Jeżeli ktoś z was miał styczność z tą chorobą i bardzo poważną
operacją usunięcia żołądka lub słyszał cokolwiek od znajomych, proszę o opinię.
Co powinno się jeść i w jakiej ilości i postaci oraz czy dieta już będzie do końca życia?
I czy w ogóle będzie można coś jeść?
Na ten temat w internecie jest dużo rożnych artykułów, mądrych artykułów
ale trzeba by jeszcze aby ktoś to wszystko potwierdził lub temu zaprzeczył.
Jak żyć po całkowitej resekcji żołądka
- Nutka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 29 razy
- Podziękowano: 6 razy
Re: Jak żyć po całkowitej resekcji żołądka
Słoneczko
mój brat miał całkowicie usunięty żołądek.
Po resekcji na diecie to chyba wszyscy muszą być. Ja już tak dobrze nie pamiętam,ale oni robią z jelita taki zastępczy żołądek.
Zresztą było to siedemnaście lat temu,
to i inne metody leczenia były. Wszystkie posiłki były lekkostrawne,a najlepiej płynne.
Duże znaczenie odgrywała ilość posiłku,musiały być małe porcje ,około 200ml co 3 godzinki.
Powiem Ci,że po tej operacji nabrał wagi ,dobrze wyglądał,poczuł,że żyje,ale tylko na rok.
Gdyby nie rak,bo to była właśnie przyczyna wycięcia żołądka,to pewnie do tej pory żyłby po resekcji.
Po resekcji na diecie to chyba wszyscy muszą być. Ja już tak dobrze nie pamiętam,ale oni robią z jelita taki zastępczy żołądek.
Zresztą było to siedemnaście lat temu,
to i inne metody leczenia były. Wszystkie posiłki były lekkostrawne,a najlepiej płynne.
Duże znaczenie odgrywała ilość posiłku,musiały być małe porcje ,około 200ml co 3 godzinki.
Powiem Ci,że po tej operacji nabrał wagi ,dobrze wyglądał,poczuł,że żyje,ale tylko na rok.
Gdyby nie rak,bo to była właśnie przyczyna wycięcia żołądka,to pewnie do tej pory żyłby po resekcji.