Likwidacja sanatorium z NFZ
-
wojtek11
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 14 gru 2012 14:45
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 15
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
a osobiście masz jakieś życzenie rozwiązania owej kwestii ?wojtek11 pisze: kiedy nastąpi kres wysyłania do sanatorium z NFZ
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
Re: Likwidacja sanatorium z NFZ
wojtek11 pisze:Witam wszystkich forumowiczów zastanawiam się od dłuszego czasu kiedy nastąpi kres wysyłania do sanatorium z NFZ z tego co widać to coraz większe kolejki na wyjazd od 2018r rozwiązanie NFZ itd Bardzo proszę o wasze zdanie w tym temacie pozdrawiam
Niestety Wojtku
Wg informacji nieoficjalnych, obecny Minister Zdrowia wraz z likwidacją NFZ mocno przymierza się i do likwidacji lub ograniczeniu Leczenia sanatoryjnego w obecnej formule.
Obecny model Sanatori ma byc zmieniony na trzy formy rehabilitacji.
Prewencja rentowa ZUS w większym stopniu ,ale tylko ileś ośrodków dla danego schorzenia ( Nawet do 5 tygodni )
Prewencja Sanatoryjna -ALE na zasadzie dotychczasowych Szpitali uzdrowiskowych ( 28 dni pełnej rehabilitacji -Szpitalnej )w mniej atrakcyjnych miejscowościach
oraz i z tym mają największy problem system podobny do tego jaki jest w Niemczech Rehabilitacja dla Seniora ( pobyt 14 dniowy raz na 2 lata )
i oczywiście powrót do zapomnianych pobytów szpitalnych w miejscowościach uzdrowiskowych dla dzieci
Oczywiście są to przymiarki ale z każdych przymiarek zawsze coś może się zdarzyć
- mercedes
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 mar 2012 13:58
- Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
- Staż sanatoryjny: 17
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Projekt reformy jest już prawie gotowy jak mówi pani Szydło i pan Radziwiłł,ale ja położyłabym nacisk na "prawie"
Nawet w tej wstępnej formie nie pojawiły się żadne ustalenia dotyczące tej formy leczenia.Wyczytałam tylko,że mają być pakiety usługowe - czyli operacja kręgosłupa,wizyty kontrolne,rehabilitacja.Z tego wynikałoby,ze miejscami na te pobyty będzie dysponował jak niegdyś szpital.
Ale póki co to na razie jest tylko gdybanie na ten temat.
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 15 razy
Projekt reformy jest już prawie gotowy jak mówi pani Szydło i pan Radziwiłł,ale ja położyłabym nacisk na "prawie"
Za bardzo bym w to nie wierzyła,że projekt jest gotowy bo mam wrażenie,że czego się szanowny Pan Minister Zdrowia dotknie to psuje
Mam prośbę czy mogłabym prosić o jakieś namiary gdzie można by sobie poczytać i tych ,,zmianach "
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
To że projekt jest gotowy to powiedziała szefowa Rady Ministrów,nie ja wymyśliłam
-
forumowicz
mi bardzo odpowida.propozycja rzadu jest taka by kuracjusz oplacil pobyt sam w calosci a po powrocie staral sie z zwrot kosztow czesciowych na podstawie wypisu
- Samosia
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 09 lut 2017 21:58
- Podziękował: 7 razy
- Podziękowano: 15 razy
Może sprawi to,że nie będziemy musieli czekać prawie trzy lata aby wyjechaćmariamagdalena pisze:a te projekty można gdzieś przeczytać? nie to żebym wątpiła w czyjąś wypowiedź ale bym chciała się zapoznać. Zwłaszcza, żemi bardzo odpowida.propozycja rzadu jest taka by kuracjusz oplacil pobyt sam w calosci a po powrocie staral sie z zwrot kosztow czesciowych na podstawie wypisu
-
forumowicz
No i ważne jest też że kuracjusz sam wybiera termin i miejsce.
Przynajmniej tak optymistycznie zakładam.