zachowany ? A czy osoby wyjeżdżające tylko bezpłatnie po leczeniu szpitalnym też te 18 miesięcy czekają każdorazowo ? Ojej ile pytań mi się nasunęło a myślałam , że ze mnie już ciut nie specjalista w sprawach sanatoryjnych
zmiana czasu oczekiwania
-
Zosia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 gru 2009 15:33
- Oddział NFZ: Podlaski
- Podziękował: 64 razy
- Podziękowano: 55 razy
zmiana czasu oczekiwania
zachowany ? A czy osoby wyjeżdżające tylko bezpłatnie po leczeniu szpitalnym też te 18 miesięcy czekają każdorazowo ? Ojej ile pytań mi się nasunęło a myślałam , że ze mnie już ciut nie specjalista w sprawach sanatoryjnych
-
MaryKate
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 03 gru 2014 13:40
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowano: 9 razy
Re: zmiana czasu oczekiwania
-
Zosia
- Przyjaciel forum

- gre_ys
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 19 gru 2009 15:58
- Oddział NFZ: Lubuski
- Staż sanatoryjny: 9
Witaj ''Zosiu''. Oto mój'' przypadek': wysłalam wniosek o sanatorium poszpitalne, wypisane przez lek. rodzinnego, z zał. wypisu ze szpitala( kardiologia), właśnie widzę w przeglądarce że wpisana jestem w kolejkę na ''uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne'' kardiologia. W 2012 na taki sam wniosek z wypisem ze szpitala, otrzymałam ''szpital uzdrowiskowy'', może powinnam skorzystać z tej rady jaką Ty dostałas w NFZ, i wysłać jeszcze raz wniosek od specjalisty, a czy pismo o zmianę kwalifikacji piszę sama, czy jednak kardiolog.Zosia pisze:Przez ostatnie kilka lat korzystałam z leczenia uzdrowiskowego w ramach urlopu wypoczynkowego-wniosek od lekarza rodzinnego. Przy ostatnim składaniu wniosku Pani w NFZ zapytała się czy leczę się w poradni specjalistycznej . Po mojej twierdzącej odpowiedzi zdziwiona zapytała dlaczego skierowanie nie od specjalisty (w moim przypadku od pulmonologa )mogłabym wtedy liczyć na uzdrowiskowe szpitalne , bezpłatne i znacznie szybciej. Wiedziałam że kiedyś tak było ale myślałam że się zmieniło. Pani odpowiedziała, że w moim przypadku choroba ta pozostała "na starych zasadach". Poradziła mi nawet żebym przy następnej wizycie poprosiła o drugi wniosek i załączyła pismo o zmianę kwalifikacji. Nie zrobiłam tego żeby już nie mieszać, miałam inne plany ale po tym wyjeździe, które nastąpi najprawdopodobniej wiosną wniosek będzie z pewnością od specjalisty. Czy ktoś z Was korzysta z takich wniosków i czy wówczas miał przydzielone "poszpitalne" z ramach zwolnienia? I oczekując 18 miesięcy po przyjeździe czy gdybym dostała to poszpitalne ten okres musiałby być znów
zachowany ? A czy osoby wyjeżdżające tylko bezpłatnie po leczeniu szpitalnym też te 18 miesięcy czekają każdorazowo ? Ojej ile pytań mi się nasunęło a myślałam , że ze mnie już ciut nie specjalista w sprawach sanatoryjnych![]()
Proszę o informacje
pozdrawiam
-
Zosia
- Przyjaciel forum

-
Zosia
- Przyjaciel forum

- gre_ys
- Pomocny Kuracjusz

Pozdrowienia dla wszystkich
P.s. Na wypisie ze szpitala,w zaleceniach wpisano ,,wskazane leczenie uzdrowiskowe,,
-
Zosia
- Przyjaciel forum

- gre_ys
- Pomocny Kuracjusz

Wklejam link z wytycznymi na podstawie których balneolog NFZ kwalifikuje nasze wnioski
http://www2.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m8 ... &ma=019106
Dobrze znać te zasady, bo nie zawsze lekarze kierujący je znają.
Myślę że to również mi pomoże w zmianie mojej kwalifikacji .
Pozdrawiam wszystkich