Ile razy w roku na leczenie poszpitalne?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
szyszunia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 gru 2013 21:08

Post autor: szyszunia »

Witam, w tamtym roku w październiku tzn 2018 byłam na leczeniu uzdrowiskowym poszpitalnym. Teraz też wybieram się do szpitala czy mogę dostać kolejne skierowanie poszpitalne na leczenie sanatoryjne? Ile razy do roku można wyjeżdżać z NFZ.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Ile razy w roku na leczenie poszpitalne?

Post autor: Felice »

Ważny jest powód dla którego będziesz w szpitalu. W kwestii pobytów szpitalnych nie ma wytycznych regulujących częstotliwość,ale NFZ coraz bardziej oszczędny w przydziałach.
szyszunia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Jak to rozumieć ważny jest powód? Powód jest taki sam aby poprawić jakość sprawności.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jednostka chorobowa kwalifikująca na pobyt szpitalny.
szyszunia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Czy można dostać skierowanie dwa razy do roku? Skoro byłam w październiku to teraz też jest taka możliwość?Jednostka chorobowa jest taka sama .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

O wszystkim jak zwykle zdecyduje balneolog.
Jednostka może być ta sama, ale po np.operacji kręgosłupa drugi raz nie dadzą.
Przy chorobach typu RZS, ŁZS, stwardnienie rozsiane i.t.p niby można jeździć nawet co pół roku,ale to wszystko zależy od hojności i możliwości oddziału NFZ.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019 19:46 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówka
szyszunia
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

No właśnie byłam na rzs.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Felice pisze: 20 sty 2019 13:03 O wszystkim jak zwykle zdecyduje balneolog.
Jednostka może być ta sama,ale po np.operacji kręgosłupa drugi raz nie dadzą.
Przy chorobach typu RZS,ŁZS,stwardnienie rozsiane i.t.p niby można jeździć nawet co pół roku,ale to wszystko zależy od chojności i możliwości oddziału NFZ.
..ze źródeł zbliżonych do NFZ obecnie stan na 2019 następuje większa WERYFIKACJA owych skierowań .
Wnioski zaczynają być przez Lekarza NFZ - Balneolog-a weryfikowane i zmieniane na Normalne leczenie nawet dla wspomnianych jednostek chorobowych
NFZ ze względu na na zbyt dotychczasową hojność .. obniża w 2019 pulę skierowań tzw po szpitalnych.
Rozmawiałem ze Znajomym ,który ma kilka fajnych schorzeń i zawsze miał skierowania czy informacje w ciągu nawet do siedmiu dni odpowiedź ,że obecnie jego wniosek z grudnia 2018 został zakwalifikowany do Normalnej kolejki jak zwykłe leczenie Uzdrowiskowe.
I aby było śmiesznie w województwie ,które bardzo rzadko pojawia się w rankingach chyba nawet z Najkrótszą kolejką chodzi o województwo opolskie .

Co do pytania ?

Można było NAWET do 3 razy 2 x jako NFZ a raz jeżeli Pacjent leczony jest w Klinice-Szpitalu ,które posiada swój oddział zamiejscowy w Miejscowościach uzdrowiskowych to był to dodatkowy bonus i nie koniecznie tylko 21 dni -ale byli tez tacy którzy bywali nawet 2 miesiace :)
Awatar użytkownika
jan19557
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 15 sie 2012 13:01
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 22
Podziękowano: 3 razy

Post autor: jan19557 »

Skoro byłaś w październiku to w tym roku możesz jeszcze 2 razy . Poza tym możesz złożyć wniosek do ZUS-u . Najważniejsze jest to, że jak będziesz miała jakiś zabieg to poproś lekarza prowadzącego w szpitalu o wypisanie wniosku i wtedy NFZ może cię wysłać nawet za kilka dni do sanatorium. Mnie nawet chcieli zawieść do sanatorium karetką prosto ze szpitala ale nie chciałem i stawiłem się sam następnego dnia. Lekarz będzie się pewnie migał ale spróbuj bo mają takie możliwości.
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Samosia »

Witajcie..to ja jeszcze dopytam...czy aby dostac poszpitalne do wniosku trzeba dopinac np.wypis ze szpitala???Czy w NFZ maja jakis wglad do naszej dokumentacji???Czy np.na ten sam wypis ze szpitala mozna pojechac do sanatorium poszpitalnego kolejny raz???
ODPOWIEDZ