Sanatoria, prywatyzować czy nie?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Sanatoria, prywatyzować czy nie?

Post autor: forumowicz »

Jakie jest Wasze zdanie, i jeśli tak,to jakie powinny być przykładowe ceny?
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Sanatoria, prywatyzować czy nie?

Post autor: ewasz »

Uważam, że może dojść do tego. Ceny 🤔 pewnie takie jak teraz komercja.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Max-R pisze: 23 paź 2020 15:00 Jakie jest Wasze zdanie, i jeśli tak,to jakie powinny być przykładowe ceny?
Swego czasu podałem wyliczenie kosztów pobytu dla 21 dniowego .
Kwestia zasadnicza do czasu do kiedy nie będziemy mogli zawiadywać Naszymi składkami to nikt nic nie zrobi.
Wszak już dziś za ZiP mamy informację ile płaci za Nas NFZ doliczamy kolejny koszt ,który ponosimy na miejscu
Ta tzw dopłata doo miejsca , dopłata do TV czy innych
Pomijam aspekt opłaty miejscowej vel klimatycznej.
Obecny Koszt pobytu czy to z puli NFZ z dopłatami jest podobny do opłat prywatnych
Różnica w 2019 roku była na turnusie 21 dniowym około 500 złotych
Ale musimy Pamietać NFZ kupuje usługę hurtowo kupuje cały Obiekt stąd róznica

Pan Sośnierz ponad 20 lat temu wprowadził na śląsku karty chipowe w których było kilka informacji gdyby je Rozbudowano dziś nie było by Problemu z informacjami n/t Zdrowia Pacjenta

Dziś wystarczy do owych kart dać System wyłaczenia składek na Konto Indywidualne i Odżyła by Cała Służba Zdrowia
Niestety alle do Czasu Sprywatyzowania zawsze będzie Dziadostwo
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Państwo nie odpuści, bo to pieniądze które ma w kieszeni i nimi dysponuje, przerzucając na inne wydatki lub potrzeby chwili.
Cena komercyjna w różnych ośrodkach różni się nawet o 300 % za okres 2-uch tygodni i po sprywatyzowaniu ceny poszybowałyby w górę, choć warunki znacznie by się różniły. Chęć zarobienia na zdrowiu nie powstrzyma dorobkiewiczów. Przykłady były na początku roku, gdy ludzie wpłacili pieniądze na komercję, a po ogłoszeniu pandemii nie chciano im zwrócić. Nie chcę wszystkich "wsadzać do jednego worka" ale niestety mam wiele niedobrych wspomnień.
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

darek pisze: 23 paź 2020 15:41
Pan Sośnierz ponad 20 lat temu wprowadził na śląsku karty chipowe w których było kilka informacji gdyby je Rozbudowano dziś nie było by Problemu z informacjami n/t Zdrowia Pacjenta

Dziś wystarczy do owych kart dać System wyłaczenia składek na Konto Indywidualne i Odżyła by Cała Służba Zdrowia
Niestety alle do Czasu Sprywatyzowania zawsze będzie Dziadostwo
Darku nie wiem czy to jest dobry pomysł byśmy dysponowali tylko pieniędzmi zebranymi na naszym koncie.
System opieki zdrowotnej jest oparty na "solidarności społecznej" - każdy płaci mało, a potrzebujący dostają świadczenia w miarę możliwości systemu. Na ile ten system jest szczelny i wydolny - nie wiem, a właściwie wiem.
Myślę, że tygodniowy pobyt na OIOM-ie wyczyściłby konto do zera. I co potem, każda następna porada pełnopłatna?
A co z młodymi ludźmi, którym zdarzy się się poważnie zachorować, a na koncie jeszcze niewiele uzbierali?

Teraz przejaskrawiam. W tracie przeszczepu może okazać się, że nasze konto pozwala na wycięcie organu, a na wstawienie nowego kasy brak.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 88 razy

Post autor: darek »

Andrzeju

Zgadzam się ,ale ... była by mozliwość uregulowania z POLIS Osób wskazanych .
Wtedy wszystko było by ok
Bo było by transparentne .
Kiedyś nawet gdy Ministrem Zdrowia miał zostać prof Religa czytałem opracowanie była to wspólna praca z ludźmi od Sosnierza z NFZ
Każdy ma kapitał comiesiąc poprzez ozusowaną pracę na konto wpływa kwota
Z tej kwoty idą opłąty za wizyty porady ,
Pobyty szpitalne etc
Szpitale słuzba zdrowia - Budynki utrzymuje się z % z wkładów
W przypadku gdy operacja zabieg przekracza wartość zgromadzonej Kasy .. Znajomi składają się na Owego Delikwenta
Znam kilka Osób ,które żyły i 80-90 lat i lekarza nie widziały bo nie chorowały
Znamy też Osoby takie ,które nie bywają u Lekarzy czy nie korzystają a PŁACA nie małe składki Zdrowotne.

Oczywiście ten system musiałby być mocno zmodyfikowany .
Ale Gwarantuję Ci Andrzeju że byłby Najbardziej sprawiedliwy w Dobie kiedy i tak wszystko jest Sprywatyzowane
ZenekM197
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 27 cze 2020 20:53
Oddział NFZ: Podkarpacki

Post autor: ZenekM197 »

Obiekty sanatatoryjne często wymagają generalnych remontów, a w środku nowego wyposażenia, bo niektóre z nich to pamiętają ubiegłe stulecie, a Kuracjusze, czyli my też chętnie widzimy siebie w zadbanych pod każdym względem obiektów. Niestety na duże obiekty potrzebna jest spora kasa, inwestycja też powinna się zwrócić, co oznacza cennik, któremu nie każdy Kuracjusz podoła, a szczególnie teraz kiedy pandemia coraz bardziej zaczyna się panoszyć Inwestor też będzie się zastanawiał czy wyłożyć kasę. Już teraz chciałbym wyruszyć do takiego świeżo odnowionego obiektu, ale nie ma innego wyjścia trzeba sobie kłódkę przyczepić i siedzieć w chałupie na doopie.
ZenekM197
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Rozważam za i przeciw, ale gdybym miał kasę to chyba bym zaryzykował i spróbował znaleźć fajne miejsce z budynkami i może jakby się poszczęściło to jeszcze po pandemii niezłe zyski by były, przecież chyba pandemia się skończy i wtedy dopiero tych co teraz siedzieli w chałupie na doopie nie uda się powstrzymać i zatrzymać w domu, a wtedy może i do mojego sanatorium by dotarli ;) 8-) :mrgreen:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Zenek,jaka by była cena 1 doby z 5 zabiegami w pakiecie u Ciebie w Domu Zdrojowym?
ZenekM197
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Max, dobre, ale za trudne pytania zadajesz o tej porze dnia ;) :lol: :lol:
Tak naprawdę to jeszcze nic nie namierzyłem, a na dodatek to musiałbym oddać się w ręce krwiopijców, żeby mieć na taką inwestycję o jakiej marzę, gdzie każdy chciałby wrócić nie tylko ze względu na rehabilitację, ale ze względu na warunki i miły personel, bo tylko taki znalazłby u mnie zatrudnienie, a oprócz tego musiałby być wierny jak pies 🐕.
ODPOWIEDZ