sanatorium "Równica" w Ustroniu

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
kruszyna
Na forum od: 22 sie 2009 12:34

sanatorium "Równica" w Ustroniu

Post autor: kruszyna »

Właśnie wróciłam z sanatorium "Równica" w Ustroniu (Beskid Śląski). Byłam tam na 10-dniowym turnusie rehabilitacyjnym pełnopłatnym. Szczerze odradzam wyjazd wszystkim wybierającym się do tego sanatorium. Zarówno sam budynek, warunki mieszkaniowe, jak i poziom zabiegów, posiłki są poniżej krytyki...
Meble w pokojach są stare, łóżka niewygodne, łazienki okropne. Posiłki jak za czasów kartkowych; skromne, nieurozmaicone. Jeśli chodzi o zabiegi, to obowiązują tam jakieś bzdurne limity. Nie otrzymuje się zabiegów najbardziej potrzebnych czy wskazanych przy danym schorzeniu, tylko takie, które właściwie można otrzymać wszędzie, np. w miejscu zamieszkania (zabiegi prądowe). Mimo, że mam poważne schorzenie kręgosłupa i zalecenie od lekarza prowadzącego, aby leczyć się m.in. poprzez masaż leczniczy i gimnastykę w wodzie, nie otrzymałam tych zabiegów w ordynacji lekarskiej. Tak jak przyjechałam zbolała do sanatorium, tak wyjechałam z niego równie, jeśli nie bardziej - cierpiąca.
Gimnastyka indywidualna w sanatorium to jakieś kpiny. Panowie rehabilitanci podwieszają pacjentów na podwieszkach i ... zajmują się rozmową, albo w ogóle wychodzą z sali. Sala gimn. nie spełnia podst. standardów sali do ćwiczeń rehabilitacyjnych; nie grzeszy czystością, nie jest wyposażona w odpowiedni sprzęt rehabilitacyjny. Podwieszki i rowerki to za mało. Brak jest specjalnych piłek, taśm, a przede wszystkim - instrukcji panów mgr, jakie ćwiczenia i w jaki sposób należy wykonywać. Każdy ćwiczy tak, jak nauczył się w swojej rodzimej przychodni czy od swojego rehabilitanta w miejscu zamieszkania.
To nie w porządku.
Sam budynek sanatorium i atmosfera tam panująca, to oddzielny temat. Budynek powinien przejść gruntowny remont! Nie powinno się przyjmować do san. osób
w b. podeszłym wieku, którym pobyt w san. raczej może zaszkodzić, a nie pomóc. Osoby te zachowują się b. głośno, w dzień i w nocy, często odmawiają pójścia czy zawiezienia na zabiegi, ponieważ zwyczajnie nie mają siły...
To też nie jest w porządku.
Reasumując; sanatorium "Równica" to relikt przeszłości... Jeśli chcecie się Państwo leczyć, czy rehabilitować, wybierzcie inne sanatorium. Chętnie czekam na podpowiedź... Kruszyna
agataw100
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 06 lip 2010 10:39

Re: sanatorium "Równica" w Ustroniu

Post autor: agataw100 »

No to ja Ci odpiszę..piszesz brednie i bzdury..Byłam 4 tygodnie po szpitalu,spotkałam dziesiątki osób,które powiedziały,że jeden z najlepszych sanatoriów w Polsce.Ja byłam pierwszy raz,więc nie miałam porównania,ale osoby,które były już w różnych i mogły porównac.Też mam chory kręgosłup..gimnastyka w basenie solankowym,krioterapia,cwiczenia na sali w grupie i indywidualne-i tutaj panie cały czas mówiły co i jak robic,żeby była poprawa.Kuchnia zła??????? może Ty się stołujesz w Bristolu?..bo tu jest chyba 5 diet do wyboru,miałam lekkostrawną,więc rarytasów nie dostawałam,typu ciasto,bigosy ,czy pieczenie z sosami-bo takie mniej więcej były posiłki przy normalnym wyżywieniu.Osoby nie dojadały ,nie ze złego wyżywienia ,tylko z przejedzenia-tyle tego jest.Może pokoje nie są luksusowe,ale jak się ma fajne towarzystwo,miło się spędza czas -to na to się nie zwraca uwagi.A jeżeli ktoś jest gburowaty,niezadowolony z życia,szuka dziury w całym to nigdzie mu się nie będzie podobało.Następnym razem siedź kobieto w domu,stac Cię na prywatne wyjazdy,więc zamów rehabilitanta do domu i będziesz zadowolona,a nie będziesz opisywała kłamstw i zrażała osoby,które mają zamiar się do Równicy wybrac.
szymon123415
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 29 maja 2010 07:36

