Wesele -Ślub Syna-Córki

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Wesele -Ślub Syna-Córki

Post autor: darek »

Sezon ogórkowy w pełni, piłkarze miast zdobycia Mistrzostwa udają się na zasłużony urlop ze swymi partnerkami i pociechami.
My szykujemy sie na planowany od zeszłego roku urlop lub remont -tak bo w czasie wakacji ..wszyscy mamy coś do poprawy.
Ale ..i Kilka osób szykuje się do Ślubu Wesela swej pociechy.
Zapewne przygotowania sa daleko posunięte -ale zawsze o czymś "Ważnym -Zapominamy
Wiadomo sala zarezerwowana 2-3 lata wcześniej
Ksiądz ..ostatnie nauki
Orkiestra lub DJ już się szykują .
Ale My.. czy wejdziemy do Koszuli tzn -rozmiaru z lat ubiegłych :)
Czy rozmiar sukni będzie nadal ten ..sam :)
co z opalenizną -aby dobrze się prezentować na fotkach
Inne ..

Ostatnio popularny jest zwyczaj miast Kwiatów -które i tak jakoś szybko uschną jest dawanie karmy dla zwierzaków do schroniska ,badź -butelka wina.
Ale i aby goście Miło wspominali wesele ..Prezenty dla Gości
Ostatnio bedąc na Weselu Otrzymałem miły upominek -Butelkę polskiego winna -Fakt wesele odbywało się w okolicach Zielonej Góry to było łatwiej -Wieno zaprawdę przednie.
Otrzymałem też ..Orginalną szkoda ,że tak mała butelkę sliwowicy Łackiej
ale tez słyszałem o nalewkach czy ciastach
Jak ma się sprawa na Imprezach na których Wy byliście bądź które organizowaliście
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Wesele -Ślub Syna-Córki

Post autor: andrzej1955 »

Witam Darku :) rozumiem że poszukujesz gotowych wzorców do zastosowania,i to oryginalnych ;)
Awatar użytkownika
Magdala39
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 paź 2017 19:57
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Magdala39 »

Chyba najczęściej spotkałam się z czekoladką położoną na talerzyku każdego gościa czasem ze zdjęciem młodej pary a już na pewno z imionami i datą uroczystości. Czasem też i przyznaje, to najbardziej mi się podoba, każdy gość dostaje zdjęcie młodej pary z datą i tekstem typu: dziękujemy że w takim dniu byliście z nami.. wiem, że mnóstwo osób zatrzymuje wszelkie zaproszenia na długie lata więc takie zdjęcie jest fajnym uzupełnieniem ..
Awatar użytkownika
lawenda
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 cze 2014 15:01
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 44 razy
Podziękowano: 59 razy

Post autor: lawenda »

Ostatnio byłam na weselu, na którym wszyscy goście na zakończenie uroczystości otrzymali maleńki słoiczek miodu (ok. 25 gram) i muffinki upieczone przez pannę młodą (pięknie zapakowane). Na słoiczku z miodem była gustowna etykietka na której były podziękowania za przybycie, imiona nowożeńców i data ich ślubu.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Mam znajomą mającą firmę 'Rękodzieło Artystyczne". Wyrabia wszelkiego autoramentu pierniki. Bardzo dużo zamówień ma na weselne z podziękowaniem od młodych.Robi zresztą na inne okazje typu komunie,chrzciny rocznice...no i oczywiście świąteczne.Fajny upominek.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 93 razy

Post autor: Dzia_dek »

darek pisze: Ostatnio popularny jest zwyczaj miast Kwiatów -które i tak jakoś szybko uschną jest dawanie karmy dla zwierzaków do schroniska ,badź -butelka wina.Ale i aby goście Miło wspominali wesele ..Prezenty dla Gości

W moim regionie prezenty dla gości to przede wszystkim tzw. "szyszki"; kiedyś to były miniatury wypiekane
z kolorowego ciasta o różnej tematyce, którymi obdarowywała gości starościna wesela. Były pakowane w
folię i przewiązane ozdobną wstążką. Wykonanie ich było bardzo czasochłonne. W chwili obecnej większość
idzie na łatwiznę, oferując gotowe "szyszki" dla gości, ale trzeba też przyznać, że wraz z upływem czasu "zaginęły"
gdzieś umiejętności wyrabiania tych miniaturek w domach. Dodatkowo każda para lub osoba wychodząca z wesela
otrzymuje od Młodych drugą szyszkę w postaci gustownie zapakowanych słodkich wypieków, czasem do tego jest
dokładana buteleczka "weselnej szumigłówki". Jeśli chodzi o dodatki darowane młodym zamiast kwiatów to mija
to wraz z modą. Były kiedyś pluszaki dla dzieci z domów dziecka, potem książki do domowej biblioteczki, były też
wina do domowej piwniczki. Spełniamy te życzenia młodych, ale nie zapominam też o kwiatach. Jest mi bardzo miło
gdy Pani Młodej wraz z życzeniami mogę wręczyć mały, gustowny bukiecik. Nie spotkałem się jeszcze ze zbiórką
karmy dla zwierząt w schronisku. Podejrzewam, że jest to kolejny etap "mody" na dodatkowe upominki dla Młodych.
Szczerze jednak przyznam, że jakoś nas nie widzę ubranych wizytowo, weselnie stojących pod kościołem z kwiatami
i workiem "Whiskasa" czy innego "Pedigree" pod pachą.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

