Iwonicz Zdrój - Biały Orzeł - od 7.10

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Iwonicz Zdrój - Biały Orzeł - od 7.10

Post autor: zuza-zuza »

Witam wszystkich kuracjuszy :)
Jestem absolutnym ignorantem jeśli chodzi o wyjazdy i pobyty w sanatoriach :o :?
Poruszając się niemal po omacku...wybrałam dziś w ZUSie Iwonicz Zdrój - Biały Orzeł - termin od 7 października.
Wiem, że mam mnóstwo czasu do wyjazdu, ale jako, że nigdy wcześniej nie byłam w żadnym sanatorium, to już zaczęłam panikować.... i mam tysiąc pytań :?: :?: :?: :?:
Poczytałam nieco forum i dowiedziałam się, że:
1. z BO na zabiegi trzeba iść do innego budynku - jakie jest to dojście? Strome? milion schodów? czy chodnik, jak daleko?
Mam też inne pytania:
2. czy jest w okolicach Białego Orła parking, na którym można bezpiecznie zostawić samochód na czas pobytu?? - ogólnie jak wygląda sprawa z ilością miejsc parkingowych?
3. Czy w BO jest jakakolwiek szansa na pokój "jedynkę" - za dopłatą?
4. Czy w obiekcie działa WiFi?
5. Czy jest możliwość skorzystania z pralki?
6. Czy jest sens przyjazdu dzień wcześniej - np wieczorem celem "wybrania" bardziej dogodnego pokoju? Czy też recepcja ma te pokoje i osoby już odgórnie poustalane i nie ma znaczenie kiedy się człowiek pojawi w recepcji?

Ogólnie "kupuję" wszystko - każda informacja z Białego Orła i samego Iwonicza jest dla mnie cenna. Do tego wszelkie uwagi typu "sanatoryjne KNOW-HOW" są naprawdę dla mnie na wagę złota 8-) No i oczywiście jeśli ktoś też dostał skierowanie do tego obiektu w podanym terminie... fajnie byłoby poznać :)
Niania
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 paź 2016 10:00
Staż sanatoryjny: 10

Re: Iwonicz Zdrój - Biały Orzeł - od 7.10

Post autor: Niania »

Sanatorium „Biały Orzeł” – posiada 90 miejsc w pokojach 1,2 i 3 osobowych z łazienkami. Na miejscu jest stołówka, gabinet lekarski, dyżurka pielęgniarska i gabinet zabiegowy. Opieka lekarsko – pielęgniarska zapewniona jest przez całą dobę. Obiekt wyposażony jest w dostęp do sieci Internet Wi-Fi, posiada windę. Dla gości dostępny jest parking....[link]
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017 17:17 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

