REHABILITACJA AMBULATORYJNA
-
forumowicz
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Re: REHABILITACJA AMBULATORYJNA
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Kuracjuszkaasia,kuracjuszkaasia pisze:Biorę skierowanie od lekarza ... i co dalej ? napisze mi ktoś ?
Bierzesz skierowanie od lekarza rodzinnego/pierwszego kontaktu/specjalisty (jeśli idziesz prywatnie to wystawione skierowanie nie może być zrealizowane z NFZ)
Następnie udajesz się do ośrodka w którym ma się odbyć rehabilitacja, realnie - szukasz gdzie jest najkrótszy termin.
W rejestracji zostaniesz skierowana do odpowiedniego specjalisty i gabinetu na wizytę lekarską.
Podczas wizyty otrzymasz kartę zabiegową, jeśli będą potrzebne jakieś dodatkowe badania, to lekarz da Ci skierowanie.
Potem idziesz do "planowania" gdzie zostanie ustalony termin zleconych zabiegów - najczęściej w dziesięciodniowym cyklu. No i przyjeżdzasz sobie na wyznaczone godziny.
W zależności od zleconych zabiegów - musisz zapytać co masz ze sobą przynieść- np. ręcznik, gazy, zmienne obuwie itp.
Pozdrawiam...
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
w warunkach ambulatoryjnych,
w warunkach domowych,
w ośrodku lub oddziale dziennym,
w warunkach stacjonarnych.
Skierowanie do poradni rehabilitacji lub na zabiegi fizjoterapeutyczne może Ci wystawić każdy lekarz ubezpieczenia zdrowotnego.NFZ sfinansuje do 5 (pięciu) zabiegów dziennie w dziesięciodniowym cyklu terapeutycznym.
Jeżeli ze względu na brak możliwości samodzielnego poruszania się, nie możesz dotrzeć do placówki rehabilitacji ambulatoryjnej możesz skorzystać z rehabilitacji leczniczej w warunkach domowych.
Jeżeli Twój stan zdrowia nie pozwala na rehabilitację w warunkach ambulatoryjnych, ale nie wymagasz całodobowego nadzoru medycznego możesz skorzystać z zabiegów rehabilitacji leczniczej w ośrodku lub oddziale dziennym. Są to zabiegi obejmujące kompleksową fizjoterapię narządu ruchu, szczególnie ze wskazań ortopedycznych (po urazach, przebytych operacjach lub przewlekle chorych), a także wskazań neurologicznych, reumatologicznych, kardiologicznych, onkologicznych i pulmonologicznych.
Rehabilitacja w ośrodku lub oddziale dziennym trwa od 3 (trzech) do 6 (sześciu) tygodni, w czasie których wykonywanych jest średnio 5 (pięć) zabiegów dziennie.
Czas trwania rehabilitacji dzieci z zaburzeniami wieku rozwojowego, słuchu i mowy, jak i wzroku wynosi do 120 (sto dwadzieścia) osobodni w roku kalendarzowym
Czas trwania rehabilitacji kardiologicznej ustalany jest indywidualnie przez lekarza ośrodka dziennego i wynosi nie więcej niż 24 (dwadzieścia cztery) dni w ciągu 3 (trzech) miesięcy.
Czas trwania rehabilitacji pulmonologicznej ustala indywidualnie lekarz ośrodka dziennego. Nie może ona być krótsza niż 14 (czternaście) dni i nie dłuższa niż 24 (dwadzieścia cztery) dni.
No i ostatnia forma
Gdy ze względu na kontynuację leczenia wymagasz kompleksowych czynności rehabilitacyjnych oraz całodobowej opieki medycznej możesz skorzystać z rehabilitacji leczniczej w warunkach stacjonarnych.
W ramach tego rodzaju w zależności do schorzenia realizowane są m.in. zabiegi:
stacjonarnej rehabilitacji ogólnoustrojowej;
stacjonarnej rehabilitacji neurologicznej;
stacjonarnej rehabilitacji pulmonologicznej;
stacjonarnej rehabilitacji kardiologicznej;
Skierowania na leczenie stacjonarne wystawiane są przez lekarzy specjalistów z oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych.
Czas trwania rehabilitacji ogólnoustrojowej wynosi od 3 (trzech) do 6 (sześciu) tygodni.
Czas trwania rehabilitacji neurologicznej zależy od rodzaju prowadzonej rehabilitacji neurologicznej i wynosi od 6 (sześciu) do 16 (szesnastu) tygodni.
Czas trwania rehabilitacji pulmonologicznej wynosi do 3 (trzech) tygodni.
Czas trwania rehabilitacji kardiologicznej wynosi od 2 (dwóch) do 5 (pięciu) tygodni.
A to gdzie odbędziesz rehabilitację to już inna sprawa,tak jak napisali poprzednicy sama szukasz możliwości realizacji skierowania.
-
forumowicz
kuracjuszkaasia,kuracjuszkaasia pisze:Dziękuje Wszystkim za odpowiedzi . Nie chodziło mi o zabiegi w moim rejonie , ale o jakieś sanatorium . O ile dobrze zrozumiałam , biorę skierowanie od rodzinnego , nawiązuję kontakt z sanatorium , które prowadzi taką formę rehabilitacji , ustalam z Nimi termin , oraz co i jak , wyszukuję w pobliżu pokoik i jadę . Tak ?
Zazwyczaj rehabilitacji ambulatoryjnej poddają są osoby, które nie chcą opuszczać miejsca zamieszkania, nie mogące pozwolić sobie na dłuższy wyjazd itd.
Jeśli Ty chcesz wyjechać i mieć w tym czasie rehabilitację ambulatoryjną, to oczywiście z takiego rozwiązania możesz skorzystać.
Wówczas musisz znaleźć zakwaterowanie dla siebie i zapewnić sobie wyżywienie.
Moim zdaniem, to fajne połączenie przyjemnego z pożytecznym, wypoczynek z terapią leczniczą.
Ale weź też jedno pod uwagę, szukasz sanatorium z dala od domu, dzwonisz, ustalasz termin przyjazdu, idziesz na wizytę, a tutaj, ups.. lekarz potrzebuje jeszcze dodatkowych badań, a to też potrwa w czasie, wszystko się więc przesunie, a Ty zaklepałaś kwaterę na konkretne dni, wzięłaś urlop na określony czas, i co wtedy ?
Bo np. z dwóch tygodni robią się cztery tygodnie..
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Tak jak napisałaś...najpierw ustalasz możliwość brania zabiegów.nawiązuję kontakt z sanatorium , które prowadzi taką formę rehabilitacji , ustalam z Nimi termin , oraz co i jak , wyszukuję w pobliżu pokoik i jadę . Tak ?
Ja kiedyś korzystałam z już zatwierdzonych przez poradnię rehabilitacyjną zabiegów,na miejscu mi je tylko rozplanowano.
Felice,Felice pisze:Tak jak napisałaś...najpierw ustalasz możliwość brania zabiegów.nawiązuję kontakt z sanatorium , które prowadzi taką formę rehabilitacji , ustalam z Nimi termin , oraz co i jak , wyszukuję w pobliżu pokoik i jadę . Tak ?
Ja kiedyś korzystałam z już zatwierdzonych przez poradnię rehabilitacyjną zabiegów,na miejscu mi je tylko rozplanowano.
Ale w sanatorium tak korzystałaś ? czy w jakimś ośrodku zdrowia/centrum medycznym ?