W moich stronach także funkcjonuje ten zwyczaj obdarowywania tak młodych jak i gości weselnych :)
U córki (minęło już trochę czasu...) były tradycyjnie kwiaty , natomiast każdy z gości przy talerzyku miał "czekoladkę alkoholową", a na do widzenia koszyczek z sękaczem .
U syna , poprosili młodzi o książkę zamiast kwiatka , przy talerzyku była miniaturka wina z podziękowaniem no i oczywiście zestaw słodkości.

Natomiast w maju byłam na weselu i młodzi poprosili o wino zamiast kwiatka , a przy talerzyku była fiolka z dobrą herbatą .
Awatar użytkownika
smuga
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 sty 2017 21:57
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: smuga »

Witaj Dzia_dku ;) a ja ze zbiórką na karmę się spotkałam . Może nie było to tak jak ty to opisałeś :lol: nikt nie stał z kwiatami i worem karmy ;) Po prostu po uroczystości w kościółku po przyjeżdzie na salę weselną stała taka mała skarbonka w kształcie budy dla psa i goście wrzucali tam datki 8-) A po weselichu młodzi za tą kasę kupili żarcie dla zwierząt i osobiście zawiezli do schroniska . Może tak to sobie wymyśli bo oboje byli woluntariuszami w schronisku :D
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Dzia_dek :) worka z karmą dźwigać nie trzeba. Wystarczy mały datek do odpowiedniej puszki :)
Ostatnio,na chrzcinach była śliczna figurynka śpiącego chłopczyka zapakowana w tiulowy woreczek.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Dzia_dek pisze: 29 cze 2018 21:21
darek pisze: Ostatnio popularny jest zwyczaj miast Kwiatów -które i tak jakoś szybko uschną jest dawanie karmy dla zwierzaków do schroniska ,badź -butelka wina.Ale i aby goście Miło wspominali wesele ..Prezenty dla Gości

W moim regionie prezenty dla gości to przede wszystkim tzw. "szyszki"; kiedyś to były miniatury wypiekane
z kolorowego ciasta o różnej tematyce, którymi obdarowywała gości starościna wesela. Były pakowane w
folię i przewiązane ozdobną wstążką. Wykonanie ich było bardzo czasochłonne. W chwili obecnej większość
idzie na łatwiznę, oferując gotowe "szyszki" dla gości, ale trzeba też przyznać, że wraz z upływem czasu "zaginęły"
gdzieś umiejętności wyrabiania tych miniaturek w domach. Dodatkowo każda para lub osoba wychodząca z wesela
otrzymuje od Młodych drugą szyszkę w postaci gustownie zapakowanych słodkich wypieków, czasem do tego jest
dokładana buteleczka "weselnej szumigłówki". Jeśli chodzi o dodatki darowane młodym zamiast kwiatów to mija
to wraz z modą. Były kiedyś pluszaki dla dzieci z domów dziecka, potem książki do domowej biblioteczki, były też
wina do domowej piwniczki. Spełniamy te życzenia młodych, ale nie zapominam też o kwiatach. Jest mi bardzo miło
gdy Pani Młodej wraz z życzeniami mogę wręczyć mały, gustowny bukiecik. Nie spotkałem się jeszcze ze zbiórką
karmy dla zwierząt w schronisku. Podejrzewam, że jest to kolejny etap "mody" na dodatkowe upominki dla Młodych.
Szczerze jednak przyznam, że jakoś nas nie widzę ubranych wizytowo, weselnie stojących pod kościołem z kwiatami
i workiem "Whiskasa" czy innego "Pedigree" pod pachą.
..SZYSZKI ?

Czy masz na mysli ręcznie wyrabiane ciasteczka pakowane w folię ?

Bo przyznam się ostatnio tj w tym roku byłem na kilku weselach od tzw wschodnich rubieży -Chełm po zachód Polski ..Świebodzin jak i Kaszuby a teraz czeka mnie wesele w beskidzie żywieckim stąd zapytanie i zapodanie Tematu.

a co do karmy do schroniska to przed salą a było to w okolicach Zielonej Góry .. w Owej winnicy Goście karnie stali do Młodych tzn Panie a Panowie z dużymi workami karmy przemieszczali się i sukcesywnie oddawali ..Świadkowi -który miał cały samochód karmy -Jego Żona ..narzekała w drodze powrotnej bo nieźle dawało aromatem !!!
Okazało się ,że Pani Młoda od lat mimo alergii na zwierzęta wspomaga schronisko dla bezdomnych psów i kotów
ODPOWIEDZ