Nie mam żadnego Pwkruszynka pisze:Anusia czy o to Tobie chodziło?
Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
Re: Czy orzeczenie o stopniu niepełnosprawności coś zmienia?
-
forumowicz
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Wydaje Mi się ,że troszkę pojechalaś Sobie z opinią na MójTemat nie Życzę Sobie takiego Tonu w stosunku do Mej Osoby.
Skoro w Twoim Mieście są Przepisy takie jak opisujesz to jest to problem Twoj i twojej Miejscowości
Chcialaś Karte Parkingową ,,już Ją Miałaś ,ale doczytałaś Znowu jej nie masz ale prowadzisz Działalność
Droga Rachel Twój tok rozumowania i PISANIA jest bardziej zakręcony NIŻ Mój do Mojego wiele osób już się przyzwyczaiło do Twojego Będzie ciężej
Proponuję kilka lektur n/t Osób Niepełnosprawnych Przywilejów jak i PRAW
Mógłbym pościagać linki i przepisy ,ale pozbawiłbnym PRACY wielu doradców a Ty Jako osoba Prowadzaca Działalność Gospodarczą Zapewne Musisz Mieć Wszystko Czarno na Białym.
Osobiście wskazywałem Wędkę nikomu nie DAWAŁEM Ryby
Tak poruszam się w Świecie osób niepełnosprawnych od ponad 20 lat rokrocznie przepisy zmieniają się dość Mocno i winnaś wiedzieć ,że to co bylo aktualne wczoraj nie musi być Jutro
Dlatego Zapraszam do każdego Urzędu Skarbowego po zalącznik do odliczeń dla osoób NIEPEŁNOSPRAWNTYCH
- adamadi
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2013 13:27
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
Ten wątek przestaje trzymać się tematu
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Gazeta podatnika Nr 2/2014 (1619)
Karta parkingowa
Kartę parkingową wydaje starosta. Można ją uzyskać na podstawie:
- orzeczenia o zaliczeniu do znacznego, umiarkowanego lub lekkiego stopnia niepełnosprawności (w przypadku lekkiego stopnia — przyczyna niepełnosprawności z kodu R lub N), wydanego przez zespół ds. orzekania o niepełnosprawności albo
- orzeczenia równoważnego na mocy przepisów szczególnych z orzeczeniami o niepełnosprawności, wydanego przez organy rentowe (ZUS, KRUS i dawne orzeczenia KIZ — grupy inwalidzkie).
STUDIA
Studenci legitymujący się orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności lub orzeczeniem o niezdolności do pracy wydanym przez ZUS (albo dawną KIZ) mogą ubiegać się o specjalne stypendia. Szczegółowych informacji na temat wysokości oraz warunków przyznawania i wypłacania stypendium specjalnego udzielają sekcje ds. studenckich wyższych uczelni lub biura pełnomocników rektorów ds. osób niepełnosprawnych.
W ramach inicjatyw PFRON realizowany jest również program Student — projekt ułatwiający osobom niepełnosprawnym zdobycie wyższego wykształcenia.
MUZEA
Osoby niepełnosprawne wraz z opiekunami mają prawo do ulgowych biletów wstępu do muzeów państwowych. Tańsze bilety można nabyć po okazaniu odpowiedniej legitymacji potwierdzającej uprawnienie do ulgi.
PASZPORT
Od osób niepełnosprawnych, a także od współmałżonków pozostających na ich wyłącznym utrzymaniu, pobiera się ulgową opłatę paszportową w wysokości 50 proc. stawki — 70 zł.
Materiały pochodzą ze stron dla osób niepełnosprawnych: spes.org.pl oraz pomocspoleczna.ngo.pl.
-
forumowicz
Pozdrawiam
pozdrawiam
-
forumowicz
Pozdrawiam Anusia
-
wandzia
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 06 maja 2012 15:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 3
Pozdrawiam wanda
-
forumowicz