Post autor: szymon123415 »

do agataw100 .Zgadzam się z tobą,warunki w naszych sanatoriach są jakie są,jak ktoś chce luksusów to do Gołębiewskiego :lol: .W tym wszystkim trzeba znależć troche checi do miłego spedzenia czasu i będzie super,a nie jak niektórzy narzekac,aż mdli.Kazdy z nas mógłby narzekać,ale po co??,lepiej znalezc pozytywne strony tego wszystkiego.Pozdrawiam .Ania
tosieńka60
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 01 maja 2010 14:28

Post autor: tosieńka60 »

Ja wróciłam 22 czerwca z Równicy. Moja opinia- było super, zabiegi świetnie zorganizowane, obsługa bardzo mila.
Co do warunków mieszkaniowych to srednie ale nie ma co narzekać, podstawowe potrzeby zapewnione, jedzenie też nie najgorsze.
Ja byłam w ramach tzw prewencji rentowej - na własną prośbę i bardzo zależało mi na dobrej rechabilitacji- taka była.
Było mnóstwo osób o podobnym zdaniu, jesli będę miala okazję chętnie ta pojadę.
Pozdrawiam
grudzien
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 18 maja 2010 16:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: grudzien »

Witam! Byłam w Równicy. Jestem zadowolona, zarzuty -to pokoje, ale da się wytrzymać. Zabiegi super. POLECAM!!!!
andrzej409
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 01 sie 2010 13:38

Post autor: andrzej409 »

Witam. Byłem w Równicy w 2009.Jestem zadowolony.Zabiegi były bardzo dobre.Lekarka miła dała zabiegi jakie sobie życzyłem. Gimnastyka w basenie solankowym, krioterapia,borowina i diodynamika.Jedzenie dośc dobre a jak mało było to rybka w smażalni niedroga.Warunki znośne,choc byłem w jedynce z przejściówką na 2 osoby.Obsługa sympatyczna.Było OK.Aby wszędzie tak było.
Oregon
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 26 lut 2011 19:12

Post autor: Oregon »

Sanatorium "Równica" w Ustroniu?...najlepsze w którym bylem do tej pory a byłem w 6 (słownie sześciu) mam zamiar zapłacić prywatnie aby tam pojechać !!!
Podzielam pogląd "agataw" a kuracjuszom polecam" Równica to jedne z lepszych sanatorium w Polsce.
Awatar użytkownika
doda1234
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lut 2011 12:20
Podziękował: 1 raz

Post autor: doda1234 »

Wczoraj wróciłam z Równicy i mili państwo było cudownie! Zabiegi super, dieta 1200 kalorii na własne zyczenie bardzo smaczna,
tańce w Zdrojowej i Kosie naprawdę super, Beskid śląski uroczy, czego chciec wiecej?
Malkontentom polecam pozostanie w domu!
jacek66
Na forum od: 07 mar 2011 12:54

Post autor: jacek66 »

witam.ja również jestem zadowolony z równicy jak i innych obiektów czyli róża,kos.byłem tam już 5 razy i za każdym razem było super.na poczatku przyszłego roku też się tam wybieram ponieważ w tym roku byłem w krynicy i jestem lekko zawiedziony.może w sezonie letnim faktycznie jest ruch okropny dlatego ja bywam w mc. zimowych bo jest mniej pacjentów .generalnie polecam jak najbardziej.wszystko zależy od tego po co się jedzie do sanatorium.pozdrawiam. :D
małaMi
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 11 maja 2012 14:45

Post autor: małaMi »

Witam, mam pytanie, czy zdjęcia z tego linku naprawdę są z sanatorium "Równica"??? bo jeśli tak, to wszystko wygląda bardzo elegancko i dobrze wyposażone, mam problemy ze stawem skokowym, dokładnie przewlekłe zapalenie stawu i ścięgna, zastanawiam się czy jest to dobre sanatorium dla mojego schorzenia, czy może lepiej wybrać "Hutnik" w Szczawnicy? czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć? bądź może zna jakieś inne sanatorium, które dobrze leczy narządy ruchu? Proszę Szanowni Państwo o pomoc:)
Ostatnio zmieniony 02 gru 2012 14:40 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
ODPOWIEDZ