Lądek Zdrój
-
Kuracjusz2021
- Kuracjusz

- Na forum od: 28 lip 2021 14:47
- Oddział NFZ: Lubelski
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowano: 5 razy
Lądek Zdrój
Wróciłem z sanatorium i tradycyjnie chce napisać parę słów.
Rzucono mnie z Lubelskiego do Lądka Zdrój, daleko 640 km, połączenie z tą miejscowością nie jet proste więc pojechałem samochodem i to chyba najlepsza opcja. Przyznaję, że Lądek już mi jest znany bo byłem przed powodzią ale w okresie zimowym ( też zamieściłem opinię z tego turnusu). Tak więc mniej więcej wiedziałem czego się spodziewać aczkolwiek sam byłem ciekawy jak będę postrzegał Lądek w maju. Niestety maj tego roku nie rozpieszczał i pierwszy tydzień (od 13 maja zaczął się mój turnus) był również chłodny. Dlatego też Lądek nie zachwycał piękna przyrodą i kwiatami. Po deszczach i ociepleniu zazieleniło się i zrobiło się piękniej. Część zdrojowa zadbana i może się podobać. Okoliczne górki i szlaki pozwalają na miłe aktywne, spędzenie wolnego czasu
Ale trzeba mieć samochód by podjechać bliżej szlaków na np.Borówkową Górę czy Śnieżnik. Trojak, czy Góra Trzech Krzyży dostępna z Lądka. Ogólnie myślę widoki z tej miejscowości mogą się podobać i sam Lądek z części zdrojowej również. Reszta cześć Lądka niestety to wymierające miejsce takie odczucie miałem będąc przed powodzią a sama powódź powodując duże zniszczenia które do tej pory są aż nadto widoczne tylko potęgują to wrażenie. Jeśli chodzi o rozrywkę w Lądku to są organizowane różne wycieczki: Praga, Wiedeń, jaskinia itp gdzie można znaleźć coś dla siebie i zagospodarować sobie sobotę bądź niedzielę. Dancingi są ale niestety tylko jedno miejsce: Kaprys, gdzie od czwartku do niedzieli ze względu na tłok ciężko jest potańczyć. Ale dla chcącego to tylko mało istotny szczegół.
(Jednak dziwi mi to, że ze względu na ilość sanatoriów brak tu konkurencji i alternatywy - no ale może od czerwca do sierpnia coś się zmieni...).
Jeśli chodzi o sanatorium to ja przebywałem w Jubilacie. Duży ośrodek, warunki dobre, pokoje 2 osobowe w części sanatoryjnej a trójki i dwójki studio w części komercyjnej które również zajmowali kuracjusze. Każdy pokój ma balkonik, szafę, komodę, łózko, stolik, ręczniki czajnik więc to co potrzeba. Pokoje sprzątane co parę dni, ciepła woda była, prysznic itp. Jedzenie smaczne, urozmaicone, coś na deser, stoliki 6 osobowe, więc nie ma się czego czepić. Opłata za telewizor 120 zł, za parking 190 (jeśli dobrze pamiętam).
Lądek jak dla mnie zabiegowo wygląda dobrze aczkolwiek trzeba się liczyć z chodzeniem do innych miejsc na zabiegi. Woda do picia w liczona w zabiegi i chyba każdy ją otrzymywał... Same zabiegi miałem mocno rozstrzelone bo od 7 do 15.30 ale udawało mi się odrobinę przesuwać i kończyć o np 14. Personel miły, lekarz, sympatyczny, wizyty pni pielęgniarki chyba po 21 i potem musiałem się meldować przed 22 ale O.K. to nie problem.
Podsumowując uważam, że Lądek jest dobrym wyborem dla kuracjuszy, choć nie jest to duża miejscowość. Aczkolwiek przyznaję, że już byłem dwa razy i wolałbym w przyszłości trafić gdzie indziej.
Mam nadzieję, że ta opinia komuś się przyda i będzie pomocna.
Pozdrawiam serdecznie i proszę piszcie swoje oceny i spostrzeżenia z pobytu by w razie czego wiedzieć czego się spodziewać po danym miejscu i obiekcie!
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Lądek Zdrój
Serdeczne podziękowania za wpis i ocenę. Przebywałam w Lądku w tym samym czasie.