Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Polska jest piękna...,perełki - co warto zwiedzić ?

Post autor: margot »

Rachel bywając wielokrotnie we Wrocławiu nie neguję absolutnie , że jest piękny jak cały Dolny Śląsk . Zwracałam zawsze szczególną uwagę na starą zabudowę ponieważ to mnie interesuje , ale zawsze sprawiał wrażenie ,,zimnego miasta " czego nigdy nie odczułam w Krakowie bywając również wielokrotnie . Być może główną rolę odgrywa tu psychika -Wrocław jest polski , ale nie był , Kraków był polski i jest .
Nie czułam nigdy takiej atmosfery , ciepła , spontaniczności na Rynku Głównym Wrocławia jak na Rynku w Krakowie .
Oczywiście to są moje odczucia tylko i wyłącznie .
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

[ obrazek zewnętrzny ]

Gdańsk z góry też wygląda przepięknie - chociaż widoczność troszkę słaba ;)
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Rachel »

margot pisze:Rachel bywając wielokrotnie we Wrocławiu nie neguję absolutnie , że jest piękny jak cały Dolny Śląsk . Zwracałam zawsze szczególną uwagę na starą zabudowę ponieważ to mnie interesuje , ale zawsze sprawiał wrażenie ,,zimnego miasta " czego nigdy nie odczułam w Krakowie bywając również wielokrotnie . Być może główną rolę odgrywa tu psychika -Wrocław jest polski , ale nie był , Kraków był polski i jest .
Nie czułam nigdy takiej atmosfery , ciepła , spontaniczności na Rynku Głównym Wrocławia jak na Rynku w Krakowie .
A wiesz Margot, ja mimo iż zachwycam się Wrocławiem bo wiele o nim czytałam, bo to miasto rodzinne mojego ojca, bo kocham wodę a tej jest tam sporo, mam podobne do Twoich odczuć? Dlatego koniecznie powinnam tam pojechać. Nie wiem dlaczego do tej pory nie odwiedziłam Wrocławia? Znam każdy zakątek Polski (no może prawie każdy) a Wrocław wciąż pomijałam mimo iż moja ciekawość co do tego miasta jest wielka. Może właśnie przez skórę czuję to zimno, a ja jestem bardzo ciepłolubną kobietą :)

Co zaś tyczy się Gdańska to jest miastem, które darzę szczególnym sentymentem dlatego wszystko co z Gdańskiem związane, co z Trójmiasta to mnie się podoba :)
molo_gdansk_brzezno_-123-11d06390f1347dadcc3cf3bdec6effdb.jpeg
Gdańsk Brzeźno
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

Rachel pisze:
margot pisze:Rachel bywając wielokrotnie we Wrocławiu nie neguję absolutnie , że jest piękny jak cały Dolny Śląsk . Zwracałam zawsze szczególną uwagę na starą zabudowę ponieważ to mnie interesuje , ale zawsze sprawiał wrażenie ,,zimnego miasta " czego nigdy nie odczułam w Krakowie bywając również wielokrotnie . Być może główną rolę odgrywa tu psychika -Wrocław jest polski , ale nie był , Kraków był polski i jest .
A wiesz Margot, ja mimo iż zachwycam się Wrocławiem bo wiele o nim czytałam, bo to miasto rodzinne mojego ojca, bo kocham wodę a tej jest tam sporo, mam podobne do Twoich odczuć? Dlatego koniecznie powinnam tam pojechać. Nie wiem dlaczego do tej pory nie odwiedziłam Wrocławia? Znam każdy zakątek Polski (no może prawie każdy) a Wrocław wciąż pomijałam mimo iż moja ciekawość co do tego miasta jest wielka. Może właśnie przez skórę czuję to zimno, a ja jestem bardzo ciepłolubną kobietą :)

Co zaś tyczy się Gdańska to jest miastem, które darzę szczególnym sentymentem dlatego wszystko co z Gdańskiem związane, co z Trójmiasta to mnie się podoba :)
Wrocław zimny ? czyzby przeze mnie? :P
Wrocław to miasto młodych i dynamicznych ludzi pełnych wyobraźni i fantazji.....
Przyjazne dla wszystkich odwiedzajacych !

