Koniec świadczenia rehabilitacyjnego i co dalej?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
zuska112
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2010 20:58

Koniec świadczenia rehabilitacyjnego i co dalej?

Post autor: zuska112 »

Witam.
Jestem po komisji ZUS starałam sie o rente po 12 m-cznym świadczeniu rehabilitacyjnym, niestety tłumacząc to na polski jestem zdrowa i zdolna do pracy.
Lekarz orzecznik na decyzji napisał mi tak: NIE JEST PANI NIEZDOLNA DO PRACY- :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: nie można było napiać po prostu "zdolna do pracy"??????/ Tylko zastosować taki dziwoląg słowny. W ogóle Pani Orzecznik bardzo się zdenerwowała, :twisted: jak ją poprosiłam aby mi powiedziała co to znaczy ? Wyszłam z pokoju bo dostałam takiego ataku śmiechu, że myślałam że tam umrę.
Ale do rzeczy mam pytanie następujące;
- Kiedy znowu mogę starać się i na jakich zasadach o ponowne świadczenie rehabilitacyjne?
Bardzo proszę o taką w miarę szczegółową informacje.
Z góry dziękuję?
cogito07
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 sie 2010 22:05

Re: Koniec świadczenia rehabilitacyjnego i co dalej?

Post autor: cogito07 »

Witam również!
Mam pytanie - w ilu ,,ratach'' wykorzystałaś te 12 miesięcy i ile razy w tym czasie byłaś ew. na rehabilitacji ?
A pytam dlatego,że po 182 dniach zwolnienia dostałem świadczenie na 5 miesięcy/ od czerwca/ i w tym czasie byłem we wrześniu na rehabilitacji .
Po powrocie / 30,10,2010'/ złożyłem wniosek o dalsze świadczenie, no i czekam / a kończy się obecne w tym miesiącu !!!!!
Zastanawia mnie ,czy w przypadku ew. otrzymania następnego znowu obligatoryjnie wysyłają na kolejną rehabilitację, czy już dają sobie z tym spokój, do
/ powiedzmy / wykorzystania tych 12 miesięcy ?
Co do Twojej sytuacji, to rokowałaś pewnie w/g ZUS szanse na wyzdrowienie / nie wiadomo czy w 100 % ???!!! / , no i po roku orzecznik
dopatrzył się chyba jakichś elementów poprawy. A ta jego dosyc ciekawie sformułowana decyzja dotyczy pewnie tematu,że możesz
pracowac, no ale niekoniecznie w swoim poprzednim zawodzie. problem przekwalifikowania jest o tyle ciekawy,że trzeba by dopasowac sobie
w zasadzie pracę do obecnego stanu zdrowia. A z tym może byc w dzisiejszych realiach dosyc trudno!
Jest jak zawsze ponoc możliwośc odwołania się. Niektórym osobom udaje się uzyskac,czy odzyskac świadczenie.
Będę wdzięczny,jeśli ,,rzucisz trochę światła '' na mój temat.

Pozdrowienia! / p.s. ciekawa jest sprawa z Twoją rentą i stanem zdrowia w tym czasie.Rozmawiałem ze
znajomymi po powrocie i okazało się,że pewien gośc składał wniosek na św. rehabilit. a
dostał rentę - początkowo na rok, a po odwołaniu się na 3 lata ????!!!!! /.
ODPOWIEDZ