Co wiemy o migrenie*?

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Co wiemy o migrenie*?

Post autor: serendipity »

Migrena to kiepska przypadłość, bo dawnymi czasy (a może nadal?), postrzegana jako wymówka dam;), a tak naprawdę to ciężka sprawa*.
Dopadła mnie z aurą 22 kwietnia tego roku. Ale głowa bolała mnie bardzo często od zawsze, 10 lat temu wylądowałam w szpitalu na oddziale udarów, ale nic nie znaleźli;)
Teraz odebrałam mri i widać 2 zdarzenia.
Czy ktoś z Was ma migrenę i może podzielić się ze mną w bólu?
Czy ktoś miewa aury?
Chętnie na priv.
*bardzo proszę o niecytowanie tego, co można znaleźć w necie:)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Re: Co wiemy o migrenie*?

Post autor: medi »

Witaj .Moja córka cierpi na migrenę od lat ,mdlała ,wymiotowała .Częstość takich napadów była zależna od poziomu stresu ,im więcej stresów tym częściej i gorzej przechodziła migrenę .
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Oj ''kochana'' migrenka...znam ją od wielu lat. Ktoś kto zna ten ból nigdy nie będzie sobie z niej żartował - do tej pory częsta reakcja osób n/t migreny to śmiech albo właśnie tekst taki jaki napisałaś Serendipity czyli wymówka.
U mnie historia z migreną zaczęła się jakieś 20 lat temu, wiedziałam że moje objawy wskazują na migrenę i poszłam do lekarza pierwszego kontaktu. Wypróbował na mnie dwa rodzaje tabletek ale po nich ból był jeszcze gorszy i częstszy. Dał skierowanie do neurologa, po badaniu dna oka, tomografii i eeg (celem wykluczenia innych chorób) dostałam tabletki, niestety to był tylko ketonal po którym ból głowy nie przechodził a doszedł ból żołądka. Poszłam do innego neurologa i dostałam w końcu lek, który mi pomaga - choć to tylko dwie tabletki, które kosztują ok. 50 zł, problemem u mnie jest to, że jestem uczulona na salicylany więc mnóstwo dostępnych leków u mnie odpadło.
Wiele rzeczy może wywołać ból migrenowy: stres, niewyspanie lub zbyt długie spanie, sery, wino, zmiana klimatu, wahania hormonalne, zapachy. Gdy mam gdzieś wyjechać to zawsze biorę ze sobą tabletki bo wiem, że mnie dopadnie to draństwo, wahania hormonalne raz w miesiącu też mają na mnie wpływ, no i oczywiście stres.
Nie mam aury, czasem ból zaczyna się niewinnie jakby to był ''zwykły ból głowy'', czasem poznaję, że zbliża się migrena jak odrzuca mnie zapach kawy - nie mówiąc o jej smaku. Oczywiście drażni mnie światło, zapachy, mam nudności lub wymioty, czasem kłuje mnie w okolicy oka. Ból migrenowy czuje się po jednej stronie głowy. Najlepiej położyć się w cichym, chłodnym miejscu, z zimnym okładem na głowie i spać. Gdy nie mam mojej tabletki to tak muszę robić, wtedy ból trwa zwykle u mnie 2-3 dni.
Jest to przypadłość, której nie można całkowicie wyleczyć, można tylko dbać o wyeliminowanie czynników jej wywołujących i wzięcie odpowiedniej tabletki w odpowiednim czasie aby zablokować atak.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Ja migrenę miałam parę lat temu.Były to trzydniowe "napady "bólu głowy.Towarzyszyły temu wzmocnione reakcje organizmu na różnorodne zapachy,dźwięki.Ból się wtedy nasilał.Był to ból jednostronny,skroniowy,lewa strona.Najbardziej pomagała mi wtedy drzemka i leżenie głową dokładnie na tej bolesnej części .Później zaczęłam brać tabletki przepisane przez lekarza,codziennie przez trzy miesiące.Ból przeszedł,chociaż ogólnie też często zdarzają mi się bóle głowy,ale nie są to trzydniówki.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. :)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam, tak jak piszecie-Migrena-często błędnie kojarzona z wymówką i w dawnych czasach kojarzona z Arystokratycznymi Paniami :!: wprawdzie nie mam takich przypadłości ale czytałem coś na ten temat i okazuje się że przyczyny mogą być różne-dlatego należałoby jak piszecie przeprowadzić wszelki dostępne badania aby zorientować się co jest ich przyczyną i jak temu zapobiegać i ulżyć w tej kwestii-nie należy lekceważyć przedłużających się bólów głowy bo może to być poważnym zagrożeniem a skutki nieodwracalne :!: Pozdrawiam i Dużo Zdrówka Życzę :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

[ obrazek zewnętrzny ]

Niekiedy migrena może być całkiem ...przyjemna. ;)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Wyslałam prywatną wiadomość.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Migrena nie jest mi także obca,właśnie juz 2 dzień mnie meczy. Poza tym zmienne ciśnienie atmosferyczne,trudny czas. Dopada w co kilka tygodni...
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

A co sądzicie o leczeniu migreny Akupunkturą :?: Znam przypadki znakomitej poprawy, aż do całkowitego wyeliminowania bóli migrenowych.
Może warto było by zainteresować się tą dziedziną medycyny niekonwencjonalnej, skoro przynosi ulgę w cierpieniu :roll: ... wiem, że igły i tym podobne przedmioty nie zachęcają do takiej terapii, ale skoro ból nam nie daje żyć, to może warto się odważyć...
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Na migrenę cierpię od dziecka . Podobno jest to rodzinne , moja mama też cierpiała z tego powodu. Kiedyś ataki migreny zdarzały się bardzo często , raz na tydzień czy dwa tygodnie z biegiem czasu bóle występowały coraz rzadziej raz na pół roku a teraz średnio raz do roku , ale nie ma na to reguły. Intensywny ból połowy głowy zwala mnie z nóg na dwa dni , nigdy nie ustaliłam dokładnie jaka jest przyczyna tych dolegliwości , już po wstaniu z rana z łóżka wiem że zbliża się atak migreny , jest mi zimno , mam światłowstręt , nudności nie mogę znieść zapachów i hałasu ,jak zdążę w czas wypić tabletkę to atak nie jest taki ostry ale zawsze jest.
Miałam robione różne badania ale wszystkie wyniki były w normie.

Jakieś 3 lata temu miałam pierwszy raz atak migreny z aurą ,przestraszyłam się niesamowicie , aura dopadała mnie kilka razy dziennie trwała jakiś pół godziny z dnia na dzień było coraz gorzej , oczywiście wizyta u neurologa , lekarz stwierdził że objawy wyglądają na migrenę ale zaniepokoiło go to że wcześniej przy napadach migrenowych nie występowała aura ,miałam zlecone szereg badań , ale już nie zdążyłam zrobić , z bardzo silnym bólem wylądowałam w szpitalu , rezonans i stół .... Okazało się ,że przyczyną tych intensywnych dolegliwości bólowych głowy z aurą przypominające bóle migrenowe było modelowanie rdzenia przez dysk w odcinku szyjnym kręgosłupa .

Teraz też mam ataki migrenowe z aurą albo sama aurę bez bólu no prawie bez bólu. Najlepiej dla mnie to zaszyć w ciepłym łóżeczku z głową przykrytą ciemnym kocem i przespać się z tą wredną "koleżanką ".
Trzeba nauczyć się z tym żyć i mieć nadzieje że ta dolegliwość dopadać nas będzie coraz rzadziej .
ODPOWIEDZ