Komercjuszek

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
forumowicz

Re: Komercjuszek

Post autor: forumowicz »

AgaC pisze: Pozostańmy przy tym,że Ty jesteś bogaty a ja śmieszna.
Zgadzam się z tym :)
forumowicz

:)
forumowicz

Przez przypadek znalazłam dzisiaj
Ciechocinek, Villa York, pobyt od 30 sierpnia z 3 zabiegami i wyżywieniem-96 zł
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Tak się zastanawiałam czy zabrać głos w powyższym temacie. Będąc w sanatoriach spotkałam się z różnym traktowaniem kuracjuszy , chodzi mi tu o wyżywienie.
Jak pisała Aga w Równicy komercyjni jedzą za parawanikiem, jest to dla mnie niezrozumiałe dlaczego izolować nas z NFZ czy ZUS, w czym my jesteśmy gorsi. W innych sanatoriach będąc nawet nie wiedziałam kto był komercyjny ponieważ wszyscy siedzieli na jednej sali jedli to samo.Jedyna różnica to to , jaką kto miał dietę. Osobiście byłam w sanatoriach i NFZ i komercyjnie i nie chciała bym , żeby inni widzieli, że jem coś innego, źle bym się z tym czuła.Przecież jedzenie nie jest w komercyjnym wyjeździe najważniejsze ( przynajmniej dla mnie) . Wyjeżdżając komercyjnie miałam na uwadze rodzaje zabiegów ( tu właśnie miałam możliwość wybrania zabiegów) .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Witam.Od paru dni wczytuje sie w wypowiedzi.Postanowilam zabrac glos bez mala , jako fachowiec .D0 2010 r prowadzilam turnusy reh. z ramienia biur podrozy, bylo tego sporo bo niekiedy po kilka w roku.Mozna naprawde wyjechac za niewielka kwote ale nie bedzie to sezon i super miejscowosc.Obecne ceny sa dostepne i to nie jest tajemnica.Co sie tyczy posilkow to wiadomo ze beda roznice w pobytach z NFZ-tu a pobytem komercyjnym(np. 2500 Kolobrzeg 2 tyg sierpnia)Najczesciej pobyty 2 -u tyg. z 3 zabiegami sa realizowane w ob. san- wczas..Problem i cala sztuka polega na tym aby w odpowiedni sposob zintegrowac ludzi a nie ich dzielic .Wystarczy aby Ci co placa slona kase stolowali sie w innych godzinach.Jesli np oplata jest relatywnie niska to najczesciej , posilki dla tur. reh. sa identyczne jak z NFZ-tu czy ZUS-u.Osrodek rekompensuje to sobie w bardzo prosty sposob , ale o tym cicho-sza......Jest tez sporo pakietow proponowanych przez obiekty san.Mozna znalezc naprawde fajne i w rozsadnej cenie.Sama obecnie z takich korzystalam ostatnio-np. pakiet senior, nad morzem 700zl , 3 zabiegi, szw. stol, kijki w cenie, basen godz dziennie , wieczorki .Byli tam goscie z nfz-tu ale posilki byly w innych godzinach .Oczywiscie bylto miesiac marzec.Jesli decydujemy sie na wyjazd z wyboru a nie z przydzialu to dzwonmy , piszmy dowiadujmy sie .To my placimy i wymagamy .Kochani to ma byc przyjemnosc a nie kara .Jedzmy , bawmy sie , odpoczywajmy , szanujmy , kochajmy .Zycie jest po to by brac i dawac to co najlepsze .Usmiech i radosc ponad wszystko.Udanych pobytow i aby kieszen byla pelna.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Pozwolę sobie jeszcze raz zabrać głos w sprawie opłat komercyjnych i różnic.

Przyjmijmy ,że ośrodek o jest o standardzie porównywanym i prócz świadczeń dla NFZ sprzedaje również dla Klienta z ulicy.

