Skierowanie Do Uzupełnienia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Mark1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2020 12:05
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 12 razy

Skierowanie Do Uzupełnienia

Post autor: Mark1 »

Dzień Dobry

Dziś zerknąłem na IKP I przy moim skierowaniu jest adnotacja : Do Uzupełnienia

Ktoś już miał taki przypadek i jak wygląda dalsze postepowanie w takiej sytuacji? O co konkretnie może chodzić? Lekarz to załatwia automatycznie jak otrzyma info z NFZ ,czy trzeba się udać osobiście do lekarza .

Pozdrawiam
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2020 00:29
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Skierowanie Do Uzupełnienia

Post autor: nula »

Witaj Mark1
Miałam taką sytuację w zeszłym roku.
Po ok.3 miesiącach oczekiwania na decyzję pojawiła się taka sama adnotacja w moim IKP.
Czym prędzej udałam się osobiście do naszego oddziału. Pani w okienku poinformowała, że NFZ wysłał informację do lekarza wystawiającego, o czym ja również zostanę powiadomiona pisemnie.
Na moje pytanie o szczegóły, pani ta nie chciała za bardzo powiedzieć co trzeba uzupełnić.
Lecz po użyciu lekkiej perswazji- dała się przekonać ;)
I powiem szczerze, gdyby nie moje wrodzone "kąpanie się w gorącej wodzie" i interwencje telefoniczne do przychodni - mogła bym pożegnać się z turnusem. Bo jak napisał mi NFZ - lekarz miał 2 tygodnie czasu na uzupełnienie i odesłanie wniosku. Po tym czasie wywalił by mnie z kolejki.
Dodam, że pismo do mnie wystosowano zwykłą pocztą. Zaś mój lekarz wystosowane do niego pismo elektroniczne odczytał po paru dniach, a czas leciał i trzeba było zrobić nowe badania.
Po wysłaniu uzupełnionego wniosku przez lekarza, po upływie niecałych 2 tygodni odczytałam na IKP decyzję balneologa o przydziale leczenia sanatoryjnego.

Pomimo tego zwrotu do uzupełnienia -
czas w kolejce biegnie od daty wpływu pierwszego wniosku.

( Taką też adnotację miałam w piśmie od NFZ).
Mark1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dzięki za info.
Dzwoniłem na infolinię NFZ, efekt ten sam - zero konkretnej informacji, pani nic nie wie.. etc... Proszę się skontaktować z lekarzem.
Zobaczymy co będzie dalej.

Pozdrawiam
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mark1,
radzę więc trzymać "rękę na plusie".
Nie wiem jak jest u Ciebie, bo mój lekarz był tak zapracowany, że dużo nie ogarniał, a dodatkowo aby wypisać każdy wniosek, musiał korzystać z pomocy informatyka ( dostępnego raz w tygodniu). Procedura więc rozciągała się w czasie.
Pozdrawiam :)
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dlatego ja nie próbowałam nawet dzwonić
( zresztą do naszego nfz nie ma już możliwości wykonać bezpośredniego telefonu ) lecz od razu udałam się osobiście.
Zdaję sobie oczywiście sprawę, że niektórzy mogą mieć z tym trudniej.
naan
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2024 10:30
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: naan »

Mark1 pisze: 06 maja 2024 15:03 Dzień Dobry

Dziś zerknąłem na IKP I przy moim skierowaniu jest adnotacja : Do Uzupełnienia

Ktoś już miał taki przypadek i jak wygląda dalsze postepowanie w takiej sytuacji? O co konkretnie może chodzić? Lekarz to załatwia automatycznie jak otrzyma info z NFZ ,czy trzeba się udać osobiście do lekarza .

Pozdrawiam
Ja tak miałam, proszę jak najszybciej do lekarza i on powie jaki jest powód, u mnie prosił NFZ o rozwinięcie tego, co lekarz napisał w inne choroby. Kontaktem z NFZ nie zawracałam sobie nawet głowy.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Kilka dni temu podałem do NFZ swój adres mail przy wniosku o sanatorium na IKP.
Dzisiaj dostałem list polecony z NFZ z informacją, że wszelka korospondencja z NFZ w sprawach skierowania do sanatorium jest tylko w formie pisemnej listami poleconymi. Nie wolno im używać do tego celu poczty elektronicznej i telefonu. :roll:
Tak, że uwagi wpisane do w konto na IKP są jednak czytane w NFZ i teraz jestem pewien, że mój wniosek elektroniczny dotarł i chyba jest kompletny, czeka na rozpatrzenie.
Mark1
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

naan pisze: 06 maja 2024 22:23 Kontaktem z NFZ nie zawracałam sobie nawet głowy.
Ja jednak nie odpuściłem i drążyłem sprawę po kilku telefonach otrzymałem właściwy nr tel do spraw sanatoryjnych w NFZ i dowiedziałem sie ze brakuje dokumentacji z leczenia onkologicznego...
Jak do tej pory z onkologia nie mam nic wspólnego...
Ale uwaga. Wniosek złożony na Kardio i Cukrzyce tak że...cytując klasyka "..niezły burdel maja w tym archeo.. :P )

Czekam na list polecony i będziemy działać dalej...
nula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ano niezły :shock:
naan
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2024 10:30
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: naan »

Mark1 pisze: 09 maja 2024 09:36
naan pisze: 06 maja 2024 22:23 Kontaktem z NFZ nie zawracałam sobie nawet głowy.
Ja jednak nie odpuściłem i drążyłem sprawę po kilku telefonach otrzymałem właściwy nr tel do spraw sanatoryjnych w NFZ i dowiedziałem sie ze brakuje dokumentacji z leczenia onkologicznego...
Jak do tej pory z onkologia nie mam nic wspólnego...
Ale uwaga. Wniosek złożony na Kardio i Cukrzyce tak że...cytując klasyka "..niezły burdel maja w tym archeo.. :P )

Czekam na list polecony i będziemy działać dalej...
Czyli rozumiem skierowanie do uzupełnienia przez Pana? W moim skierowaniu było wprost napisane, że skierowanie do uzupełnienia przez lekarza, więc na kontakt z NFZ nie traciłam czasu. U Pana może również nie NFZ a lekarz namieszał :D
Pismo w formie papierowej doszło do mnie, gdy już miałam wystawione nowe skierowanie. Więc nic nie robiłam poza telefonicznym kontaktem z lekarzem, on natychmiast powiedział mi o co chodzi, anulował pierwsze skierowanie i wystawił drugie.... ok. dwa dni i temat miałam załatwiony a ok. dwa tyg. później termin i miejsce.
Życzę powodzenia i szybkiego załatwienia sprawy ;)
ODPOWIEDZ