Rezygnacja z sanatorium ,skierowanie od orzecznika ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Rezygnacja z sanatorium ,skierowanie od orzecznika ZUS

Post autor: medi »

Mój mąż był ostatnio na komisji rentowej ZUS i dostał rentę na 6 miesięcy oraz skierowanie do sanatorium .Mąż chce zrezygnować z tego sanatorium z przyczyn rodzinnych (opieka nad wymagającymi opieki rodzicami) ,mój mąż z resztą od czasu kłopotów ze zdrowiem nie podróżował sam .Czy napisanie pisma z rezygnacją nie spowoduje kłopotów z przyznaniem renty po upływie tego pół roku :evil: Dzwoniłam do Zus ,miła pani twierdzi że nie ,że wyjazd do sanatorium jest dobrowolny ,ale ...nadal mam wątpliwości .Był ktoś w takiej sytuacji ? Ma ktoś osobiste doświadczenie w tym temacie?
AgaC
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 mar 2016 22:18
Staż sanatoryjny: 8

Re: Rezygnacja z sanatorium ,skierowanie od orzecznika ZUS

Post autor: AgaC »

Obawiałbym się,że na kolejnej komisji lekarz stwierdzi,ze nie chciał się rehabilitować.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Medi , ja miałam taką sytuacje ale to było kilka lat wstecz ok. 8 .Na kolejnej komisji zaproponowano mi wyjazd i jednocześnie przyznając rentę na kolejne dwa lata .Odmówiłam wyjazdu bo rozpoczęłam wtedy pracę i nie bardzo mogłam na tak długo wyjechać .Mój endo . napisał mi zaświadczenie że zbyt intensywna rehabilitacja nie jest wskazana. Po dwóch latach na następnej komisji przyznano mi rentę na kolejne trzy.Po tych trzech bez żadnych odmów mi rentę zabrali :roll: Zus jest nieprzewidywalny :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

No to jesteśmy w kropce :? Że też im się chce uzdrawiać na siłę ludzi których nie da się uzdrowić :evil: :evil: :evil:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

medi pisze:No to jesteśmy w kropce :? Że też im się chce uzdrawiać na siłę ludzi których nie da się uzdrowić :evil: :evil: :evil:
Niestety ale piszesz PRAWDE.
ZUS mocno chce ograniczyć świadczenia.
A moze mocne podparte zaświadczenie od Lekarza rodzinnego oraz i tutaj jest Fortel ..wniosek tego samego l Lekarza o PRZYZNANIE zasiłku opiekuńczego do rodziców Męża( Mają swoje lata a że są na Emeryturze NIE WYKLUCZA aby starali się o Dodatek opiekuńczy( którego zapewne NIE DOSTANĄ bo sa kolejne OGRANICZENIA )
Pozostanie jednak Dokument a twój Mąż jako JEDYNY opiekun nie może opuszczać Starszych Rodziców.
Ktoś Znajomy zrobił teaki myk i udało się URATOWAĆ a jedno z rodziców pomimo Emerytury Dostało tzw stopień Znaczny( stra 1 grupa ) i Dodatek ..opiekuńczy
ODPOWIEDZ