Zacisze Kudowa Zdrój - od 24 sierpnia do 14 września 2017

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
ewacz
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 29 cze 2017 16:59
Oddział NFZ: Podkarpacki

Zacisze Kudowa Zdrój - od 24 sierpnia do 14 września 2017

Post autor: ewacz »

Dzień dobry :) Mam skierowanie do sanatorium Zacisze w Kudowie - czy ktoś tam był w ostatnim czasie? Bardzo proszę o informację:)
ewacz
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Re: Zacisze Kudowa Zdrój - od 24 sierpnia do 14 września 2017

czy nikt ostatnio nie był w Zaciszu w Kudowie? Proszę... :)
Pele
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2017 15:25
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Pele »

My byliśmy dosłownie 30 minut w kwietniu. Mogę tylko opisać jak kulturalnie obsługują ludzi na dzień dobry. Same skargi na sanatoria dolnośląskie (poza wojskowymi!). My też złożyliśmy skargę, więc może się coś zmieni na lepsze. NFZ wysłał nas po tym,w 100 razy lepsze miejsce, więc Kudowa to tylko wspomnienie. Jeżeli jedziesz sama to chyba nie ma problemu, trochę szczęścia i dostajesz dwójkę /choć ich mało i raczej dla małżeństw/, jak nie to trójki lub czwórki. Jedzenie tam dowożą. Do zabiegów kilkaset metrów przez park na dół, z powrotem niestety pod górkę. Poczytaj resztę na forum, jest trochę o Zaciszu. A i lepsze pokoje można dostać przyjeżdżając dzień wcześniej, zastanów się czy warto. Pozdrowienia i dobrej pogody.
ewacz
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Pele, bardzo dziękuję za odpowiedź. Jadę z mężem. Troszkę poczytałam, ale w sumie nie ma wielu informacji. Powiem szczerze, że jestem przerażona po lekturze. Nie piszesz dlaczego tylko 30 minut...
Pozdrawiam :)
ewacz
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Drodzy Forumowicze ;) nie ma wśród Was nikogo więcej, kto mógłby napisać kilka słów o tym sanatorium? Proszę
JerzyP
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 lut 2017 18:18
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: JerzyP »

Drodzy Forumowicze nie ma wśród Was nikogo więcej, kto mógłby napisać kilka słów o tym sanatorium? Proszę

Droga Ewo,
Ja miałem wątpliwą przyjemność przebywać w tym tzw. sanatorium i opisałem swój tam pobyt już na forum, ale nie pamiętam już kiedy to było i gdzie wpisałem. Postaram się specjalnie dla Ciebie napisać jeszcze raz, może uda się. :D
Byłem tam w maju 2015 r, czas pobytu w Kudowie bardzo przyjemny, kwitnące drzewa i kwiaty, a przede wszystkim czosnek chyba niedźwiedzi w parku. A teraz samo "sanatorium", bo właściwie to jest dom noclegowy. W nim nie ma żadnych zabiegów. Na zabiegi trzeba chodzić do Domu Zdrojowego lub innych prawdziwych sanatoriów. Zacisze położone jest na wzniesieniu i takie codzienne przebieżki na zabiegi i z powrotem, a do tego na spacery są bardzo męczące. Warunki socjalne nie do pozazdroszczenia. Pokoje w większości czteroosobowe. Dwójki są dla małżeństw, ale tych które wcześniej przyjadą. Jeśli dojedziecie później, należy liczyć się z tym, że będziecie z mężem w innych pokojach oczywiście w czwórkach. Tak było turnus wcześniej, małżeństwo z Białegostoku rozdzielili. Ten budynek jest z początku XX w., poniemiecki, pokoje duże i wysokie. Wyposażenie chyba jeszcze od Gierka, mała szafa nawet jak na 4 facetów, do tego popsuta. Łazienka w miarę nowoczesna, nie ma co narzekać. Jadalnia w porządku, jedzenie dowożone, ale w miarę smaczne, panie kelnerki się starają. Gorzej z personelem sprzątającym, niby się stara, jest grzeczny, ale efekty niewielkie sprzątania, co nawet ja facet zauważyłem :) Pielęgniarki miłe i uprzejme,czego nie można powiedzieć o ich przełożonej, baba bez kija nie przystąp. Zabiegi zupełnie przypadkowe, lekarz pyta jakie sobie życzysz i te Ci przepisuje. Obowiązkowe picie wody zdrojowej.
Mój turnus rozpoczynał się w poniedziałek, ale wielu kuracjuszy dojechało we wtorek, gdyż wtedy rozpoczynali turnus. Mój turnus kończył się w niedzielę, ale w niedziele nie ma żadnych zabiegów, więc siedzenie tam jest bezproduktywne. Pojechałem w sobotę, ale musiałem wpłacić 50 zł by móc wyjechać :( Zabierzcie własne ręczniki, bo za sanatoryjne trzeba płacić chyba 6 zł. Pościel nie jest wymieniana.Wyposażenie pokoju to oprócz wspomnianej szafy, stoliki nocne, stół, 4 krzesła, szklanki, łyżeczki i czajnik elektryczny. Do użytku kuracjuszy żelazko w recepcji. Więcej grzechów nie pamiętam. O samej Kudowie nie piszę, bo ona jest piękna, a jej opisy znajdziesz na forum.
Mimo wszystko życzę Wam udanej kuracji i miłych wrażeń poza sanatoryjnych :D :P
ewacz
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Drogi Jerzy:)
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, obszerną i pomocną. Nawet nie wiesz, jak się cieszę:)))
Powiem szczerze, że podoba mi się termin wyjazdu i miejscowość uzdrowiskowa czyli Kudowa i mam wielką nadzieję, że resztę jakoś przeżyję.
Dziękuję oczywiście za życzenia i pozdrawiam cieplutko:)
Pele
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