Wrocław najbardziej przyjaznym miastem w Polsce bezapelacyjnie zwyciężył w tym rankingu -
na nasze miasto zagłosowało 15 proc. ankietowanych.
Zaraz za Wrocławiem uplasowała się Gdynia (11 proc.).
Dobrą opinią cieszy się również Kraków (10 proc.), miejsce czwarte zajął Poznań (8 proc.), a piąte - Gdańsk (7 proc.).

Interesujące mogą wydawać się również Warszawa (6 proc.), Białystok (5 proc.), Rzeszów (5 proc.), Lublin (5 proc.) i Toruń (4 proc.).

Takze sceptycznie nastawione panie do Wroclawia .zapraszam zobaczyc nasze miasto
:D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Margot znam Wrocław bardzo dobrze,dość często tam bywam,zwiedzam,łażę ,oglądam.......jest piękny do spacerów,ale zwróciłaś mi uwagę na coś co dostrzegałam i nie potrafiłam zdefiniować.
Fakt,atmosfery Krakowskiego Rynku nie przebije w żadnej formie.
Rachel
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 kwie 2013 19:16

Post autor: Rachel »

Ja na pewno odwiedzę Wrocław. Planuję to już od dosyć dawna. Nie wiem czy tego roku ale na pewno do Wrocławia wpadnę na dni kilka, bo jak zwiedzać tak duże i piękne miasto to oczywiście nie w ciągu jednego dnia. :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Byłam niejednokrotnie we Wrocławiu, mieście rodzinnym mojego męża. Jeździmy tam przynajmniej 2 razy w roku. Tam jest Jego rodzina i prochy ojca. Mąż uwielbia Wrocław i ma do niego sentyment ale ja nie. Owszem ostatnio Wrocław zyskał na wyglądzie, piękne ulice etc. Jednak preferuję Gdańsk i właśnie do niego czuję sentyment.
Co człowiek to inne odczucia :)
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Pani Aleksandro jeździłam 13 lat do Wrocławia i do innych miast Dolnego Śląska opisałam tylko własne odczucia , proszę nie odczytywać , że przez Panią jest ,,zimny " , absolutnie nie miałam tego na myśli i jestem daleka od jakichkolwiek skojarzeń .
Moje spostrzeżenia nie są z ostatnich lat , poznałam Wrocław ten przed powodzią i ten po powodzi .
Nie opieram się na badaniach wykonywanych na zlecenie gdzie z góry wiadomo kto ma wygrać , kto ma większą siłę przebicia - za tym idą pieniądze i Wrocław w tym jest mocny nie zaprzeczam .
Młodzi ludzie są wszędzie , w każdym mieście i nie oznacza to , że tylko we Wrocławiu są dynamiczni i pełni fantazji - oczywiście są , ale nawet młode twarze pamiętam właśnie zupełnie inne niż jak podałam przykład w Krakowie .
Ogólnie brak klimatu i nic nie zmieni odniesionych wrażeń , wspomnień ...
Swoje zdanie również mam na temat choćby Opola , Świdnicy i wielu innych miast , miejscowości , które udało mi się zobaczyć , poznać ludzi tam mieszkających .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Rachel teraz z Warszawy jest połączenie z Wrockiem praktycznie co godzinę "Polskim Busem". Są kursy expressowe,5 godzin i jesteś na miejscu.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: aqula »

chciałabym odwiedzić Wrocław, nigdy nie byłam , jestem ciekawa czy przypadłby mi do gustu jak Kraków :) uwielbiam krakowski rynek, przez pewien czas nawet zastanawiałam się czy nie przeprowadzić się do Krakowa, ale ...... bardziej pokochałam Gdańsk i Trójmiasto i tu póki co zostaję :D :D
ODPOWIEDZ