Renta rodzinna a leczenie uzdrowiskowe
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 kwie 2013 19:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 2
Renta rodzinna a leczenie uzdrowiskowe
Informacje z NFZ oraz z ZUS sa sprzeczne co do tego czy osoba pobierająca swiadczenie z tytułu renty rodzinnej moze ubiegać sie o wyjazd do sanatorium tak z ZUS jak i NFZ. Moze ktoś z Państwa był w podobnej sytuacji do mojej.
Od lipca pobieram świadczenie z tytułu renty rodzinnej. Także w tym czasie czyli od lipca zawiesiłam działalność gospodarcza. Posiadam także orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności. Chwile temu dzwoniłam do mazowieckiego oddziału NFZ i Pani poinformowała mnie, ze mam prawo do ubiegania sie o leczenie sanatoryjne tak z NFZ jak i ZUS, z kolei koleżanka zadzwoniła w tej sprawie i powiedziano jej, ze nie bo nie sa odprowadzane składki zdrowotne, ale to bzdury bo składki sa odprowadzane: zdrowotne i emerytalne. No to jak to z tym jest?
- teresa63
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 31 lip 2014 18:49
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 4
Re: Renta rodzinna a leczenie uzdrowiskowe
Dostalam rente rodzinna po zm mezu-i co ciekawe mieszkajac za granica - ale miala ubezpiecenie w Polsce
- nie wazne jest czy renta czy chorobowe powiçnnas dostac skierowanie jako ubezpieczona
Moze przepisy sie zmienily - ja bez problemu dostalam ze skierowaniem od lekarza rodzinnego
Probowac zawsze mozna- zycze pomyslnego zalatwienia
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Oczywiście złoże wniosek do ZUS, a także do NFZ. Z renty potrącane mam na składki wiec dlaczego miałabym nie skorzystać?
Pozdrawiam
-
Rachel
- Przyjaciel forum

-
forumowicz
Renta inwalidzka to potoczna nazwa renty z tytułu niezdolności pracy. Przysługuje ona, jak sama nazwa wskazuje osobie, która stała się niezdolna do pracy, czy to wskutek choroby, czy wypadku przy pracy.renta taka może być przyznana na stałe lub okresowo.
ZUS jest sprytny rehabilitacji nie przyzna osobie z taka rentą ,ponieważ ta nie rokuje powrotu do pracy .Czy to jest w porzadku? według mnie nie .Ta osoba płaciła składki pracując a teraz jak jest chora i potrzebuje rehabilitacji to niech czeka 28 miesiecy z NFZ .W jakim kraju my żyjemy
-
Rachel
- Przyjaciel forum

Co zaś tyczy sie pojęć renta inwalidzką i renta rodzinna to dwa rożne świadczenie. Renta rodzinna ma o wiele większe możliwości. Podczas gdy w rencie inwalidzkiej mamy do czynienia z chora osoba, to w rencie rodzinnej nie, lub nie do końca nie. Oczywiście obydwa przypadki powinny mieć prawo do rehabilitacji, no ale "podłość ludzka nie zna granic".
-
Rachel
- Przyjaciel forum

- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy