Dzień Placków Ziemniaczanych
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- GIENIA
- Przyjaciel forum
- Posty: 14663
- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 15
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
- Hipokryt
- Super Kuracjusz
- Posty: 7543
- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 21
Dzień Placków Ziemniaczanych
Znając życie pewnie już jest za późno, takie smakołyki błyskawicznie znikają, że nawet nie zdążymy sięgnąć po aparat
-
- Super Kuracjusz
- Posty: 4643
- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
- Załączniki
-
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
-
- Pomocny Kuracjusz
- Posty: 75
- Na forum od: 13 gru 2019 06:11
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Fuczki beskidzkie / łemkowskie / są smaczne i chrupiące , proste w wykonaniu I zawierają sekretny składnik : kiszona kapusta.
Tutaj wersja z wodą i mąką owsianą
Składniki
- 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
– 200 g mąki
– 150 g mleka lub wody
– 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie: kminek i zioła prowansalskie
- olej kokosowy nierafinowany do smażenia
Wykonanie;
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i wodę. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie.
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku i obgotowujemy. Po ostygnięciu drobno siekamy.
Cebulę i czosnek drobno siekamy i szklimy na patelni po czym dodajemy do kapusty.
Ciasto doprawiamy do smaku solą,pieprzem, kminkiem,ziołami.
Na patelni rozgrzewamy olej I za pomocą łyżki kładziemy na patelni. Smażymy po 2-3 min z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu placki kładziemy na papierowym ręczniku aby odsączyć z tłuszczu.Podajemy z dowolnym sosem/ np.grzybowym/ jogurtem,kwaśną śmietaną. Przepis można modyfikować, chodzi o to aby ciasto było gęste.
- Załączniki
-
-
-