GRYF Połczyn Zdrój

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Spinka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 lut 2010 13:02

GRYF Połczyn Zdrój

Post autor: Spinka »

Dostałam skierowanie do sanatorium GRYF w Połczynie Zdroju (termin 31 maja - 21 czerwca). Będzie to mój drugi pobyt tam, pierwszy raz byłam jesienią 2007 r. Cóz mogę powiedzieć? Zdecydowanym minusem jest dojazd (z mazowieckiego) - bardzo daleko i niestety nie ma bezpośredniego połączenia PKP. Albo ubłagam męża żeby mnie zawiózł albo będę musiała jechać nocnym do Kołobrzegu lub Koszalina a później autobusem do Połczyna. Z moim kręgosłupem to jest niemały kłopot :cry: .
Obiekt sanatorium - bardzo duży. Plusem jest, że wszystkie zabiegi są na miejscu i nie trzeba opuszczać budynku, jedynie krążyć po licznych korytarzach (łatwo zabłądzić!). Baza zabiegowa - moim zdaniem przeciętna, atmosfera przemiału i bezosobowego podejścia. Taśma. Załamał mnie basen. Nigdy więcej. Dość mały, przeznaczony do gimnastyki. Niestety higiena uczestników pozostawiała wiele do życzenia co dało się odczuć (dosłownie!) już w przebieralni. Po kilku takich razach poprosiłam lekarza o wypisanie mnie z basenu bo zwyczajnie bałam sie zakazić jakimś choróbskiem.

Zadowolona byłam z wyżywienia - niemałe porcje i urozmaicone.
Najlepsze ze wszystkiego jest położenie sanatorium - w pięknym i rozległym parku - oaza spokoju dla lubiących spacerować. Miejscowość nieciekawa, nie ma tam co robić więc pozostają spacery.
szymon1970
Na forum od: 06 kwie 2011 14:56

Re: GRYF Połczyn Zdrój

Post autor: szymon1970 »

Mam pytanie dostałem skierowanie (maj.2011) do Połczyna do GRYFA
Czy mógłby ktoś powiedzieć czego można się spodziewać?
Z góry dzięki
Szymon
matus-61
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 01 kwie 2011 11:46

Post autor: matus-61 »

Też tam jadę od 4 maja. Bylem dwa lata temu ale w zimie. Idzie wytrzymać a jak ktoś lubi długie spacery a jeszcze lepiej rowerowe to jest gdzie czas spędzać.
Pozdrawiam
matus-61
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 01 kwie 2011 11:46

Post autor: matus-61 »

Jadę samochodem z Gdyni (stwierdziłem, że to najlepszy dojazd bo jak się przesiadki dołoży bagaże itp..). Turnus mam od 04.05.2011r. Mogę kogoś zabrać.
Pozdrawiam
Andrzej.
szymon1970
Na forum od: 06 kwie 2011 14:56

Post autor: szymon1970 »

Dzięki za informacje
aster
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 11 kwie 2011 16:54

Post autor: aster »

Witam.
W Gryfie byłam rok temu. Ogólnie było bardzo fajnie. Jechałam dzień wcześniej zeby dostać dobry pokój no i udało się . Miałam pokój jak chciałam z pełnym węzłem sanitarnym. Pokój był po remącie. Telewizja na karnet, czjnik wypożyczony z recepcji. Wszystkie zabiegi na miejscu, basen, ale bardzo mały, sauna. Ładny obiekt, bardzo duży i czysty. Jedzenie dobre, miła obsługa. W budynku jest kawiarnia gdzie można coś wypić i się pobawić. Okolica bardzo ładna, dużo ścieżek spacerowych i rowerowych. Gryf ma tą zaletę, że jeżeli czegoś zapomniałeś możesz to kupić na miejscu lub wypożyczyć.Samo miasteczko nic ciekawego - zaniedbane, ale jest też gdzie miło spędzić czas.Ci, któży tam jadą i nie są bardzo wymagający to będą zadowoleni.
Pozdrawiam :)
Rusio2
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2011 09:54

Post autor: Rusio2 »

Jeśli ktoś jedzie do Gryfa to musi być przygotowanym, że jeśli to jest z Zusu mogą go przekierować z Gryfa do borkowa jakie 3 km dalej, ale moim skromnym zdaniem jest dużo lepiej, pod kilkoma względami po 1parking jest bezpłatny po 2 i tu dla młodych ludzi 0 kontroli jak trafisz na fajną ekipę można się pobawić w swoim gronie, po 3 lekarze i obsługa super, wnętrza pokoi lepiej niż w niejednym hotelu bar gdzie ceny nie są wygórowane, największym minusem jest to, że jest kawałek od miasta, ale dojeżdżają busy do gryfa za 1zł do centrum za 3 zł wiec można sobie poradzić nawet jak się nie ma auta. Drugim minusem jest to że ognisko które można zrobić tylko 1 raz w ciągu turnusu, a resztę atrakcji trzeba sobie samemu organizować. Kolejnym minusem jest koszt telewizji 75zł za turnus za pokój 2-3 osobowy, a za pokój jedno osobowy 70zł, za czajnik na turnus 10zł. Ale w porównaniu do Gryfa opłaty są te same z tego co widziałem dużo Niemców ( i z tego względu właśnie jeśli nie ma miejsc kierują do Borkowa) o godzinie 22 zaczyna po korytarzach chodzą ochroniarze także pełna kontrola, no i na terenie sanatorium płatny parking, pod sanatorium jest parking bezpłatny, ale jak sama nazwa mówi praktycznie na tyle osób co tam przyjeżdża brak szans na to żeby tam stanąć. Dużą zaletą jest to, że są chyba 3 bary dla różnej kategorii wiekowej i sklep na terenie sanatorium, basen i inne udziwnienia dla kobiet :) typu solarium. W każdym razie jeśli ktoś zostanie skierowany z Gryfa do Borkowa niech nie żałuje naprawdę podsumowując dużo lepiej. Pozdrowionka
ODPOWIEDZ