Kręgosłup szyjny

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Kręgosłup szyjny

Post autor: Felice »

A ja 10 kwietnia przyjęcie do szpitala na operację tym razem lędźwiowego :roll:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Trzymam kciuki Alice za Ciebie (Twój kręgosłup) Pozdrawiam :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Prawda jest taka ...kręgosłup szyjny jak i lędźwiowy nie lubi bezruchu to podstawowa zasada ....tylko się ruszać , ale czasami jak to zrobić w pracy lub podczas snu ! :) hm
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Atina masz rację kręgosłup lubi ruch , dużo ruchu , ale nie lubi zbytniego forsowania się , wszystko w granicach rozsądku . :kwiat:
Alice trzymam kciuki :D
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Witajcie :kwiat: A ja już po Rezonansie szyjki i wynik też już mam :( cyt.: " na poziomie C6/7 centralna wypuklina krążka m/kr z ograniczeniem płynowej rezerwy przedrdzeniowej"... i jeszcze: " lewoboczne skrzywienie odcinka szyjnego z rotacją trzonów w lewo" ... ale to od dawna jest mi wiadome :(.... i teraz już jasne skąd się bierze ten ból :twisted:
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Witam "szyjki". Ja dopiero 24 kwietnia będę miała rezonans "szyjnego". "Szyjny" odpowiada za częste bóle głowy, tzw, "kręcz szyjny" (ból niemiłosierny) oraz ręce (drętwienie, mrowienie). W rezonansie sprzed 10 lat mam podobnie jak "Biedroneczka" - wypuklinę jądra miażdżystego na poziomie C6/C7 zwężającą przednią rezerwę płynową oraz nieznacznie modelującą przednią powierzchnię rdzenia szyjnego. Neurolog powiedziała mi, że po 10 latach może być tylko gorzej a nie lepiej, no ale niebawem się okaże "co i jak" z moim szyjnym. Zaś mój lędźwiowy daje mi nieźle "popalić" mimo iż rezonans podobno nie wyszedł aż tak źle, ale ja zaczynam się już domyślać co jest przyczyną i to wcale nie jest wina mojego lędźwiowego. Ach życie... Jak to kiedyś ktoś powiedział: "Półwiecze to najtrudniejszy okres w życiu człowieka. Wówczas "czepiają" się wszystkie, dosłownie wszystkie dolegliwości" - jestem tego przykładem :(
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

kruszynka pisze: :... a mnie interesuje info jak często robi się operacje w tym odcinku kregosłupa ,czy ktos miał, na czym to polegało ...etc.Jak gdyby profilaktycznie chce coś się dowiedzieć jak by co ;)
Odpowiem częściowo na temat: znam dwóch ludzi, którzy mieli takie operacje w szyjnym odcinku kręgosłupa, po rehabilitacji obaj mają się dobrze, z tym, że jeden wylądował na rencie, bo ciągle ma problemy, drętwienia, brak czucia i żałuje, że to zrobił, a drugi zadowolony i pracuje (ale robił wszystko prywatnie - płacąc, czy częściowo dopłacając, już nie pamiętam).
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

kruszynka napisał(a): :... a mnie interesuje info jak często robi się operacje w tym odcinku kregosłupa ,czy ktos miał, na czym to polegało ...etc.Jak gdyby profilaktycznie chce coś się dowiedzieć jak by co ;)
Oj kruszynka ja mam ten sam dylemat czy to już ten czas czy jeszcze czekać.. .! Puki co kolejny rezonans po 6 latach w tym roku w lipcu.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Po tym, co mówili, przez co przeszli - obaj, co się nasłuchałam i widziałam, to ja bym się nie zdecydowała, wolę swój oswojony ból:)
Może ten drugi (nie przez nfz) ma niby lepiej, bo jednak pracuje, ale.. też narzeka. Przed bólem się nie ucieknie.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Rachel »

Ja chyba też wolę ten mój ból. Może dlatego iż "idzie" z nim żyć a poza tym jak na razie mam opracowane takie swoje metody "coby" sobie ulżyć w bólu :)
ODPOWIEDZ