Odpłatność za pobyt w sanatorium w ramach NFZ

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Madeleine
Na forum od: 19 lip 2011 22:25

Odpłatność za pobyt w sanatorium w ramach NFZ

Post autor: Madeleine »

10.08.2011 wyjeżdżam do sanatorium RÓWNICA w Ustroniu. Jako że mam 22 lata i nadal się uczę zastanawiam się jak to jest z tym "częściowym pokryciem kosztów"? Niektóre źródła podają, iż osoby do 26 roku życia uczące się są zwolnione z tych opłat, czyli wychodzi na to że pobyt jest bezpłatny. Jednak są miejsca (głównie chodzi mi tu o stronę NFZ i rozporządzenie MZ dot. lecznictwa uzdrowiskowego) gdzie na ten temat nie ma ani słowa...
Jak to z tym w końcu jest?
Madeleine

Re: Odpłatność za pobyt w sanatorium w ramach NFZ

Wiele mi to nie pomogło. Gdyby rozwiązanie mojego problemu było tak oczywiste to bym tu nie pisała. Chodzi mi o to czy ktoś w ogóle był lub wybiera się do sanatorium w trakcie studiów i posiada jakieś sprawdzone informacje na ten temat?
michał
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 sty 2009 19:34
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: michał »

Osoby uczące się do 24 roku życia lub studenci do 26 roku życia są zwolnione z dopłat do zakwaterowania i wyżywienia w sanatorium uzdrowiskowym musisz przedstawić aktualną legitymację studencką na recepcji w danym obiekcie do którego masz skierowanie natomiast będziesz musiała opłacić opłatę uzdrowiskową w przypadku ustronia jest to dla studentów 1,30zł za każdy dzień pobytu nie wiem czy masz 21 czy 28 dni.Niektóre uzdrowiska nie pobierają tej opłaty od studentów ale to już ustala sobie dana gmina.(Wiem jak jest bo też jestem studentem masz wiarygodne źródło informacji o opłatach)
Ja mam skierowanie szpitalne do Kamienia Pomorskiego od 30-08-2011 więc nie płacę za nic tylko za przejazd do uzdrowiska i z powrotem.
Życzę udanego pobytu.
Madeleine

Super! Dziękuję Ci bardzo! :)
ODPOWIEDZ