Gość z NFZ

Założenie ,że otrzyma pokój dwu osobowy na starcie płaci stawkę ustalona dla sezonu wysokiego
33 zł x 21 dni daje kwotę = 693,00 częściowa odpłatność ( obowiązkowy haracz na starcie )
3,5 x 21 = 73,50 -opłata klimatyczna
3,5 x 21 na dwie os w pokoju = 36,75- RTV
4 x 21 leżak wg stawki = 84,00-leżak & parawan
3 x 5 co tyg wymian ręcznika = 15,00 zl
3 x 10zł co tyg wymian pościeli = 30,00 zł
plus ZIP za 21 dni średnio = 2 150,00 zł

Koszt pobytu kuracjusza z NFZ za 21 dni to kwota ~~~3 100,00 złotych

Pobyt prywatny

Koszt średni około 150 złotych za osobodzień przy pobycie 21 dniowym w pakiecie są 2-3 zabiegi,ale tzw komercyjnego nie płaci za;
TV niejednokrotnie z pakietem C+ , HBO --oszczędność ~~ 75 zł za pokój
Klimatyczna oplata ,która jest w cenie usługi ~~ 75 zł
Leżak , parawan ~~ 75 zł
Pościel wymian raz na tydzień ~~ 30 zł
Ręcznik 21 dni x 2 zł ~~ 40 zł

Reasumując koszt tzw PEŁNOPŁATNEGO POBYTU 21 dni x 150 złotych daje kwotę 3 150,zł płatne ,ale zyskuje w postaci bonusów 300 czyli pobyt KOMERCYJNEGO dla ośrodka jest tańszy od Kuracjusza NFZ czy ZUS o cale 300 .
Jest tylko jedna przewaga On płaci z góry a fundusz ma termin..60 dni
zebra
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 lis 2014 17:10
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: zebra »

Witam. 100 zł za dobę to raczej można znależć po sezonie.Są też promocje, trzeba szukać w int, Latem z kilkoma zabiegami trzeba płacić więcej. Moim zdaniem na 2016 rok nie trzeba się śpieszyć , bo w promocji można znależć za rozsądną cenę.Pozdrawiam
sinobrody
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2014 21:19
Staż sanatoryjny: 28

Post autor: sinobrody »

O la, la. Darku, teraz jak to się mówi pojechałeś po bandzie na całego i zagmatwałeś sytuację totalnie.

Mnie jako kuracjusza nie interesują rozliczenia NFZ z sanatorium bo i tak nie mam na nie wpływu.
Wyliczyłeś różne dopłaty (ręczniki, TV, leżaki itp.) zupełnie niepotrzebnie bo jedne sanatoria je pobierają,
a inne nie.
Podam przykład mojego ostatniego pobytu z NFZ:
hotel ****
turnus 21 dni
zabiegów 54 ( z uwzględnieniem moich życzeń w tym względzie)
pokój 3 osobowy typu studio ( dwa pomieszczenia o pow. około 30 m kw.)
moja dopłata 275 zł + 70 klimatyczne razem 375 zł
Wszystko. I to interesuje nas kuracjuszy. Ile dopłacimy i co za to mamy.
Miałem w tej dopłacie pokój jak podałem, TV, lodówkę, leżak, parawan, telefon, oczywiście łazienkę i klimatyzację.

Jeżeli chodzi o komercję to również niedokładnie jest tak jak napisałeś.
Nie będę się powtarzał ,ale podawałem przykłady turnusów o 1000 zł tańszych jak podajesz Ty i to w pokoju jedynce, a nie dwójce.
Jest to ogromna różnica: 3100 czy 3200 zł, a 2100 zł

Więc takie szczegółowe wyliczenia to... ???

Ale każdemu wolno.
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Byłam 2 tygodnie ( lipiec 2015 r.) w sanatorium prywatnie i zapłaciłam 1890,00 + opłata klimatyczna. Pokój jednoosobowy z balkonem i pełnym węzłem sanitarnym. Na wyposażeniu : telewizor, radio. ręcznik. sztućce, szklanka. talerzyk. W aneksie kuchennym na każdym piętrze lodówka, telewizor, deska do prasowania ( żelazko można wypożyczyć w recepcji). Zabiegi miałam takie jakie chciałam ( 4 zabiegi dziennie). Jedzenie smaczne ładnie podane, porcje wystarczające jak dla mnie. Zawsze jakiś dodatek, owoc lub jogurt.
Nie wiem czy to dużo czy mało za taki pobyt.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Kwiecień tego roku..sanatorium w Inowrocławiu. Turnus 2 tygodnie, , pokój 1 osobowy, z pełnym wyposażeniem, zabiegi i jedzenie super, cena 1490 zl.
We wrześniu jadę do Polanicy, też na dwa tygodnie, tym razem pokój 2 osobowy, ale warunki doskonałe, 3 zabiegi +woda.cena 1510 zl.Czyli można coś dobrego i niedrogiego znaleźć.
A jeszcze odliczę sobie z tego 18% w przyszłym roku, bo mam orzeczenie o niepełnosprawności.
Zablokowany