ewacz pisze:Pele, bardzo dziękuję za odpowiedź. Jadę z mężem. Troszkę poczytałam, ale w sumie nie ma wielu informacji. Powiem szczerze, że jestem przerażona po lekturze. Nie piszesz dlaczego tylko 30 minut...
Pozdrawiam :)
Jestem już po innym sanatorium, które dostałem od swojego NFZ zamiast sławnego Zacisza w ramach skargi.
Myślę że masz już pogląd po przeczytaniu forum i zdania kuracjuszy którzy tam przebywali. Nie wiem czy skargi na Zacisze przyniosły jakiś efekt, bardzo mnie to ciekawi, ale z jednych z odpowiedzi NFZ Dolnośląskiego wynika, że nie mają wpływu na personel i ich kulturę osobistą , a w ogóle "to wężykiem..wężykiem panie Majster.." jak w kabarecie. :lol: Tak to w tym całym rejonie jest. Ja już nie dam się w tamte rejony wysłać. Chyba tylko prywatnie, w sprawdzone miejsca. Pseudo sanatoria należy omijać. Mimo wszystko trzymam kciuki i nie dawać się szczególnie tym "przełożonym".
Te 30 minut to wynik spotkania z kulturalną przełożoną i ich podejścia. Wróciliśmy z powrotem do domu. Skarga była rozpatrzona w parę dni , nowe skierowanie, a odpowiedzi z dolnośląskiego trwały ze 2 miesiące.
Pozdrowienia.
Marika1962
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 maja 2017 14:07
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Marika1962 »

Właśnie wróciłam z zacisze. Ogólnie nie jest źle.zabiegi dziennie mnie więcej do godz 11.samo zacisze to jedynie hotel i stołówka. Pokoje po remoncie.
.nowe wygodne łóżka. Na zabiegi trzeba chodzić Ale bardzo blisko.pokoje 2 tylko dla małżeństw. Były 3 i 4 Ale 4 nie były żadne pełne. Czajniki elektryczne na korytarzu. Żelazko w recepcji. Telewizory w pokojach płatne . Na świetlicy telewizor ogólnie nieplatny .Fajny taras z lezakami należy zabrać ze sobą ręczniki duże bo są za opłatą 6 zł za. Wyżywienie raczej dobre. Kudowa latem piękna nie można się nudzić. Piękny park zdrojowy . Duż o imprez kulturalnych. Ogólnie fajnie 3 tygodnie szybko zleciało b ylam pierwszy raz w sanatorium i nie żałuję Ale najważniejsze jest towarzystwo osób z którymi się będzie przebywać 21 dn . Ja nie żałuję byl o super i wszystkim tego życzę aby każdy był zadowolony. O miło spędził czas.
Pele
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Marika1962 pisze:Właśnie wróciłam z zacisze. Ogólnie nie jest źle.zabiegi dziennie mnie więcej do godz 11.samo zacisze to jedynie hotel i stołówka. Pokoje po remoncie.
.nowe wygodne łóżka. Na zabiegi trzeba chodzić Ale bardzo blisko.pokoje 2 tylko dla małżeństw. Były 3 i 4 Ale 4 nie były żadne pełne. Czajniki elektryczne na korytarzu. Żelazko w recepcji. Telewizory w pokojach płatne . Na świetlicy telewizor ogólnie nieplatny .Fajny taras z lezakami należy zabrać ze sobą ręczniki duże bo są za opłatą 6 zł za. Wyżywienie raczej dobre. Kudowa latem piękna nie można się nudzić. Piękny park zdrojowy . Duż o imprez kulturalnych. Ogólnie fajnie 3 tygodnie szybko zleciało b ylam pierwszy raz w sanatorium i nie żałuję Ale najważniejsze jest towarzystwo osób z którymi się będzie przebywać 21 dn . Ja nie żałuję byl o super i wszystkim tego życzę aby każdy był zadowolony. O miło spędził czas.
Bardzo sie cieszę, że Ci sie udało dobrze spędzić tam czas. Jeśli mieliście luzy to rzeczywiście mogło nie być żadnych problemów z pokojami. Może zadziałały skargi na Zacisze :o .
Pozdrowienia.
ODPOWIEDZ