CAŁA PRAWDA O KOBIETACH!!!!!!!!

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
agatasss
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2013 15:00

Re: CAŁA PRAWDA O KOBIETACH!!!!!!!!

Post autor: agatasss »

Anusia co to jest derenia?pisze sie na degustaje :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Zbigniew- I pisze:
anusia153 pisze:Zbigniew a może coś więcej o tych nalewkach napiszesz, ciekawa jestem tych 18 smaków :)
Anusiu, jak obserwuję od kilku lat, kobietom najlepiej smakują takie nalewki jak:
likier czekoladowy, likier pomarańczowy z mleka, pomarańczowo - kawowa, porterówka,różana, jarzębinowa,żenicha kresowa, wiśniowa.Te smaki bym polecił.
Dla mnie najlepsza jest nalewka z wiśni i pigwy likierów nie znoszę , nie znam żenichy kresowej co to jest . :kwiat:
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Zbigniew- I »

Żenicha kresowa to nalewka podawana na Ukrainie, w domach gdzie jest panna na wydaniu.To nalewka z dzikiej róży z miodem.
forumowicz

Zbigniew- I pisze:Żenicha kresowa to nalewka podawana na Ukrainie, w domach gdzie jest panna na wydaniu.To nalewka z dzikiej róży z miodem.
No tak :lol: :lol: :lol: pewnie dlatego nie znam jej smaku. Może masz przepis na tą nalewkę chętnie skorzystam , owoce dzikiej róży chyba jeszcze są :D
Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Zbigniew- I »

NALEWKA RÓŻANA (ŻENICHA KRESOWA)

Składniki:
1 kg dorodnych owoców róży
0,75 l spirytusu 95%
0,5 l wódki 40%
0,5 l miodu wielokwiatowego
0,5 l wody
Przyprawy: 5 goździków, 1 łyżeczka suszonej mięty, 1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku

Sposób wykonania:
Dojrzałe, owoce dzikiej róży lub róży pomarszczonej, zebrane po pierwszych przymrozkach (lub przemrożone w zamrażalniku przez 1 dobę), umyć, osuszyć i ponakłuwać szpilką. Owoce razem z przyprawami zalać spirytusem i postawić w ciepłym miejscu na 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając słojem.
Po tym czasie zlać nalew, a owoce solidnie wycisnąć i po przefiltrowaniu, wyciśnięty sok dolać do nalewki.
Miód zagotować z wodą, ostudzić, dodać 0,5 litra wódki i połączyć z nalewką. Nalewkę rozlać do butelek. Powinna dojrzewać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu co najmniej przez 2-3 miesiące.

A likier pomarańczowy z mleka by Ci smakował, jest pięknie krystaliczny i boski w smaku.
forumowicz

Anusia ja też chce spróbować tej nalewki o wdzięcznej nazwie ...derenia :lol: :lol:
forumowicz

Dzięki za przepis na pewno spróbuje zrobić taką nalewkę w tym roku , ale spirytusu chyba dodam mniej, coś mi się wydaje że w tej proporcji będzie za ostra , Jakoś nie jestem przekonana do likierów ,ale może jakbym spróbowała to kto wie :)
forumowicz

kruszynka pisze:Anusia ja też chce spróbować tej nalewki o wdzięcznej nazwie ...derenia :lol: :lol:
Witaj Kruszynko ja też bym chętnie spróbowała , nigdy nie robiłam takiej nalewki , nawet nie wiem jak dereń wygląda :lol: :lol:
Kiedyś kolega obiecał że mnie poczęstuje taką nalewką ,pożyjemy zobaczymy czy dotrzyma słowa :kwiat: :lol: :lol:
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013 22:09 przez forumowicz, łącznie zmieniany 2 razy.
forumowicz

Anuśka :o :o :lol: no no no :lol: :lol:
forumowicz

Cała prawda o kobietach !!!!!!!!!!! każdy temat do garów się sprowadza. :lol: :lol: :lol: :lol:
ODPOWIEDZ