdyby sam musiał zainwestować w windę Kawa u niego by musiała kosztować około 30 złotych ,piwo ponad 40.
Dodatkowo DZIŚ Brak możliwości montażu windy musiała by startować z Bazy zabiegowej
Była opcja ,że Kawiarnia wybuduje swoją -ale zarządca nie wyraził zgody bo winda ma obsługiwać Kuracjuszy

i powstała Typowa dla Naszego Kraju
KWADRATURA KOŁA

PROBLEM WIND W PERLE zniknie za kilka lat gdy zostanie OGRANICZONA LICZBA skierowań sanatoryjnych.
Wszak już w niektórych województwach nie przyjmowane są wnioski z NFZ na sanatorium dla Ludków 75+

Nie napisza wprost ,że 75+ aut TYLKO Z PRZYCZYN TECHNICZNYCHCZY INNYCH
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Darku , ale tu nie chodzi o wyjazd do kawiarenki , ale o możliwość przemieszczania się kuracjuszy .... czemu zatem własciciel kawiarenki miałby finansować koszty :?: :roll:
Póki co jest jak jest ... ludzie jadą , uważając , ze złapali pana Boga za nogi , a na miejscu przekonują się , do jakich warunków trafili :roll: pokoje 3 osobowe , problem z windą , marne jedzenie .. :(
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Gieniu

Gdyby ośrodek nie spełniał NORM wyznaczonych przez NFZ czy urząd Budownictwa czy Straż
Nie dostał by akcepta

Wszak są 3 windy
3 SZYBKIE WINDY

PROBLEM TKWI w nieumiejętnej OBSŁUDZE

Przykład

Proszę
Każdy na swoim piętrze naciska 6 guzików w 3 windach
System wariuje i dlatego winda staje na każdym piętrze

Wystarczy zastosować system taki jaki jest w biurowcu w którym pracuje wybieram na tablecie pietro on wskazuje windę i NIKT nie zatrzyma jej
Biurowiec ma 40 pięter
Max czas wjazdu o 8,30
MAX 5 minut

Ale to kosztuje
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Darku , w biurowcu , może to i spełnia owe założenie ... " wybieram na tablecie pietro on wskazuje windę " ... w sanatorium , nie każdy posiada tablet , a gdyby nawet , nie każdy potrafi z niego korzystać ...
Prawdą jest , ze Perła , to jedno z najgorszych kołobrzeskich sanatoriów , o ile nie najgorsze .... no bo które jest gorsze od Perły :?: zabiegi we wszystkich podobne :roll:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: KOŁOBRZEG Perła Ba

Post autor: Felice »

W kwestii nieumiejętności korzystania z wind zgadzam się w 100%. Ludzie wciskają do popadnie. Albo 2 guziki ( góra dół) nieważne gdzie się jedzie.
Na pytanie dlaczego pan/ pani wciska dolny guzk chcąc jechać na górę słyszę, żeby ściągnąć windę 😫😂. I potem zatrzymuje się na każdym piętrze. Drugi numer… jedzie na górę, ale wcisnął dolny guzik i stwierdzenie to ja się przejadę. Ludzie litości …. Efekt tego taki, że ludzie o kulach chodzą schodami bo pani w szpilkach po nich niewygodnie przemieszczać się. Problem wind to nie tylko Perła. Podobnie jest ze znanych mi w Sopocie, Krynicy …większość wysokich budynków, w Kołobrzegu MSWiA.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Oj tak, to prawda. To naciskanie obydwu przycisków jest nagminne a jak się zwróci uwagę to jeszcze pyskują niewybrednymi słowami...
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ewaszko :kwiat: jedni blokują windy z głupoty , inni z nieumiejętności , ale nic nie zmienia faktu , że 2 windy na ok 1000 osób , to nieco za mało :)

Ja osobiście mam taki problem :roll: na górę wejdę bez problemu ,nawet na 12 piętro ale z góry na dół muszę korzystać z windy , nawet piętro niżej .... i to w obuwiu sportowym :? i super , że mamy to forum , dzięki temu wiem , że ta " sławetna " Perła to nie dla mnie :?
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Z pewnością te dwie windy nie załatwią sprawy, co do tego to mam pewność. Inaczej to wygląda w "Równicy" w Ustroniu bo są osobne windy dla pięter parzystych i nieparzystych ale i one nie dają rady wszystkich w krótkim czasie przemieścić. Zawsze są kolejki.
Jednak z tego powodu nie odradzałabym tam pobytu.
ODPOWIEDZ