Biały Orzeł i Pod Jodłą są pod jednym kierownictwem ( ja byłem w tym drugim ). W Pod Jodłą jest dużo jedynek i ludzie ze skierowaniami do BO lądowali Pod Jodłą.
Na pewno należy zadzwonić i sobie jedynkę zaklepać i ewentualny przyjazd wcześniej.
WiFi było kiepskie, może coś się poprawiło od zeszłego roku. Parking przy obiekcie jest, ale niewiele!!!
Na zabiegi trzeba dojść , nawet trochę po schodach.
Życzę dobrych zabiegów.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzięki za odzew.
Informacje na stronie www Białego Orła oczywiście przeczytałam, jednak głód informacji pozostał... ;)
Pani w ZUS twierdziła, że nie mają "zakontraktowanych" jedynek, na stronie ośrodka widzę, że jedynki istnieją... zastanawiam się czy nie są przypadkiem zarezerwowane dla pacjentów "komercyjnych"?
Pod Jodłą ma gorsze opinie, że pokoje niewyposażone, że brudno, że gniazdka pourywane, że łazienki w ruinie?, nie wiem czy starać się o jedynkę za wszelką cenę - czyli nawet gdyby miało to być Pod Jodłą, czy raczej chcieć zostać w Białym Orle - i tam prosić o jedynkę?
Czy pokój jednoosobowy jest przydzielany zawsze za dopłatą czy też ... no właśnie na jakiej zasadzie?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Zuza faktycznie tych pytań masz sporo. Na część z nich zaraz uzyskasz odpowiedź. :lol:
Napisałaś; "jestem ignorantem" (...) "już zaczęłam panikować". Za pierwszym razem
przeczytałem, że zaczęłaś się pakować i aż się przeraziłem tym faktem. ;) :lol:
Informacji o samym Iwoniczu na forum masz tutaj sporo, a pozostałe;
Ad.1. Nie na wszystkie zabiegi trzeba iść do Zakładu Lecznictwa Uzdrowiskowego.
Spora część zabiegów tzw. suchych i część "mokrych" jest na miejscu. Na pozostałe
trzeba iść. Do przejścia ok. 350 m po płaskim chodniku z kostki wzdłuż głównego
deptaka, a na końcu kilka schodków do Zakładu.
Ad.2. Parking jest zaraz obok budynku BO zamykany szlabanem. Miejsc nie jest za
dużo, ale na niektórych turnusach część miejsc zostaje wolna. Mimo wszystko warto
z jeden turnus wcześniej zadzwonić i zrobić rezerwację. Opłaty to 108 zł - parking
plus 40 zł zwrotnej kaucji za pilota.
Ad.3. Jedynek jest niewiele i jeśli nie ma "odgórnej" rezerwacji to jest szansa na
taki pokój. Tak jak w przypadku parkingu warto wcześniej zadzwonić i zasięgnąć
informacji. Recepcja nie prowadzi rezerwacji pokoi dla kuracjuszy. Wiem tak
nieoficjalnie, że czasem osoby chętne na jedynkę są zakwaterowane w sąsiednim
sanatorium "Pod Jodłą", ale bliższych zasad takiej zamiany to nie znam.
Poprawię info Niani. W BO nie ma pokoi "trójek" Informacja jest nieaktualna,
Ad.4. WiFi działa w obiekcie w dwóch "wersjach". Pierwsza darmowa i trochę słaba,
druga za odpłatnością 30 zł za turnus z dostępem do WiFi przez swoje hasło.
Ad.5. W BO takiego urządzenia nie ma, ale vis-à-vis w budynku sanatorium "Pod Jodłą"
jest dostępna pralka i suszarka (opłaty 5 zł za pranie i 2 zł za suszenie).
Ad.6. Czas zgłoszenia się do recepcji ma znaczenie ponieważ mamy większą szansę na
wcześniejszą wizytę u lekarza i zabiegi z puli tych "lepszych", czas zabiegów też może
być lepiej rozplanowany chociaż w tym drugim przypadku często do tej operacji są już
wykorzystywane specjalne programy komputerowe więc to nie zawsze tak działa. Moim
zdaniem jest sens przyjazdu dzień wcześniej. Mamy wtedy zdecydowanie większe szanse
na załatwienie wielu istotnych dla nas spraw. Opłata za nocleg wynosi 50 zł.
Jeszcze jedno zdanie odnośnie pokoi bo widzę, że napisałaś już kolejny post. Na Twoim
miejscu wziąłbym (czyt. poprosił) "dwójkę" od strony wschodniej z balkonem.
Na zapoznanie kogoś jadącego w tym terminie chyba na razie szansa niewielka, ale możesz
co jakiś czas odświeżyć ten swój temat coś dopisując i może w końcu trafi Ci się bratnia
duszyczka jadąca na kurację w tym terminie i może nawet do "Białego Orła".
p.s. jeszcze taki drobiażdżek. Rzut beretem (15 m) :lol: od BO jest "Krakowiak" i jeśli
lubisz taki zabieg jak parkieto - terapia to gwarantuję, że spędzisz tam niejedną chwilę.
Uff! Chyba wyczerpałem tym postem limit pisania na cały dzień. :roll: :lol:
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzięki Dzia_dek!
Wielkie dzięki :)
Sporo mi się w głowie poukładało po przeczytaniu Twojej jakże obszernej wypowiedzi!
Przyznam szczerze, że pojawiły się też nowe pytania - np co to są "lepsze" zabiegi? Kuracjusz ma na cokolwiek wpływ w tym aspekcie? Czy po prostu po przyjeździe, lekarz na podstawie historii choroby, dokumentacji, wywiadu, badania itp zleca listę zabiegów i kropka? Obawiam się, że nie bardzo wiem o jakie zabiegi walczyć? - o ile to w ogóle możliwe?
