Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Alicja1691
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 kwie 2015 20:12
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: Alicja1691 »

Myślę ,że prawda . Bo musi tylko minąć te słynne 18 miesięcy , a jak minie już i czekamy w kolejeczce , to gdzie pojedziemy zleży tylko i wyłącznie od MIŁYCH pracowników NFZ , a jak wiemy.... są dość duże różnice między sanatorium A a sanatorium B , nawet w tym samym kurorcie , nie mówiąc już o wyborze tegoż kurortu z listy sugerowanych . Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Pani powiedziała mi,że ma znajomą w NFZ i jak coś można sprawę "pchnąć do przodu"
A ja myślę,ze pani się tylko chwaliła. Są pewne rzeczy,których się nie przeskoczyć,a skarg w NFZ jest więcej niż wniosków.Ludzie piszę skargi odnoście wszystkiego.Czasem więcej pracy włożonej jest w wyjaśnianie tychże niż normalnej wynikającej z zakresu obowiązków.Ponadto z powodu właśnie skarg jest tyle kontroli,że nikt nie będzie ryzykował utraty pracy dla zrobienia komuś przysłowiowego "dobrze".
Zwroty czasem mogą się trafić bardzo dobre (ja sama z powodu wypadku zwracałam skierowanie w świetnym terminie i do rozchwytywanego sanatorium) i jako zwrot traktuje się skierowanie krótsze niż dwa tygodnie do wyjazdu.Ponieważ w normalnym trybie jest zasada,że o planowanym terminie wyjazdu zostaniesz powiadomiony listownie na minimum 14 dni przed turnusem.
Awatar użytkownika
Yaga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 lut 2015 14:59
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Yaga »

Witajcie, w ubiegłym roku jechałam ze zwrotów bo bardzo chciałam jechac do Kudowy i tak się stało :) .Dzwoniłam przez 3 dni :) wyjazd miałam za tydzień .Po skierowanie musiałam jechać osobiscie do stolicy. :) Za rok tez będę tak polować ;) - oczywiscie po weryfikacji nic nie tracę a może się uda.pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewusia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2011 08:25
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 13

Post autor: Ewusia »

Kochani forumowicze, dodam i ja coś od siebie. Ja chętnie korzystam ze zwrotów, w sanatorium (jako osoba dorosła) byłam 4 razy i tylko 1 raz wyjechałam w terminie, do Ciechocinka. Poprzednie moje wyjazdy to Rymanów Zdrój - wyjazd po 11 miesiącach od złożenia wniosku (marzec 2009), potem Polanica Zdrój (marzec 2011), potem tenże Ciechocinek (grudzień 2013) i teraz niedawno wróciłam z Sopotu, sanatorium Helios - wniosek złożony w grudniu 2014, wyjazd 24 lutego 2016. Dla mnie wyjazdy sanatoryjne są najatrakcyjniejsze tylko w miesiącach X - IV. Miesiące letnie zostawiam "dla rodziny". I z tego względu, będąc w kolejce oczekujących, gdy tylko przychodzi mój czas - dzwonię o zwroty. I nigdy nie żałuję :D :D :D
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Alicja1691 pisze:No cóż .... znajomi są wszędzie ;)
Alicjo w naszym NFZ - zachodniopomorski - nie trzeba znajomości aby dostac zwrot. One są. Można dzownić dwa razy dziennnie i pytać. Pani prosi o podanie peselu i informuje, co ma do zaoferowania. Dzwoniłam tak cały marzec, ale ponieważ potrzebowałam dwa więc na nic się nie złapałam. Pojedyncze były prawie codzinnnie - wyjazd w przeciągu kilku dni.
Bogutka
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

Bogutka5 pisze:
Alicja1691 pisze:No cóż .... znajomi są wszędzie ;)
Alicjo w naszym NFZ - zachodniopomorski - nie trzeba znajomości aby dostac zwrot. One są. Można dzownić dwa razy dziennnie i pytać. Pani prosi o podanie peselu i informuje, co ma do zaoferowania. Dzwoniłam tak cały marzec, ale ponieważ potrzebowałam dwa więc na nic się nie złapałam. Pojedyncze były prawie codzinnnie - wyjazd w przeciągu kilku dni.
Bogutka
Ja też poluję na zwroty w okresie letnim. I najgorsze że też potrzebuję dwa. Nie wiem czy mi się uda. Zobaczymy. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Haniu jak będziesz dzwinić do NFZ napisz nam co proponują po jakim okresie oczekiwania
można dzwonić ,może coś się zmieniło .Pytam bo ten sam fundusz pozdrawiam :) :kwiat:
robert52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 kwie 2016 12:49
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: robert52 »

Dla mnie w poniedziałek zaproponowali Inowrocław na 12.05 ale musiałem zrezygnować ze względu na wizytę u diabetologa na 17.05,ale w maju będę próbował dalej.
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

grazynamackowiak pisze:Haniu jak będziesz dzwinić do NFZ napisz nam co proponują po jakim okresie oczekiwania
można dzwonić ,może coś się zmieniło .Pytam bo ten sam fundusz pozdrawiam :) :kwiat:
Oczywiście że napiszę co i jak :D z przydziału mamy z mężem na wrzesień. Ale nie mogę w tym czasie wziąć urlopu. Będę starała się od połowy czerwca do sierpnia.
Awatar użytkownika
Bogutka5
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 lis 2014 13:28
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Bogutka5 »

Hana a jakie miejsce by Wam pasowalo na wyjazd?
Bogutka
ODPOWIEDZ