Wezwanie na komisję ZUS dostarczone po terminie

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Marioletta1
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 20 lip 2016 19:03
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 5

Wezwanie na komisję ZUS dostarczone po terminie

Post autor: Marioletta1 »

Kochani forumowicze :-). Proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu. Dziś listonosz dostarczył mi list z ZUS-u. Czekałam na tę korespondencję ,gdyż 25 marca złożyłam wniosek na rehabilitację i powiedziano mi w moim oddziale ZUS-u iż w ciągu ok 3 tygodni otrzymam informację o terminie komisji. Czekałam cierpliwie, chodziłam do pracy i codziennie zaglądałam do skrzynki pocztowej sądząc,że znajdę jakiś list. Od 15 kwietnia miałam urlop przedświąteczny i generalnie prawie cały czas przebywałam w domu Dziś tj. 23 kwietnia po powrocie z pracy w skrzynce była korespondencja z ZUS-u a w niej informacja o terminie komisji .... 17.04.2019 godz. 10:40....czyli w zeszłym tygodniu. Czy ktoś był w takiej sytuacji i jest mi w stanie coś poradzić co ja mam w tym momencie zrobić. Zadzwonić do ZUS-u, napisać list ?. Nie mam żadnego usprawiedliwienia swojej nieobecności na w/w komisji. Po prostu poczta zawiodła bo patrząc na datę wystawienia wezwania ( 01.04.2019) list do mnie "szedł" prawie 3 tygodnie" choć odległość to ok. 15 km.... i doszedł po po czasie.
Proszę o poradę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam :serce:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Wezwanie na komisję ZUS dostarczone po terminie

Post autor: violet58 »

Myślę, że forum to nieodpowiednie miejsce do rozwiązywania tego typu problemów. Najlepiej pofatygować się do Łódzkiego Oddziału ZUS na Lipców Reymontowskich i tam przedstawić jak wyglądała sytuacja, bo ale tylko oni są w stanie rozwiązać Twój problem. Jeśli nie uznają niestawiennictwa za usprawiedliwione składaj kolejny wniosek i tyle.
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Miałam podobna sytuacje . Może nie tak duże obsunięcie , bo komisja była dzień wcześniej . Zadzwoniłam natychmiast do ZUS i wyznaczono mi inny termin za 3 dni .
Marioletta1
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzięki Fionka za odpowiedź :serce: .
Ten problem nie dawał mi spać w nocy bo się bardzo zestresowałam zaistniałą sytuacją.Skontaktowałam się dziś z ZUS-em i wszystko wyjaśniłam.Pani była bardzo miła i mam wyznaczony nowy termin komisji na 10 maja. :)
Pozdrawiam serdecznie
Marioletta1
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj violet58 :D
Dziękuję za dobrą radę. Skontaktowałam się telefonicznie z ZUS-em w Łodzi i wszystko opowiedziałam.Pani była bardzo uprzejma i wyznaczyła mi nowy termin. Tak więc, gdyby znów poczta " nawaliła " to już się nie martwię bo wiem ,że mam się stawić na komisję 10 maja.
Pozdrawiam :serce:
ODPOWIEDZ