Parking - rozumiem z Twojego posta, że można miejsce parkingowe zarezerwować - telefon miesiąc wcześniej wystarczy? Czy dzwonić już teraz - wydaje się bez sensu, bo do października trzy razy zgubią te zapiski :twisted:
Pralka Pod Jodłą jest dostępna dla kuracjuszy z BO?
Wcześniejszy przyjazd - gdybym zdecydowała się na taką opcję - rezerwować pokój w BO? Czy trzeba szukać gdzieś indziej i potem się przeprowadzać w dniu zakwaterowania?
Z postu wynika, że znasz Iwonicz i BO bardzo dobrze. Sugerujesz dwójkę od wschodu z balkonem...od tej wschodniej strony nie ma jedynek?
Nie jestem typem samotnika, lubię ludzi i towarzystwo, ale marzy mi się odrobina prywatności, przeczytałam wątek o kłopotliwych współspaczach i wolę jedynkę.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Zuza, "rany Julek" sypiesz pytaniami jak z rękawa, a ja mam na dziś limit pisania na wyczerpaniu. :lol:
"Lepsze", a i co zatem idzie zazwyczaj droższe zabiegi to dla mnie przede wszystkim takie, z których nie
mam możliwości skorzystania w miejscu zamieszkania. Zgadza się, że lekarz na podstawie bla, bla, bla
zleca listę zabiegów, ale jak dobrze trafisz (lekarz) to można spróbować coś w miarę delikatnie i taktownie
zasugerować. Broń Boże żadnej "walki". :lol: Warto sobie przygotować "listę marzeń", ale zgodnie ze swoim
schorzeniem bez wydziwiania. Może pomóc Ci w tym lekarz POZ lub specjalista u którego się leczysz.
Z parkingiem tak jak piszesz miesiąc wcześniej w zupełności wystarczy. Teraz nie dzwoń bo będą mieli ubaw. :lol:
Pralka "Pod Jodłą" jest dostępna (chyba, że ktoś akurat robi w niej pranie to wtedy nie ;)) dla każdego kto o niej
wie i wrzuci piątaka. Nawet dla przypadkowego "Kowalskiego", który żyje i mieszka sobie w Iwoniczu.
Pokój rezerwować w BO. Cena za jeden nocleg jest dobra i nie musisz uskuteczniać wędrówek ludu z walizką
po miasteczku. Jak Ci się poszczęści (w miarę wolnych miejsc) to zamieszkasz już w swoim pokoju.
Sugeruję pokój od wschodu bo ma przyjemniejszy widok z okna. Balkon zawsze się przyda. Wprawdzie od zachodu
pokoje są cieplejsze (ale to dobre w zimie), ale widok na zalesioną górkę. :( Czy są jedynki od wschodu nie wiem.
Nie byłem kuracjuszem BO. Lubisz ludzi i towarzystwo "zaryzykuj" i weź dwójkę. Jeśli marzy Ci się odrobina
prywatności to można bez problemu zorganizować się w innym pokoju jak jedynka. Na temat wątku o kłopotliwych
współspaczach itd. mam swoją opinię i swoje zdanie, ale nie nadaje się do druku na forum bo by mnie zjedli/zjadły. ;) :lol:
Jeśli jednak mimo wszystko będziesz się upierać przy tym pojedynczym pokoju to za jakiś tam czas napiszę Ci w prywatnej
wiadomości (PW) jak można spróbować ogarnąć ten temat w BO.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Witaj Zuza :kwiat: Iwonicz Zdrój jest miejscowością do której zawsze wróci osoba, która kocha spokój i piękną przyrodę :D
Byłam w nim kilka razy i za każdym razem wracam tam z sercem :serce: wypełnionym radością.
W Białym Orle również byłam :D Poznałam w nim wiele wspaniałych osób :D
W tym roku będę w Iwoniczu od 10 października, wiec jak będziesz potrzebowała to służę pomocą.
Pozdrawiam :kwiat:
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Dzia_dek pisze:Zuza, "rany Julek" sypiesz pytaniami jak z rękawa, a ja mam na dziś limit pisania na wyczerpaniu. :lol:
Ojtam, ojtam - dziś jest dzień dobroci dla "nowych" :P
Dzia_dek pisze:Jeśli jednak mimo wszystko będziesz się upierać przy tym pojedynczym pokoju to za jakiś tam czas napiszę Ci w prywatnej
wiadomości (PW) jak można spróbować ogarnąć ten temat w BO.
To ja już czekam:)
Na zdanie/a niemożliwe do publikacji w wiadomym wątku... ze względu na kanibali :lol: - też ;)
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Sloneczko pisze:Witaj Zuza :kwiat: Iwonicz Zdrój jest miejscowością do której zawsze wróci osoba, która kocha spokój i piękną przyrodę :D
Byłam w nim kilka razy i za każdym razem wracam tam z sercem :serce: wypełnionym radością.
W Białym Orle również byłam :D Poznałam w nim wiele wspaniałych osób :D
W tym roku będę w Iwoniczu od 10 października, wiec jak będziesz potrzebowała to służę pomocą.
Pozdrawiam :kwiat:
O to super! Dobrze czytać, że jest...dobrze ;)
Termin pobytu masz bardzo zbliżony więc pewnie gdzieś się spotkamy:) choć pewnie w tym roku jedziesz do innego sanatorium?
ODPOWIEDZ