Urlop zdrowotny a wyjazd do sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
pechowa1dziewczyna
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 sie 2015 10:40
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: pechowa1dziewczyna »

Jestem osobą niepełnosprawną ,mam 10 dni dodatkowo urlopu zdrowotnego,który można zamienić na 21 dni kiedy uczestniczy się w rehabilitacji. Dziwne bo nawet w ośrodku gdzie orzekano o stopniu niepełnosprawności nie potrafią odpowiedzieć mi na moje pytanie,a mianowicie : Czy wyjeżdżając do sanatorium z ZUS mogę wykorzystać taki urlop. Nie chcę brać zwolnienia lekarskiego bo przebywałam na nim zbyt długo po wypadku a nie ukrywam,że bardzo zalezy mi na pracy.
Ni jak nie wiem jak mam się do tego zabrać...
Wyczytałam gdzieś w ustawie,że na wyjazd z NFZu nie można jechać w tym dodatkowym urlopie,ale czy z ZUSu?
Pomóżcie! Pliss :kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Urlop zdrowotny a wyjazd do sanatorium z ZUS

Post autor: ewasz »

Zaintrygowałaś mnie tym pytaniem i pokuszę się o znalezienie odpowiedzi.
Moim skromnym zdaniem to nie ważne jakim urlopem pokrywa się wyjazd. To jest Twój urlop i możesz go wykorzystać w sposób Tobie odpowiadający. Może się nie znam ale biorąc na logikę to jaka to różnica, przecież nigdzie nie pisze w jaki sposób osoba korzystająca z dodatkowego urlopu ma go spędzić :roll:
Dziwię się w Zespole Orzekającym nie potrafili Ci odpowiedzieć na to pytanie. Z tego wynika, że pytałaś osoby niekompetentnej :shock:
Myślę, że jak zadzwonisz na infolinię ZUS-u czy NFZ-tu to powinnaś dostać rzetelną odpowiedź.
Warto też poszukać w internecie.
Może na stronach PEFRON-u :?:

Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
pechowa1dziewczyna
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

No właśnie nigdzie znaleźć nie mogę.
Zadzwonię w poniedziałek do ZUSu,oni powinni wiedzieć.
Problemu nie byłoby żadnego ,ale ja chciałabym to 10 dni zamienić na 21 (co jest możliwe raz w roku w przypadku wyjazdu na turnus rehabilitacyjny ) ,wiem,że wyjazd z ZUS nie jest turnusem rehabilitacyjnym ,ale w zasadzie dla mnie to podreperowanie zdrowia...
Wyjazd z ZUS jest na 24 dni,urlopu zdrowotnego mam 10 + 2 dni opieki nad dzieckiem+ 2 dni urlopu wypoczynkowego (wszak to już prawie koniec października) sęk w tym,ze brakuje mi 3 dni (słownie TRZY DNI) dlatego tak bardzo zależy mi na uzyskaniu podpowiedzi.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Myśle że sie nie da,bo wyjazd z ZUS to jest prewencja rentowa.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ja proponuję zapytać w inspekcji pracy , jak potraktować taką formę rehabilitacji , jakby nie patrzeć jest to "rehabilitacja lecznicza " .
Jeśli brakuje Ci tylko 3 dni , to jaki problem , dostaniesz 3 dni zwolnienia i nie będziesz zastanawiać się co by było. W dniu przyjęcia trzeba na takim druku wskazać czy będziesz korzystała ze zwolnienia i w jakim zakresie , tutaj napiszesz, że zwolnienie lekarskie od dnia - do dnia . Ja wzięłam zwolnienie na 8 dni , bo na tyle potrzebowałam .

powodzenia

Basia
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 1 raz

Post autor: tanganika »

Hej! Pechowa dziewczyno :)) nawet tak nie myśl o sobie. :(
Ja też korzystałam z takiego urlopu. 21 dni na rehabilitację. Mnie takiego urlopu udzielił zakład pracy na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności, Ze względów praktycznych nie wykorzystałam całego urlopu, ale poprosiłam mojego lekarza o wystawienie zwolnienia na 5 dni. Śmiało 21 dni wystarczy na pobyt sanatoryjny, na ZUS zabraknie Ci 3 dni. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pechowa1dziewczyna
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

No więc zadzwoniłam do ZUS -u i dowiedziałam sie,że mogę poprosic o interesujące mnie trzy dni zwolnienia.Nie musi to byc zwolnienie za cały okres. Może ta informacja przyda się komuś w przyszłości. Zbyt dużo zabiegania o dodatkowy urlop zdrowotny.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

a ja tam wiem swoje ...
pechowejdziewczynie trafi się tam wreszcie ...
spotkanie ...
którego w najbardziej skrywanych myślach by się nie spodziewała...
oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu...
być może przyjdzie nam ździebko zaczekać na relację ...
ale i tak jesteśmy pozytywnie zakręceni ....

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
pechowa1dziewczyna
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Aaaa....,rozumiem ;)
Czyli jedziesz ze mną Jacky 6 ;) ;) :D
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Pechowa Dziewczyno . na wstępie zapytam to czym jest wyjazd z ZUS jak nie turnusem rehabilitacyjnym . pracodawcę tak jest u mnie nie interesuje na co wykorzystam te dziesięć dni. dziwne trochę jeśli chcesz wykorzystać dwa dni opieki nad dzieckiem na wyjazd do sanatorium. Dla mnie to sprzeczne z logiką ( jak coś wypadnie ,jakieś zdarzenie losowe w tym czasie a musisz wypisać kiedy tą opiekę bierzesz) . Piszesz ,ze nie chcesz brać chorobowego bo byłaś już na nim wcześniej. jeśli jednak chorobowe wypadło w roku kalendarzowym w którym jedziesz to pracodawca nic nie wypłaca ze swojej kasy ( warunek wcześniejsze chorobowe było dłuższe jak 33 lub 35 dni .Tego dokładnie nie wiem bo mnie obejmuje już 14 dni ) Najlepiej porozmawiaj z pracodawcą lub kadrową w swoim zakładzie . Jeśli masz stopień niepełnosprawności to i pracodawca dostaje co miesiąc dopłatę na Ciebie z PEFRON . Wyjazd na turnus to podreperowanie zdrowia a to chyba opłaca się tobie i firmie w której pracujesz.Pozdrawiam
Jedno pytanie czy starasz się sama o wyjazd z ZUS czy on sam Ciebie wysyła. ? Choć według mnie nie ma to znaczenia ,pracodawca nie musi wiedzieć czy sama składałaś a na skierowaniu nie ma tego napisane
ODPOWIEDZ