Rezygnacja z leczenia sanatoryjnego
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
Rezygnacja z leczenia sanatoryjnego
Pozdrawiam z nerwowego dziś Kołobrzegu.
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
nie wolno rezygnować z leczenia sanatoryjnego...
Co prawda w prawie powielaczowym NFZ wydrukowano, że nie mają oni gwarantowania odrębnego pokoju dla małżeństw to jednak stało się to zwyczajem.
Co bym doradził ?
Tak jak ja bym postąpił. Po prostu przyjechalibyśmy razem i tak długo siedziałbym w recepcji aż ugięliby się.
Najprawdopodobniej rura by im zmiękła zanim zapadłby zmrok.
Tak na marginesie - łońskiego roku w sanatoryjnym baraku w Gołych Czałkowicach zakwaterowano małżeństwo w pokoju 3 łóżkowym (osobowym ?) - ale nikogo im nie dokwaterowano.
-
forumowicz
Re: Rezygnacja z leczenia sanatoryjnego
Narewko, myślę , że powiedziałaś znajomym , że takie "obrażanie " się to żadne rozwiązanie , w praktyce jednak najpierw przyznają te dwójki małżeństwom , a później całej reszcie .
Myślę , że konsekwencją takiej rezygnacji w może być nawet obciążenie kosztami (przecież to nie wypadek losowy), a przy następnym wniosku mogą państwa odpowiednio zweryfikować .
To prawie jakbym zrezygnowała ponieważ nie dostałam jedynki
- Narewka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
- Staż sanatoryjny: 33
- Podziękował: 4 razy
- Podziękowano: 16 razy
Chcieli też dopłacić do trojki, podobno nie ma, bo obłożenie 100%.Mają 29 dwojek, a ma przyjechać 40 małżeństw, no i maja dlatego rozdzielać.
-
forumowicz
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
nie rezygnować z leczenia sanatoryjnego
To NFZ nie wiedział kogo ( ile małżeństw ) tam kieruje ?Narewka pisze: Chcieli też dopłacić do trojki, podobno nie ma, bo obłożenie 100%.Mają 29 dwojek, a ma przyjechać 40 małżeństw, no i maja dlatego rozdzielać.
To zarząd sanatorium nie zareagował, jak dostał umowy - skierowania ?
Wszystko to rozgrywało się ponad kilka tygodni przed rozpoczęciem turnusu i można było jeszcze raz "przetasować" skierowania.
Doprawdy powiadam Wam bezmyślność, nieodpowiedzialność i bezkarność urzędnicza wchodzi na szczyty ...
Narewka pisze:Też się tego obawiam.tego obciążenia za pobyt.on się nie obraża, tylko musi mieć pomoc żony w pewnych sprawach.
Chcieli też dopłacić do trojki, podobno nie ma, bo obłożenie 100%.Mają 29 dwojek, a ma przyjechać 40 małżeństw, no i maja dlatego rozdzielać.
Jeżeli ktoś rezygnuje ze względu na rodzaj pokoju NFZ powinien obciążyć kosztami w 100%. W sanatorium pomoc żony potrzebna tak? a w domu tej pomocy nie potrzebuje i poradzi sobie bez niej? Może czas skończyć z tymi "niby" małżeńskimi pokojami!!!
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Staż sanatoryjny: 6
Widocznie nie potrzebuje w domu jej pomocy skoro chce ją zostawić w sanatorium i wrócić sam do domu. Małżeństwa urządzają sobie wczasy za pieniądze z NFZ, niech sobie hotel wynajmą jak im pokoje nie pasują. Dobrze ktoś napisał, że powinien być pokój 4-os dla dwóch małżeństw razem, tak jak mieszkają osoby wyjeżdżające samotnie, 3 czy 4 obce osoby w jednym pokoju. I jakoś nikt nie narzeka.Narewka pisze:Mam pytanie.Moi znajomi, , małżeństwo z 50 letnim stażem, przyjeżdżają we wtorek do Kołobrzegu. Ponieważ dziś dowiedziałam się, że nie mają zagwarantowanego jednego pokoju, to on chce przywieźć żonę i zostawić, a sam z tego powodu, , że nie razem, , zrezygnować.Jak myslicie, jakie mogą być kosekwencje tego? Podpoeiedzcie coś, tak na cito, bo muszę im doradzić, a nie wiem co.
Pozdrawiam z nerwowego dziś Kołobrzegu.
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Staż sanatoryjny: 6