Likwidacja sanatorium z NFZ

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
wojtek11
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2012 14:45
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: wojtek11 »

Witam wszystkich forumowiczów zastanawiam się od dłuszego czasu kiedy nastąpi kres wysyłania do sanatorium z NFZ z tego co widać to coraz większe kolejki na wyjazd od 2018r rozwiązanie NFZ itd Bardzo proszę o wasze zdanie w tym temacie pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

wojtek11 pisze: kiedy nastąpi kres wysyłania do sanatorium z NFZ
a osobiście masz jakieś życzenie rozwiązania owej kwestii ?

:mrgreen: ... :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Likwidacja sanatorium z NFZ

Post autor: darek »

wojtek11 pisze:Witam wszystkich forumowiczów zastanawiam się od dłuszego czasu kiedy nastąpi kres wysyłania do sanatorium z NFZ z tego co widać to coraz większe kolejki na wyjazd od 2018r rozwiązanie NFZ itd Bardzo proszę o wasze zdanie w tym temacie pozdrawiam

Niestety Wojtku

Wg informacji nieoficjalnych, obecny Minister Zdrowia wraz z likwidacją NFZ mocno przymierza się i do likwidacji lub ograniczeniu Leczenia sanatoryjnego w obecnej formule.

Obecny model Sanatori ma byc zmieniony na trzy formy rehabilitacji.

Prewencja rentowa ZUS w większym stopniu ,ale tylko ileś ośrodków dla danego schorzenia ( Nawet do 5 tygodni )

Prewencja Sanatoryjna -ALE na zasadzie dotychczasowych Szpitali uzdrowiskowych ( 28 dni pełnej rehabilitacji -Szpitalnej )w mniej atrakcyjnych miejscowościach

oraz i z tym mają największy problem system podobny do tego jaki jest w Niemczech Rehabilitacja dla Seniora ( pobyt 14 dniowy raz na 2 lata )

i oczywiście powrót do zapomnianych pobytów szpitalnych w miejscowościach uzdrowiskowych dla dzieci

Oczywiście są to przymiarki ale z każdych przymiarek zawsze coś może się zdarzyć
Awatar użytkownika
mercedes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2012 13:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 17

Post autor: mercedes »

z tego co Rzad planuje to ma nastapic to nie wczesniej niz za dwa lata , propozycja rzadu jest taka by kuracjusz oplacil pobyt sam w calosci a po powrocie staral sie z zwrot kosztow czesciowych na podstawie wypisu .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Chyba nikt tak do końca nie wie co czeka nas w służbie zdrowia.O likwidacji leczenia sanatoryjnego mówił NFZ.Póki co on sam jest przewidziany do likwidacji :P
Projekt reformy jest już prawie gotowy jak mówi pani Szydło i pan Radziwiłł,ale ja położyłabym nacisk na "prawie" ;)
Nawet w tej wstępnej formie nie pojawiły się żadne ustalenia dotyczące tej formy leczenia.Wyczytałam tylko,że mają być pakiety usługowe - czyli operacja kręgosłupa,wizyty kontrolne,rehabilitacja.Z tego wynikałoby,ze miejscami na te pobyty będzie dysponował jak niegdyś szpital.
Ale póki co to na razie jest tylko gdybanie na ten temat.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

[quote="Felice"]Chyba nikt tak do końca nie wie co czeka nas w służbie zdrowia.O likwidacji leczenia sanatoryjnego mówił NFZ.Póki co on sam jest przewidziany do likwidacji :P
Projekt reformy jest już prawie gotowy jak mówi pani Szydło i pan Radziwiłł,ale ja położyłabym nacisk na "prawie" ;)

Za bardzo bym w to nie wierzyła,że projekt jest gotowy bo mam wrażenie,że czego się szanowny Pan Minister Zdrowia dotknie to psuje :cry: :cry: :cry:

Mam prośbę czy mogłabym prosić o jakieś namiary gdzie można by sobie poczytać i tych ,,zmianach " :o :o :o
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jest wiele źródeł i relacji ze styczniowych wypowiedzi Beaty Szydło i Konstantego Radziwiłła.
To że projekt jest gotowy to powiedziała szefowa Rady Ministrów,nie ja wymyśliłam ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

a te projekty można gdzieś przeczytać? nie to żebym wątpiła w czyjąś wypowiedź ale bym chciała się zapoznać. Zwłaszcza, że
propozycja rzadu jest taka by kuracjusz oplacil pobyt sam w calosci a po powrocie staral sie z zwrot kosztow czesciowych na podstawie wypisu
mi bardzo odpowida.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

mariamagdalena pisze:a te projekty można gdzieś przeczytać? nie to żebym wątpiła w czyjąś wypowiedź ale bym chciała się zapoznać. Zwłaszcza, że
propozycja rzadu jest taka by kuracjusz oplacil pobyt sam w calosci a po powrocie staral sie z zwrot kosztow czesciowych na podstawie wypisu
mi bardzo odpowida.
Może sprawi to,że nie będziemy musieli czekać prawie trzy lata aby wyjechać :| :| :|
forumowicz

Post autor: forumowicz »

no i to jest właśnie fajne w tym projekcie -pod warunkiem, że rzeczywiście z dofinansowania będzie można korzystać np. co roku.
No i ważne jest też że kuracjusz sam wybiera termin i miejsce.
Przynajmniej tak optymistycznie zakładam.
ODPOWIEDZ