a może do muzeum ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

a może do muzeum ?

Post autor: forumowicz »

Opowiada nam przewodnik w Świeradowie, jak to podczas zwiedzania Drezna, zaistniała komiczna sytuacja; Do zakończenia wycieczki pozostało im 2 godziny czasu i przewodnik zaproponował całej grupie wejście do galerii. Po chwili podchodzą do niego młody chłopak z dziewczyną i z wyrzutem mówią;.."q***a, co to za galeria..., tam są same obrazy" !!!
Niedawno na jednej z aukcji, za obraz Picassa; "Kobiety z Algieru" zapłacono 179,4 mln.dolarów !!!
A w najbliższą sobotę, żeby nie zabierać popołudnia grill-owiczom i sympatykom zimnego piwka, w wielu miastach, po godz 18.00, jest proponowana ... i to za darmo - "N o c m u z e ó w" !!! Ja zachęcam. Miłego weekendu. Pozdrawiam.
forumowicz

Re: a może do muzeum ?

Wszystko w porządku. Tylko dlaczego tzw. imprezy kulturalne muszą się odbywać w nocy? No, dlaczego?
forumowicz

Pink, wiem , że nie potrzebujesz komentarza do swoich wypowiedzi ale, dwa zdania zacytuję ;

"Pomysł otwierania muzeów wieczorem narodził się właśnie w tym kraju, w 1999 roku(we Francji). Od 2005 Noc Muzeów organizowana jest w całej Europie. Nie jest to jednak zwykle zwiedzanie - muzea i inne placówki kulturalne przygotowują różne atrakcje. "

inne źródła mówią że Niemcy 1997 roku otworzyli podwoje muzeów, ale czy to istotne , my też w tym uczestniczymy i bardzo dobrze :)
Nikt nie nakazuje uczestniczenia w wydarzeniach kulturalnych , można w tym czasie pod kocykiem oglądać TV.

:)
forumowicz

Pink pisze:Wszystko w porządku. Tylko dlaczego tzw. imprezy kulturalne muszą się odbywać w nocy? No, dlaczego?
Dlatego,ze w ciągu dnia można iść w każdym innym terminie :)
Poza tym wg mnie to bardzo fajna sprawa, przyciąga dużo młodzieży i rodziców z dzieciakami, bo nocna wyprawa jest zwyczajnie atrakcją :)
I nie wiem jak Ty, ale ja w muzeach bywam praktycznie tylko wtedy, gdy jestem na urlopie, bo w ciągu tygodnia jestem w domu najwcześniej po 17, a w soboty nadrabiam zaległości w pracach domowych. Wg mnie muzealna noc to świetna sprawa i żałuję,że w tym roku nigdzie nie mogę się wybrać, ale termin został już zaklepany dawno przez moja przyjaciółkę na inne miłe spędzanie czasu ;)
forumowicz

Poza tym ile tych imprez kulturalnych odbywa się nocą?
forumowicz

AgaC pisze:Poza tym ile tych imprez kulturalnych odbywa się nocą?
Owszem. Prawie wszystkie "imprezy" i "imprezki" zaczynają się przynajmniej wieczorem lub w nocy.
Imieniny, barabara, itd. :lol:

Ciemna noc na dworze, do muzeum pędzi kto może, raz dwa trzy, pędź i ty :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Uważam, że to super sprawa " Noc Muzeów ", tym bardziej, że wstęp jest bezpłatny. W dzisiejszych, trudnych czasach nie każdego stać na to , by kupić bilet , zwłaszcza dla wielodzietnej rodziny . Mix dziękujemy za ten post :kwiat: , myślę, że wiele osób skorzysta .
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 67 razy

Post autor: Suzen »

Wydaje mi się ,że zwiedzanie nocą nastraja bardziej do refleksji,kontemplacji i ...jest bardziej tajemniczo,a przez to i ciekawie.
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 8 razy

Post autor: Princi »

dla mnie w tym całym przedsięwzięciu ważne jest to,że otwierają się instytucje na co dzień nie dostępne :) np.filtry warszawskie ........cudo :) :kwiat:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Princi nie kuś, bo nawiedzę nie tylko muzeum, ale i Ciebie ;)
ODPOWIEDZ