Badania genetyczne ratują życie,

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Badania genetyczne ratują życie,

Post autor: forumowicz »

Własnie zakończyłam rozmowę z genetykiem nie wychodząc z domu ,teraz tylko po skierowanie do lekarza rodzinnego . :)
Porozmawiajcie badania te ratują życie :kwiat: :kwiat:
https://zdrowegeny.pl/badania-genetyczne
Klikamy w ramce : Zapytaj specjalistę .
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Badania genetyczne ratują życie,

Post autor: Nutka »

A ja tak strasznie boję się Kruszynko takich badań :(
Wiem,że powinnam...wiem,że w moim przypadku to wręcz koniecznie ;)
Ale strach bierze górę.....boję się ,że moja psychika nie poradziła by sobie
gdyby mi przyszło żyć ze świadomością ,że odziedziczyłam tego"gościa" :(
forumowicz

Rozumiem ,ale nie chciej obudzić się z ręką w nocniku ,ponieważ ci co się obudzili ,powiedzą ,jednak biegaj na te badania póki nie jest za póżno.
Niedawne słowa chirurga(prywatna rozmowa) nasza :oops: ....."7 operacji dzisiejszej nocy ,wszystkie onkologiczne ,wszystkie przypadki .......przedawnione."""
Danusiu wynik wyrokiem nie jest ,ale zaniedbanie badania i leczenia już tak,może nim być. :(
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

A w moim przypadku....odziedziczyłam....każdy ból to czerwone światełko :cry:
Siostra :serce: w wieku 50 lat....rak jelita grubego :cry:
mama :kwiat: raka macicy....pilnuję siebie....poganiam córkę....mam tylko nadzieję ze gen ominie i mnie i córkę... :serce:
Chociaż Jaskrę mam w genach ja...i ma moja córka....ale życie toczy się dalej.......jeszcze walizek w długą podróż nie pakuję ;)
forumowicz

Badania genetyczne maja nas uczulić ,uwrażliwić .To dobra lampka Małgosiu mimo wszystko .Lepiej niech się zaświeci wtedy ,gdy jest czas na reakcję i na zastosowanie leczenia ,które bardzo czesto na samym poczatku jest skuteczne,niż jak się zaświeci za póżno i juz nie przestanie się świecić.
"
Rak: niektóre nowotwory to choroby genetyczne

Konsultant: dr n. med. Grzegorz Luboiński, onkolog, Instytut Centrum Onkologii w Warszawie
Autor: Anna Jarosz - artykuł pochodzi z miesięcznika "Zdrowie"
miesięcznik "Zdrowie"
Choroby nowotworowe występujące w rodzinie mogą mieć związek z obciążeniem genetycznym. Dlatego też, jeśli w twojej rodzinie występowały nowotwory takie jak rak piersi lub jajnika, rak jelita grubego, nerki lub płuc, musisz regularnie przeprowadzać badania.

Każdy człowiek jest nosicielem 10–20 genów, które mają predyspozycje do poważnych chorób. Osoby pochodzące z rodzin, w których często występował rak, rzeczywiście są obarczone większym ryzykiem zachorowania, ale wcale nie oznacza to, że zapadną na choroby nowotworowe. """
Tojka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 mar 2012 19:13
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: Tojka »

kruszynka pisze: 13 sty 2016 13:03 Badania genetyczne maja nas uczulić ,uwrażliwić .To dobra lampka Małgosiu mimo wszystko .Lepiej niech się zaświeci wtedy ,gdy jest czas na reakcję i na zastosowanie leczenia ,które bardzo czesto na samym poczatku jest skuteczne,niż jak się zaświeci za póżno i juz nie przestanie się świecić.
Gdy zachorowałam i jako tako rozeznałam się w rakowym temacie, podjęłam decyzję o wykonaniu badań genetycznych. W mojej bliższej i dalszej rodzinie zachorowanie na raka to chleb powszedni :? Ja wyznaję zasadę: im więcej wiem o swojej chorobie, tym lepiej wiem jak z
nią walczyć ;)
Badania genetyczne robiłam w Szczecinie w Onkologicznej Poradni Genetycznej u prof. Lubińskiego. Jeśli w rodzinie są zachorowania na raka - badania są bezpłatne. Wystarczy skierowanie od lekarza (może być od rodzinnego) i umówiony telefonicznie termin wizyty.
Jestem szczęśliwcem, bez "kopniętych" genów ;)
Awatar użytkownika
marjolus
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 maja 2017 14:36
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: marjolus »

Po raku lekarz zalecił badanie genetyczne
Jestem nosicielką genów i wiem co mi grozi i co badać by wcześniej wykryć
zalecił by przebadały się siostry brat mama i tata
siostry mama brat nic czysto :) ale siostry mają się kontrolować