ZABIEGI w sanatorium
-
kasia+
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 cze 2014 20:14
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 10
Re: ZABIEGI w sanatorium
-
forumowicz
Niektórzy to nawet parkietoskakanie, gimnastykę przy szynkwasie i krzakozwiedzanie uznają za znakomite zabiegi
Składniki borowiny wywierają wpływ na receptory układu nerwowego w tkance podskórnej oraz częściowo wchłaniają się do krwioobiegu. Ma to duże znaczenie przede wszystkim w odniesieniu do miejscowych ognisk zapalnych, ponieważ w ten sposób zostają pobudzone wszystkie procesy prowadzące do ich likwidacji.
Borowiny stosuje się przede wszystkim w leczeniu chorób reumatycznych w chorobach zwyrodnieniowych stawów, w przewlekłych i podostrych stanach bólowych kręgosłupa, w procesach sanacji pourazowej i pooperacyjnej. Borowiny stosuje się również w leczeniu dolegliwości ginekologicznych wykorzystując substancje hormonalnie czynne. Oczywiście jak każdy środek biologicznie czynny borowina ma również określone przeciwwskazania, do głównych należą ostre stany zapalne, choroby serca, niewydolność krążenia i wiele innych.
Chciałabym w przyszłości skorzystać z kąpieli borowinowej.
Uzdrowiskami, w których wykorzystuje się borowiny do kuracji są również: Horyniec Zdrój, Inowrocław, Kamień Pomorski, Połczyn Zdrój, Świnoujście, Ustka, Ustroń, Wieniec Zdrój.
-
AgaC
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 04 mar 2016 22:18
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
I kriokomorę. Zawsze świetnie się po niej czuję.
-
pysiunia22
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 lut 2016 15:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 3
-
pysiunia22
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 lut 2016 15:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 3
W Horyniec Zdrój tylko tam jestem bo sa najlepsze zabiegi ☺
Też słyszałam/bo nie byłam/o bardzo dobrych zabiegach sanatoryjnych w Horyńcu.pysiunia22 pisze: W Horyniec Zdrój tylko tam jestem bo sa najlepsze zabiegi ☺
- lawenda
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 cze 2014 15:01
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 42 razy
- Podziękowano: 59 razy
Polecam zawijania borowinowe całego ciała (nie plastry, tylko prawdziwe błotko) Iwonicz Zdr. san. Górnik.
Niestety nie wiem, czy refundowane, ja byłam prywatnie.
-
kasia+
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 cze 2014 20:14
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 10
jak wygląda to całkowite zawijanie...lawenda pisze:Witam.![]()
Polecam zawijania borowinowe całego ciała (nie plastry, tylko prawdziwe błotko) Iwonicz Zdr. san. Górnik.
Niestety nie wiem, czy refundowane, ja byłam prywatnie.