dołączanie wyników

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2011 10:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

dołączanie wyników

Post autor: kamila »

Witam !
Mam pytanie do osób ostatnio składających wniosek o sanatorium . Wcześniej zawsze dołaczałam wyniki do wniosku , teraz czytam na stronie nfz pomorskiego ,że wyników nie dołączać . Czy jest ktoś , kto ostatnio składał wniosek w pomorskim oddziale i może coś na ten temat powiedzieć ? A może i w innych regionach wszedł podobny przepis?
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: dołączanie wyników

Post autor: violet58 »

Jestem z łódzkiego NFZ, nie mam pojęcia czy przepisy uległy zmianie, ale coś musi być na rzeczy. Lekarz powiedział, że załączanie wyników jest zbędne bo on wszystko wypisał w odpowiedniej rubryczce skierowania, razem z magicznym wynikiem OB i morfologią. Jego poprzednik pisał "wyniki w załączeniu", zmianę wiązałem ze zmianą lekarza,ale może to wynik zmiany przepisów w NFZ :?:
Pozdrawiam
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

...dzięki za odpowiedż :)
coś mi się zdaje, że rzeczywiście przepisy mogły uledz zmianie .
pozdrawiam .
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Już od kilku lat nie załączam badań,bo i tak będą przeterminowane .Jadac do sanatorium staram się mieć
w miarę aktualne,ale i tak raczej rzadko lekarz je ogląda,bo nie ma czasu.Za drzwiami przecież kolejka kuracjuszy.
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2011 19:32
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuzazg »

Witaj Kamila ! Ja również jestem z pomorskiego i składałam ostatnio wniosek do sanatorium. Lekarz sam wpisuje wyniki badań na wniosku i odsyła go do NFZ. Widzę że ponownie spotykamy się na forum ! Myślę że w przyszłym roku otrzymam sanatorium w lepszej miejscowości i o lepszej porze roku ( tzn. iędzy czerwcem a wrześniem). Pozdrawiam -Zuza
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj Zuza :)
Twoja odpowiedż rozwiała moje wątpliwości . Kiedys zawsze dołączałam wyniki , bo tak trzeba było , teraz jednak przeczytałam na stronie NFZ , że nie trzeba dołączać wyników i zwątpiłam . W sumie lekarz wpisuje aktualne wyniki .
U mnie niedawno minęło 7 mies. od powrotu z Ustronia i to był listopad , którego strasznie sie bałam , ale nie było żle, poniewaz pogoda była cudowna . Własnie dlatego spieszę się z następnym wnioskiem , aby znów nie wypadło na listopad . Wniosek juz mam wypełniony , ale moja lekarka zawsze daje mi go , abym wysłała sama .
Zuza , a gdzie Ty ostatnio byłaś , bo nie pamiętam . Kiedy wróciłaś z ostatniego turnusu ? I czy wiesz jaki jest u nas w przybliżeniu termin oczekiwania aktualnie ?

Narewko , równierz dziekuję za wpis .

Pozdrawiam Was serdecznie :)
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Kamila! Sanatorium otrzymalam od 24 X do 13 XI w Szczawnie Zdroju-Dom Zdrojowy. Sanatorium najgorsze ze wszystkich w ktorych bylam. Pogoda byla bardzo ladna , ale po kolacji ciemno i ponuro. Nowy wniosek wyslalam 11 czerwca (7 miesiecy od powrotu), czekam na odzew z NFZ. Podobno okres oczekiwania wynosi w woj. pomorskim wynosi od 12-15 miesiecy.Pozdrawiam,
Zuza :D
anusiaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2012 20:52
Oddział NFZ: Śląski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: anusiaa »

witam Gdy skladalam wniosek dolaczylam tez wyniki wiec pani oddala mi je .okazlo sie ze wniosek wrocil po miesiacu z powodu niekompletnej dokumentacji pozdrawiam
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

ooo.... Anusia , tez chwilami myślę , że tak może być ,że im akurat czegos zabraknie i masz miesiąc do tyłu. nigdy nie wiadomo czy nasz lekarz dobrze wypełnił ten formularz. ale mam nadzieję ,że u mnie będzie ok . a z jakiego województwa Ty jesteś ?

Żuza , to znaczy ,że byłyśmy w podobnym terminie , Ty wróciłaś 3dni wcześniej . Ja akurat dostałam Ustroń , bardzo piękne miejsce , ale samo sanatorium to było najgorsze w tej miejscowości . no i miałyśmy szczęście , że ta jesień była ładna , inaczej masakra , tym bardziej ,że ja miałam zabiegi w innym budynku , w dodatku o sporej różnicy poziomów.
tak więc , znów czekamy razem :) , jednak o doborze miejscowości , do których nas wyślą decydują nasze główne schorzenia i te współistniejące .
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kamila!
Co sie tyczy wyników, p.doktor powiedziała że wystarczy jak wpisze je na wniosek ( podobnie było w 2010r. gdy składałam poprzedni wniosek). Takie zasady obowiązują w woj. pomorskim.
Moje zeszłoroczne sanatorium to stary,zabytkowy pałac w trakcie remontu. Posiłki kiepskie, fatalnie podane, często zimne-a kuchnia na miejscu. Nawet komercja miała niespecjalne jedzenie. Ale posiłki były na miejscu, w Domu Zdrojowym.
Zabiegi - to bieg do Zakładu Przyrodoleczniczego i z powrotem podejście pod górkę(kłopot dla starszych ludzi). Inni nawet na posilki dochodzili do mojego sanatorium, więc miałam szczęście. Pokoje często 3,4 osobowe z łazienką wspólną na korytarzu
; 2 os wyłącznie dla małżeństw, których było tyle że tych pokoi zabrakło (tych 2 os. oczywiście). Pozdrawiam, czekamy wspólnie na wyjazd za rok, mam nadzieję że latem!
;) Zuza
ODPOWIEDZ