Kiedy składać ponownie ? 21 czy 28 dni co i jak
- klaraklara
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 30 mar 2013 20:09
Kiedy składać ponownie ? 21 czy 28 dni co i jak
nie ma określonego czasu oczekiwania na żadnej stronie NFZ , można składać po przyjeździe /w niektórych województwach tak jest /ale u mnie nie przyjmowali
zapytałam panią dla czego otóż pani doktor wypisując nie zaznaczyła że to ma być kontynuacja leczenia co jest bardzo ważne , a w NFZ-cie pani doktor kazala czekać.
-28 dni tez dla każdego i znowu rodzinny lekarz musi zaznaczyć że sanatorium rehabilitacyjne tu najlepiej dodac prześwietlenia i rozne badania, na to sanatorium czeka się o wiele krócej nawet 6,7 miesięcy.
czyli wszystko zależy od rodzinnego lekarza lub od specjalisty.
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Kiedy składać ponownie ? 21 czy 28 dni co i jak
Chyba nie dla każdego.28 dni to tylko rehabilitacja na skierowanie z poradni specjalistycznej ortopedycznej, neurologicznej, rehabilitacyjnej lub reumatologicznej lub tych oddziałów.Może wniosek wystawić POZ ale po pobytach szpitalnych na tych oddziałach.Chyba,ze znów w różnych oddziałach jest to różnie interpretowane.28 dni tez dla każdego
- klaraklara
- Super Kuracjusz

to o czym Ty piszesz to jest UZDROWISKOWA REHABILITACJA W SZPITALU UZDROWISKOWYM
a tez jest UZDROWISKOWA REHABILITACJA W SANATORIUM UZDROWISKOWYM i tez 28 dni to jest wlasnie na skierowaniu , to wypełnia lekarz
rodzinny
IV. WSKAZANIE PROPONOWANEGO MIEJSCA I RODZAJU LECZENIA UZDROWISKOWEGO/REHABILITACJI
UZDROWISKOWEJ
*
UZDROWISKO: NADMORSKIE NIZINNE PODGÓRSKIE GÓRSKIE
RODZAJ ŚWIADCZENIA: UZDROWISKOWE LECZENIE SZPITALNE UZDROWISKOWE LECZENIE SANATORYJNE
UZDROWISKOWE LECZENIE AMBULATORYJNE UZDROWISKOWA REHABILITACJA
W SZPITALU UZDROWISKOWYM UZDROWISKOWA REHABILITACJA W SANATORIUM
UZDROWISKOWYM
tak to wygląda na skierowaniu
- Fionka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 mar 2015 18:09
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 2
- Atina
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 19 sie 2011 09:29
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękował: 158 razy
- Podziękowano: 76 razy
Ela ja jestem takim samym przykładem,składałam do sanatorium 21dni,a dostałam też na 28wiesniaczkaela pisze:Feli , Twoje ostatnie zdanie jest chyba trafione.Moj kolega dostal Mewe w Kolobrzegu -28 dni .Lekarz POZ wystawil mu wniosek na Uzdrowiskowe lecz. san. , czyli 21 dni a Lodzki NFZprzydzielil rehabilitacje uzdrowiskowa.Robia co im sie podoba
Obecnie właśnie na takowe czekam...choć wolałabym 21 dni.
- Anna-K
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 01 lip 2014 19:20
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 9
- Felice
- Przyjaciel forum

Lekarz w NFZ kwalifikuje na podstawie schorzeń i niekoniecznie musi się to zgadzać z tym,co zaznaczono na skierowaniu.To on jest decydentem w przyznawaniu rodzaju leczenia i jego długości.
Zaraz po operacji przyznają szpitalne,a po nim można skladać na rehabilitację.Ja właśnie tak miałam,po operacji kręgosłupa pobyt w szpitalu uzdrowiskowym (październik 2014 ) i sami w NFZ mi powiedzieli,że teraz mogę składać na rehabilitację.Złożyłam w maju i jadę 18 października na rehabilitację szpitalną 28 dni.
- klaraklara
- Super Kuracjusz

Nie chcę się tu wymądrzać ale masz też rację że "bogiem" jest tu lekarz w NFZ może wszystko.
Felice owszem ze schorzeniem gardła, wrzodami, czy żołądka też wyslą gdyż rehabilitacja to nie tylko leczenie po szpitalne, czy narządów ruchu, można mieć przewlekłą chorobę zatok i dalsze leczenie to też rehabilitacja więc jak najbardziej kwalifikuje się do leczenia rehabilitacyjnego do sanatorium.
- Felice
- Przyjaciel forum

-
forumowicz
To nie jest żadna ruletka. Lekarz kierujący opiera się na klasyfikacji schorzeń ICD-10. NFZ wyraźnie określa, które schorzenia (symbole ICD-10) nadają się np. na rehabilitacje szpitalna, a które na rehabilitację sanatoryjną.Felice pisze:Nie ma żadnych przepisów określających jednoznacznie na jaki rodzaj pobytu może wysłać lekarz.A jakimi kryteriami kieruje się balneolog weryfikujący wniosek jemu tylko jest wiadomo.Więc to taka trochę ruletka jest.