Zwolnienie czy urlop?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
piotrkowal
Na forum od: 17 paź 2016 15:21
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 0

Zwolnienie czy urlop?

Post autor: piotrkowal »

Witam.
Niedawno przeczytałem, że skierowanie do sanatorium uzdrowiskowego rehabilitacyjnego po pobycie szpitalnym podlega pod zwolnienie lekarskie, czy to prawda? Położyłem się do szpitala w zasadzie tylko po to, żeby szybciej dostać skierowanie i rzeczywiście od czasu pobytu minął może miesiąc i dostałem skierowanie do sanatorium na grudzień. Czy gdzieś na skierowaniu można doczytać czy zwolnienie przysługuje czy nie? Z góry dzięki za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Zwolnienie czy urlop?

Post autor: Sloneczko »

Aaaaaj to ci chytrusek ;) :twisted:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Czy gdzieś na skierowaniu można doczytać czy zwolnienie przysługuje czy nie?
Tak mozna doczytać.
Jeżeli masz skierowanie na Uzdrowiskowe Leczenie Szpitalne to przysługuje zwolnienie,jeżeli na Sanatoryjne to nie.
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

To i tu jest mały problem :roll: znalazłam w prawach pracownika,że na leczenie sanatoryjne należy się zwolnienie lekarskie na czas leczenia uzdrowiskowego w wymiarze 80% podstawy wymiaru zasiłku chorobowego.
Podstawa prawna: - ustawa z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa - art. 41 i 53 kodeksu pracy Pobyt w sanatorium może się odbywać w ramach: 1. Zwolnienia lekarskiego – pracownik otrzymuje za ten czas zasiłek chorobowy w wysokości 80 proc. wynagrodzenia, 2. Urlopu wypoczynkowego – pracownik otrzymuje za ten czas pełne wynagrodzenie (dotyczy to stałych składników, w przypadku składników zmiennych wyliczana jest średnia z kilku miesięcy).

I jak to teraz zinterpretować :roll: :?:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Princi , na leczenie tak , ale na tzw pobyt sanatoryjny niestety nie .
Lekarz nie wypisze zwolnienia , no chyba że kuracjusz zachoruje w trakcie , ale wówczas nie będzie mógł korzystać z rehabilitacji .

:kwiat:
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Pytanie do Piotra: Czy skierownie wystawił Ci lekarz w szpitalu? Ile czasu minęło od ostatniego Twojego pobytu w sanatorium? Czy na skierowaniu miałeś zapis "skierowanie na rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym" czy też może inny?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Kto wystawiał skierowanie nie jest aż tak bardzo ważne.Ważne jak je zakwalifikował balneolog w NFZ. Jeżeli w skierowanie zawiera słowo szpital uzdrowiskowy lub szpitalna rehabilitacja uzdrowiskowa to wtedy ma obowiązek wystawić zwolnienie placówka do której zostało się wysłanym.
Awatar użytkownika
danusia57
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2012 13:10
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: danusia57 »

barbara-g1 pisze: Lekarz nie wypisze zwolnienia , no chyba że kuracjusz zachoruje w trakcie , ale wówczas nie będzie mógł korzystać z rehabilitacji .

:kwiat:
Miałam podobną sytuację przy ostatnim pobycie w sanatorium,zabrakło mi 3 dni urlopu żeby zakończyć rehabilitację.Nie dostałam zwolnienia lekarskiego,tyko wzięłam urlop bezpłatny :(
forumowicz

a ja skierowanie dostałam w trakcie rehabilitacji związanej ze skręconym stawem skokowym. Lekarz ortopeda, który mnie leczył powiedział, że jeszcze zdrowa nie jestem i w zasadzie obojętne jest czy będę rehabilitować się w miejscu zamieszkania czy w sanatorium i wystawił mi zwolnienie. Profil leczenia się zgadzał, skierowanie dotyczyło narządu ruchu w pojęciu ogólnym a rehabilitację miałam na kończynę. A w sanatorium jak to w sanatorium, doktor zazwyczaj pyta co boli, więc wskazałam wszystko co bolało na moment pobytu, czyli chorą nogę też, pomimo że przy wystawianiu wniosku przez lekarz leczącego nie była brana pod uwagę bo była zdrowa :)
forumowicz

Danusiu, ja miłam na myśli sytuację gdzie kuracjusz poważnie zachoruje w trakcie pobytu w sanatorium , wówczas lekarz zobligowany jest do wystawienia L-4 , ale jest pewne , że bardzo niechętnie to zrobi .
Czyli tak naprawdę to przebywamy te 21 dni w ramach urlopu i planując wyjazd trzeba go troszkę mieć .
ODPOWIEDZ